Re: G MOrd

1
Obrazek
http://narodowyszczecin.pl/index.php/archives/12271


NOWE wyniki badań opublikowane we wrześniu 2012 roku m. in. na łamach „Food and Chemical Toxicology” i przedstawione na konferencji prasowej w Londynie pokazują, że WPŁYW GMO NA ZDROWIE JEST SZOKUJĄCY!
Wieloletnie badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Caen (Francja) uznano za najbardziej dokładne badanie, kiedykolwiek opublikowane w zakresie skutków zdrowotnych żywności GMO oraz herbicydu Roundup na szczurach.

„TO BADANIE POKAZUJE NADZWYCZAJNĄ LICZBĘ GUZÓW ROZWIJAJĄCYCH SIĘ WCZEŚNIEJ I BARDZIEJ AGRESYWNIE – szczególnie u samic. Jestem w szoku w odniesieniu do skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia.” – powiedział Dr Michael Antoniou, biolog molekularny, King College London.
„Możemy spodziewać się, że spożycie kukurydzy GMO i herbicydu Roundup, poważnie wpływa na zdrowie człowieka.” dodał Dr Antoniou.

Oto niektóre z szokujących(!) ustaleń, jakie potwierdzono w badaniach opierających się na długoterminowym spożywaniu GMO:
1. Do 50% samców i 70% samic umarło przedwcześnie w porównaniu z 30% i 20% w grupie kontrolnej.
2. Szczury karmione kukurydzą GMO i śladowymi ilościami Roundup doznały poważnych obrażeń w tym organiczne uszkodzenia wątroby i uszkodzenia nerek.
3. We wszystkich zabiegach i u obu płci wystąpiło 2-3 razy więcej nowotworów niż w grupie kontrolnej.
4. Do 24 miesiąca 50-80% samic rozwinęło nowotwór, z nawet trzema guzami na zwierzę. Pierwsze duże nowotwory wykrywane są w czasie od 4 do 7 miesięcy. Większość nowotworów wykrywana była po 18 miesiącach.
5. Szczury, które piły śladowe ilości Roundup (na poziomach prawnie
dozwolonych w sieci wodociągowej) rozwinęło o 200% do 300% więcej dużych guzów.



Korporacyjny rozbiór Polski

Zmiany na polskiej wsi każdy widzi, ale każdy postrzega te zmiany inaczej.
Prezydent, który ogląda wieś z okna samolotu lecąc na Dożynki, widzi piękne,
wyremontowane budynki i bogacących się gospodarzy.

Przeciętny Kowalski buduje swój obraz wsi na podstawie tego, co zobaczy i usłyszy w telewizji.
Przekazy medialne wywołują u niego niechęć do rolnika, który w jego oczach ma mnóstwo przywilejów,
a utrudnia innym życie protestując i blokując ulice.

Zupełnie inną wieś widzą ludzie, którzy z różnych względów szukają smaków naturalnej żywności zapamiętanych z dzieciństwa, i które, jak im się wydaje, znajdą na wsi.
NIESTETY próżno już szukać tego, co kiedyś było powszechnie dostępne
u gospodyni w gospodarstwie rolnym. Obecnie ona też po żywność udaje się do Biedronki.

System dopłat wprowadzony jako dobrodziejstwo Unii Europejskiej spowodował, że bardziej opłacalne jest posiadanie ziemi, a nie wytwarzanie żywności.
Wymierające pokolenie rolników – producentów jest wciąż zaskakiwane nowymi obostrzeniami produkcji narzucanymi przez błyskawicznie zmieniające się ustawy i rozporządzenia.
Większość z nich, nie potrafiąc dostosować się do nowej rzeczywistości, stopniowo zawęża produkcję.

Pozostali próbują nadążyć za wzrastającymi wymaganiami: modernizują, ulepszają,
unowocześniają przy okazji zadłużając się w bankach, które często przejmują majątki tych, którym się nie udało…

Współczesne rolnictwo według EU, to rolnictwo bez rolnika.
Cały łańcuch żywnościowy jest przejmowany przez kilka ponadnarodowych korporacji,
które kontrolują wszystkie etapy produkcji żywności. Pierwszy etap to produkcja nasienna.

Już prawie 70% wszystkich zasobów nasiennych jest w rękach TYLKO 10 (!) korporacji.

http://niklot.szczecin.pl/publicystyka/ ... olski.html


Obrazek
http://aktyw14.net/index.php/wydarzenia ... a-stop-gmo

http://kefir2010.wordpress.com/2012/11/ ... acy-tekst/
Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, 17:17 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

2
Nawet nie zdajesz sobie sprawę z tego, że sam jesteś GMO (Genetically Modified Organism) pewnego gatunku małpy! Bo przecież ewolucja polega na naturalnej modyfikacji genetycznej.
Oczywiście nie potraktuj tego jako "wycieczkę osobistą". To dotyczy CAŁEJ LUDZKOŚCI....
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 19:13 przez t.oskar, łącznie zmieniany 2 razy.
Wesołe jest życie staruszka :)

Re: G MOrd

4
Subtelna różnica jest między naturalną ewolucją genów, a ręcznie sterowaną przez człowieka. Sprawa GMO jest zbyt świeża, żeby można było ją tak rozprzestrzeniać na cały kontynent, świat, w takiej skali.

