Re: Radio Maryja-katolicki Głos W Twoim Domu

1231
Babcia pisze:Stefan Niesiołowski to hańba dla Platformy i naszego parlamentaryzmu..
z tym muszę sie z toba babciu zgodzić , człowiek o takim zasobie skumulowanej nienawiści , oplujnej śliny w sobie , nie powinien być reprezentantem ludzi jeno wściekłych psów..
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 9:25 przez Crows, łącznie zmieniany 3 razy.
:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

1232
Nie jest moim guru ani idolem. Właściwie, to go nie lubię. Ale trzeba uczciwie powiedzieć, że w porównaniu do głupkowatego prezia, co to walczył o "wolną i niepodległą" po mamusiną spódnicą, albo tego radiotwórczego złodzieja, ma jakieś tam zasługi z czasów komuny. No i do sejmu też się sam nie wybrał.

No i mamy to, o czym marzy babcia i babciopodobni. I jej kretyński guru. "Chrześcijański fundamentalista". Ciekawie brzmi. Tylko dlaczego tylu ludzi musiało zginąć? Czytaj babcia czytaj. To efekt indoktrynacji takich jak ty i twoi rydzyjkowcy. Ta sama glina. Jeszcze chwila i wśród waszych wiernych słuchaczy stworzycie podobnego.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... chow_.html
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 11:46 przez PiotrRosa, łącznie zmieniany 3 razy.
Dla ludzi z kraju tego, gdzie kruszynę chleba ... nie warto się męczyć.

1237
Babcia pisze:Demagogia i obrażanie adwersarzy, to metoda dyskusji PiotraRosa. Do tego dochodzi cyniczna manipulacja przesiąknieta nienawiścią do RM i jego słuchaczy oraz o.Rydzyka i jak tu dyskutować z takimi "argumentami"?
Przestań babcia te cytaty rydzyjkowe wrzucać, tylko popróbuj coś od siebie. Tak z własnego myślenia. Gdzie ja kogo obrażam. Co nieprawdziwego napisałem. Może z jeden cytacik? Podobnie w temacie manipulacji. Stosunek, jeśli chodzi o towarzysza dyrektora, mam określony. Nigdy złodziei nie tolerowałem. Zaś w kwestii nienawiści, to twoja i twoich towarzyszy domena. Ja jedynie głupoty nie znoszę i bezmyślności.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 14:03 przez PiotrRosa, łącznie zmieniany 2 razy.

1238
Babciu kochana, ale gdzie Ty dyskutujesz? Poza głoszeniem cudzych myśli, niczego więcej się nie doczytałam :D

Nawet słownik Kopalińskiego widzi różnicę ;)
dyskusja - wymiana zdań na jakiś temat, (wspólne) roztrząsanie sprawy, rozmowa, dysputa.

głosić - ogłaszać, wypowiadać, upowszechniać idee, myśli, treści, wypowiadać głośno jakiś tekst, wygłaszać, przemawiać
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 14:17 przez victoria, łącznie zmieniany 2 razy.
... Kiedy nie masz nic do podarowania, ofiaruj uśmiech ....

1239
victoria pisze:Przesadzasz Piotrze ...
Z czym niby przesadzam. Cytuję:
"Jak podała "VG" Anders Behring Breivik na portalach społecznościowych prezentował skrajnie prawicowe poglądy, sprzeciwiał się polityce wielokulturowej Norwegii. Określał siebie, jako konserwatystę i chrześcijanina."

I z czym przesadzam? A kogo niby produkuje i jakie poglądy głosi rydzyjko?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 14:29 przez PiotrRosa, łącznie zmieniany 2 razy.

1240
Baader Meinhoff określali siebie inaczej, i co z tego wynika. Że wszysccy lewicowce chcą wysadzić wszystko w powietrze?! Jakiś psychopata zabił ludzi i nie porównuj tego do ludzi o konserwatywnych pogladach, bo ja mam konserwatywne poglądy i nie wysadzam ludzi w powietrze, Babcia najwyżej może ciebie zdzielić beretem moherowym po łbie, więc twoje porównywanie moherów, czyli ludzi o poglądach innych niż twoje do psychopaty szaleńca i mordercy, to jest nadużycie.

:zozol3::zozol3::zozol3::zozol3::zozol3:
Jak zwolennik jednej słusznej partii, zastrzelił w Łodzi członka innej partii, to wtedy oczywiście wniosek wysnąć należało że wszysstkei Platformiaki mają ochote kogoś podkosić nożem.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:10 przez voltaren, łącznie zmieniany 3 razy.

1241
Teraz dobrze napisałeś, "określał siebie" być kims w swoich oczach to jednak nie to samo co być kimś.... Czy ponad 2 miliardy chrześcijan to niebezpieczni ekstremiści, a 1miliard muzułmanów to terroryści?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:14 przez victoria, łącznie zmieniany 2 razy.

1242
A cóż ty Voltarenie wiedzieć możesz o moich poglądach? Na pewno nie jestem ani syjonistą, ani antysemitą. Nie czuję tez do nikogo nienawiści. To zbyt płytkie dla mnie. I nigdzie nie pisałem, że konserwatywne poglądy, to coś złego. Wszelkie poglądy toleruję. Do chwili jednak, kiedy reprezentujący je ludzie nie zaczynają nawoływać do nienawiści, walki o swoje lub w sposób bezczelny manipulują innymi. Tego z Norwegii stawiam na tym samym poziomie, co wojujących dżichadystów. A muzułmanów toleruję, a nawet mam wśród nich przyjaciół. Dodać mogę tylko tyle, że mam też bardzo dobrych znajomych wśród księży KK. Myślących księży. Myślących o pracy na rzecz dobra i miłości, a nie złodziejstwa, nachapywania się dóbr doczesnych i nawoływania do walki z żydokomuną, masonami, POpapranymi czy kimkolwiek innym. A to jakby motto rydzyjka.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:20 przez PiotrRosa, łącznie zmieniany 3 razy.

1243
Tylko ty piszesz że rydzyjkowcy są z tej samej gliny ulepieni cojakiś wariat z Norwegii. To ci powiem, nie wiem jakie masz poglady, ale więc jak komuszek z Ciebie, no to wśrod Komuszków najwięcje było zwyrodnialców, może Platformiak jesteś to tam też sięjeden znalazł co latał z nożem ręku i pistoletem. Więc nie pieprz bez sensu.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:26 przez voltaren, łącznie zmieniany 3 razy.

1244
Konserwatyzmu nie cierpię choć czasami retro bywa fajne.
Wszelcy fundamentaliści są konserwatywni.
Oczywiście to nie oznacza, że każdy konserwatysta jest od razu fundamentalistą.
Mam znajomego tradycjonalistę i jak się spotkaliśmy to nawet razem się śmieliśmy z rydzyjka. Znam też konserwatywną kobietę co mimo to jakoś się rpzekonała do laptopa i poza pocztą w sumie niewiele tam czyni.
Słucha rydzyjka, wiezy, ze rydzyk jest dobry, ale nienawiści w niej nie widziałem jakoś.
Posprzeczaliśmy się trochę, ale nadal żyjemy w zgodzie.
Mimo, że powiedizałem coś złego o rydyzjku.
Jeszcze dostałem fajny t-shirt i koszulę.
Choć się tego nie spodziewałem.
Więc nie każdy słuchajacy rydzyjka jest pełen nienawiści.
Były znajomy też słucha rydzyka i jakoś nienawiści w nim nie widzę, a to, iż jest cholerykiem to inna sprawa. Były bo nie po drodze nam jednak współpraca - choć parę lat trwała.
Niemniej nadal nie widzę ewangelizacjiw spekulacjach i sugestiach jaka to PO zła, jakby PiS był jakiś lepszy.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:32 przez Nebogipfel, łącznie zmieniany 2 razy.
Trzeba iść do przodu nie oglądając się za siebie.
ps. w Tym wpisie jest o alkoholu i seksie.

1245
O czym ty piszesz
"Wszelcy fundamentaliści są konserwatywni."
Riozmiewm że konserwatystami byli
Adolf Hiter
Kim Dzong IL
Róża Luksemburg
Krzysztof Ibisz.
Albo nie wiem sobie inaczej wymyślił każdy undamentalista to konserwatysta, bo tylko tak myślac mogłeś napisać tak oczywistą GŁUPOTE
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:34 przez voltaren, łącznie zmieniany 2 razy.

1246
Adolf Hitler nie był tak religijny co opętany fanatyzmem rasowym i chęcią wszechwładzy(z religijnym fundamentalizmem to nie ma nic wspólnego).
Krzysztof Ibisz? Czemu? Podłożył bombę?
O Rózy ledwo słyszałem a w Chinach też można stwierdzić chęć bycia nadczłowiekiem(tak samo jak u Adolfa).
Nijak to ma się do konserwatyzmu w kontekście religii.
fundamentalizm zachowawczy ruch relig.; konserwatyzm relig. w islamie, cechujący się rygorystycznym przestrzeganiem stałych, tradycyjnych wartości i bezkrytycznym, a nieraz fanatycznym podporządkowywaniem się im.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 431848.php

Gdzie ty tu widzisz Hitlera?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:40 przez Nebogipfel, łącznie zmieniany 3 razy.

1247
Ani komuszek, ani platformers. Nic z tych rzeczy. A ty w sposób bardzo charakterystyczny generalizujesz. Zacznij czytać to, co jest napisane, a nie jak babcia czy wcześniej Adasko, to co chciał byś. Gdzie ja napisałem, że wierzący katolicy są z tej samej gliny, co jakiś szaleniec z Norwegii? Mógłbyś mnie zacytować, a nie lać bzdury wymyślone. Lub raczej cytowane? Bo z myśleniem wiele wspólnego nie mają. Szanuje ludzi myślących. Idiotów i szaleńców nie cierpię. A to właśnie ty generalizujesz:"wśrod Komuszków najwięcje było zwyrodnialców, może Platformiak jesteś to tam też sięjeden znalazł co latał z nożem ręku i pistoletem." Czyli: Wszyscy taksówkarze do ciupy. Bo ten z Łodzi był chyba taksówkarzem. Takie to twoje rozumowanie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:43 przez PiotrRosa, łącznie zmieniany 2 razy.

1248
To ty czytać nie umiesz, albo ironii nie rozumiesz. Nigdzie nie generalizowałem, chyba że po każdym zdaniu mam pisać specjalną instrukcje dla Ciebie (ironia to była )

"No i mamy to, o czym marzy babcia i babciopodobni. I jej kretyński guru. "Chrześcijański fundamentalista". Ciekawie brzmi. Tylko dlaczego tylu ludzi musiało zginąć? Czytaj babcia czytaj. To efekt indoktrynacji takich jak ty i twoi rydzyjkowcy. Ta sama glina. Jeszcze chwila i wśród waszych wiernych słuchaczy stworzycie podobnego."
Oto Twój cytat, i już nie każ mi ciebie cytować, bo nie mam przyjemności czytania i cytowania Twoich wymiocin, w ktorych w każdym zdaniu kogoś obrażasz, porównujesz do kogoś itp.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:53 przez voltaren, łącznie zmieniany 3 razy.

1249
Nebogipfel pisze:Adolf Hitler nie był tak religijny co opętany fanatyzmem rasowym i chęcią wszechwładzy(z religijnym fundamentalizmem to nie ma nic wspólnego).
Krzysztof Ibisz? Czemu? Podłożył bombę?
O Rózy ledwo słyszałem a w Chinach też można stwierdzić chęć bycia nadczłowiekiem(tak samo jak u Adolfa).
Nijak to ma się do konserwatyzmu w kontekście religii.
fundamentalizm zachowawczy ruch relig.; konserwatyzm relig. w islamie, cechujący się rygorystycznym przestrzeganiem stałych, tradycyjnych wartości i bezkrytycznym, a nieraz fanatycznym podporządkowywaniem się im.
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 431848.php

Gdzie ty tu widzisz Hitlera?
Nebogipfel Fundamentalizm nie musi znaczyć religijności, fundamentalizm może być światopoglądowy inaczej nie mówiło by się "fundamentalizm religijny", bo są inni fundamentaliści
Fundamentalizm - rygorystyczne trzymanie się zasad i norm wyznaczonych przez daną religię (fundamentalizm religijny), doktrynę polityczną (fundamentalizm polityczny) lub ideologię (np. fundamentalizm "światopoglądu naukowego" w komunizmie). wikipedia

|Ps: Krzysztof Ibisz był dla jaj
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 15:59 przez voltaren, łącznie zmieniany 3 razy.

1250
victoria pisze:Babciu kochana, ale gdzie Ty dyskutujesz? Poza głoszeniem cudzych myśli, niczego więcej się nie doczytałam :D

dyskusja - wymiana zdań na jakiś temat, (wspólne) roztrząsanie sprawy, rozmowa, dysputa.

głosić - ogłaszać, wypowiadać, upowszechniać idee, myśli, treści, wypowiadać głośno jakiś tekst, wygłaszać, przemawiać
Cudze myśli mogą stać się własnymi i jeśli sa to dobre mysli to wszystko jest w porządku.
Poza tym chcę wam uprzytomnić, że dyskusja o radio musi być oparta o pokazywanie programu radia, bo jak inaczej dyskutować o radiu?
O częstotliwościach? godzinach nadawania i o czym jeszcze? Głównym tematem dyskusji o radiu jest program radia inaczej być nie może i wie to każde dziecko.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:03 przez Babcia, łącznie zmieniany 2 razy.

1252
Niemniej piszemy o fundamentaliźmie religijnym.
Nie wiem skąd wytrzasnałeś te definicje, lecz do jakich tradycji politycznych odnosił się Hitler i jakie przestrzegał? Nic mi o tym nie wiadomo.
W tradycji zachodniej polityka dotyczyła życia społecznego jako kolejna obok etyki i ekonomiki dziedzina moralności. Jak etyka dotyczy moralności osobistej, a ekonomika - moralności rodzinnej, tak polityka miała być moralnością życia społecznego. Przez moralność rozumiano tu działanie, którego celem jest dobro osoby, rodziny lub społeczności. W tym kontekście moralność nie była jakimś dodatkiem do połityki, ale stanowiła istotę polityki, polityka niemoralna była wynaturzeniem (Grecy mówili jeszcze dosadniej: zwyrodnieniem). Polityka stanowiąc dziedzinę moralności nie wkraczała jednak ani w dziedzinę etyki, ani ekonomii. Dziś jest inaczej, z jednej strony w polityce liczy się wyłącznie skuteczność bez względu na przestrzeganie lub łamanie zasad moralnych, z drugiej zaś strony szereg spraw, które dawniej nie były zaliczane do polityki dziś zostały upolitycznione, takie jak ekonomia czy religia. Z tego płynie wniosek, że współczesne pojęcie polityki różni się istotnie od pojęcia klasycznego.
http://www.piotrjaroszynski.pl/czlowiek ... alizm.html

Wniosek, że tradycję polityczną miał gdzieś. Nie mógł być zatem fundamentalistą.
Fundamenty miał gdzieś.

Co do Radia to słuchałem parę razy a ostatnio u znajomej i miast ewangelizacji było o katastrofie smoleńskiej, szukanie winnych, spekulacje i sugestie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:31 przez Nebogipfel, łącznie zmieniany 3 razy.

1253
No nie wiem, ty napiosałeś że każdy fundamentalista jest konserwatystą, fundamentalista to jest negatywne określenie i obraźliwe. Otóż można być fundamentalistą i komunistą zarazem, a więc nie konserwatystą, o to mi chodziło.
Co do Radia to słuchałem ostatnio i a)mówili o leczeniu i porady medyczne b) modlenie zdrowasiek c) pomoc dla czlonków rodziny (oddawanie pralek itp), więc nie dokońca tak jest.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:36 przez voltaren, łącznie zmieniany 2 razy.

1256
Napisałem też, że nie każdy konserwatysta jest fundamentalistą.
Porady medyczne nie leżą w kwestii religii i nie należą do ewangelizacji.
W internecie czy w innych mediach też one są.
Pomoc - oddawanie pralek a jednocześnie sam Rydzyk odbiera bratu kasę choć ten żyje w nędznych warunkach.
Ja bym to widział jako próbę wybielenia się.
O pomocy mówią też w różnego rodzaju interwencjach..
Niektórym nawet nie trzeba mówić by po obejrzeniu jakiegoś takiego programu chcieli pomóc.
WOŚP też tam rozdaje a UE daje puszki zup pomidorowych dla biednych.
Jedna puszka starczy dla dwóch osób.
Myślę, że jednak częściej brakuje ludziom jedzenia niż pralki.

ps. nawet na raczej niekatolickim Imladisie osoby co nie słuchają radia pomogły jak mogły.
;)
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:44 przez Nebogipfel, łącznie zmieniany 3 razy.

1257
Babcia pisze:
victoria pisze:Babciu kochana, ale gdzie Ty dyskutujesz? Poza głoszeniem cudzych myśli, niczego więcej się nie doczytałam :D

Cudze myśli mogą stać się własnymi i jeśli sa to dobre mysli to wszystko jest w porządku.
Poza tym chcę wam uprzytomnić, że dyskusja o radio musi być oparta o pokazywanie programu radia, bo jak inaczej dyskutować o radiu?
O częstotliwościach? godzinach nadawania i o czym jeszcze? Głównym tematem dyskusji o radiu jest program radia inaczej być nie może i wie to każde dziecko.
program radia to kazdy moze jednym kliknięciem zobaczyć i nie potrzeba do tego forum dyskusyjnego Babciu ;) chcesz zrobić cos dobrego, zachęcić innych, użyj swoich argumentów, swoich słów, dlaczego słuchasz, co Cię zachęca, czemu inni mieliby to robić itd ale nie rzucaj haseł typu "Nasz program – budowa socjalizmu dla ludzi i przez ludzi" "Socjalistyczne państwo jest silne świadomością swych obywateli" "Pozdrawiamy partie komunistyczne – awangardę mas walczących o lepsze życie, postęp i demokrację, o pokój i socjalizm" bo jak wiesz, wzniosłośc słów to trochę za mało :D
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:54 przez victoria, łącznie zmieniany 2 razy.

1258
Nebogipfel pisze:Napisałem też, że nie każdy konserwatysta jest fundamentalistą.
Porady medyczne nie leżą w kwestii religii i nie należą do ewangelizacji.
W internecie czy w innych mediach też one są.
Pomoc - oddawanie pralek a jednocześnie sam Rydzyk odbiera bratu kasę choć ten żyje w nędznych warunkach.
Ja bym to widział jako próbę wybielenia się.
O pomocy mówią też w różnego rodzaju interwencjach..
Niektórym nawet nie trzeba mówić by po obejrzeniu jakiegoś takiego programu chcieli pomóc.
WOŚP też tam rozdaje a UE daje puszki zup pomidorowych dla biednych.
Jedna puszka starczy dla dwóch osób.
Myślę, że jednak częściej brakuje ludziom jedzenia niż pralki.

ps. nawet na raczej niekatolickim Imladisie osoby co nie słuchają radia pomogły jak mogły.
;)
Tylko ja pisałem że słuchacze Radia sobie pomagają, a nie Rydzyk i nigdzie nie napisałem że Radio MAryja ma jakiś monopol na pomoc, tylko że tam ma to miejsce.
Raczej w Radiu Maryja odnajduje się wiele niepełnosprawnych czy chorych ludzi, mają swoje miejdce gdzie mogą się pomodlić, kółka rożańcowe, przykład Madzia Buczek, która teraz u Rydzyka kończy studia chyba. Więc RM to nie samo zło i tyle, to nie tylko Rydzyk ale ileś tam tysiecy słuchaczy, a że mają swoje poglądy polityczne, no to mają na tym polega demokracja.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 16:58 przez voltaren, łącznie zmieniany 2 razy.

1259
Ludzie to nie samo zło, ale do rydzyjka już nie jestem taki przekonany.
Pomodlić można się i bez radia, ono nie jest do tgo niezbędne.
Od wspólnych modłów jest budynek KK(tyle ich przecież nastawiano, że chyba neimozlwie by go brakło) , nie jest zatem potrrzebne do tego radio.
Jeśli wszędzie msze są o podobnych porach to można nawet stwierdzić, iż wierzący z całej Polski się modlą wspólnie i to bez radia.
Więc do wspólnych modłów zbędne, lecz jako religijne to można.
Wątpię by w tej szkole Rydzyka nie zrobili jej prania mózgu.
Też jestem niepełnosprawny i radia nie słucham ani nie szukam tam pomocy.
Jak zechcę się pomodlić to też nie jest mi niezbędne.
I to bez słuchania która partia jest zła.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 17:26 przez Nebogipfel, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Religia - rozmowy rozmaite”