Sama decyzja Polski. Cóż - pokazujemy jedynie słabość, że nic nie mamy do gadania na arenie międzynarodowej. Sam Tusk mówił, że nie chce przyjmować ustawy, ale MUSI.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 22:50 przez Reiv, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

6
Bo ponoć grożą nam sankcje ze strony UE. To ja się pytam, czy od teraz każda nawet najgłupsza ustawa ze strony Unii musi obowiązywać w Polsce? Gdzie te "twarde negocjacje Tuska"; "silne stanowiska Polski"?

Nasi politycy powinni dbać w pierwszej kolejności o dobro społeczeństwa, a nie straszyć, że nałożą na Nas kary. Może to właśnie byłby dobry pretekst do tego, żeby sprawę GMO podnieść na wyższy poziom merytoryczny, żeby media o tym wrzały, jako jeden z głównych problemów w UE. W sytuacji obecnej mało kto się tym przejmuje. Jakieś nasiona? Phi! Rolnicy? Pfff.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2012, 23:13 przez Reiv, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

9
Nasi politycy powinni dbać w pierwszej kolejności o dobro społeczeństwa
To o czym mówisz to ustrój plemienny
a nie państwo potrzebne panom do panowania nad nami.

W Polsce nie ma polskich polityków,czyli naszych
Polską sterują koczownicy i turyści pełniący rolę Polaków.

W plemieniu osoba z zewnątrz prawa głosu nie ma
i o losie plemienia do któego nie należy,decydować nie może.

Co innego państwo,w państwie mamy zwykle demokrację amerykańską
rację ma większość,jak większości jest za mało to się sprowadza turystów by przegłosowali rdzenną mniejszosć.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 8:45 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

10
Problem GMO wbrew pozorom nie jest stosunkowo nową sprawą a raczej stosunkowo starą sprawą.

Nie jest to również problem samej Polski. Obecnie w większości krajów EU jest na tapecie - i nikt nie wie co robić.
Czas pokaże czy podjęte decyzje dziś będą słuszne jutro.

Mówiąc o GMO nie można pominąć matli dzisiejszej biotechnologii firmy Monsanto.

Monsanto jest jedną z sześciu największych korporacji , wraz z BASF , Bayer , Dow Chemical Company , Dupont i Syngenta . Dzięki opracowaniu preparatu Roundup i wytworzeniu roślin użytkowych opornych na roundup- w wyniku oczywiści modyfikacji genetycznych.

Tak to się zaczęło,W latach dziewięćdziesiątych zdominowali praktycznie cały rynek USA, następnie obu ameryk i rozpoczęła się ekspanscja na cały świat.

My w Polsce - co może my i powinniśmy sceptycznie zakazać upraw GMO i dopuścić obrót GMO,
Dlaczego?
Odpowiedzi są w zasięgu waszej ręki.
Obrazek
Nie obwiniajmy więc Tuska, tyko patrzmy, piszmy, czytajmy z naciskiem na to ostanie.
Kupując towary polskie, zdrowe u małych rodzimych przedsiębiorców. Mamy wybór.
Towary są oznakowane.


Roudup- ??? - badania są w toku - niektórzy twierdzą, że jest mniej szkodliwy niż DDT- niektóre autorytety nawołują do całkowitego bojkotu GMO- niektórzy twierdzą, że jest to przedwczesne.

Zalecany jest sceptycyzm. hihii

Ło roudaposceptyk


Wiedzę na temat niszczycielskiej mocy:
- agent orange
- DDT
- GMO itd
zawdzięczamy właśnie tej firmie.

Monsanto- za błędne decyzje powinno zapłacić

A oto jak płaci/ własnie niedawno, bo chyba w tym/ lub zeszłym roku zakończył się proces dotyczący uznania należnych odszkodowań dla żołnieży australijskich, uczestników wojny wietnamie, narażonych na działanie Agent Orange.

To oznacza że najeźdźcy będą zmuszeni do wyopłacania sobie na wzajem odszkodowań a wietnamczycy/ cóż ....
leczą się sami....

https://www.google.pl/search?client=ope ... 4QS7vYH4Bw


Ja osobiście jestem za a nawet przeciw = zakazać upraw dopuścić obrót.

To mówiłem ja, Łosiu premierosceptyk.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 17:41 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: G MOrd

11
to oczywiste, że jeżeli stracimy status kraju wolnego od upraw GMO,

to prawdopodobnie bezpowrotnie / a przecież nie chcemy tego.

Ło
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 17:57 przez Łosiu, łącznie zmieniany 3 razy.
;)

....

Re: G MOrd

13
Jeszcze nie straciliśmy.
Nie mamy nawet wiedzy na temat tego co jest w kraju, ale nie jest chyba tak żle
polecam;
z 30 liściospada 2012r.-czyli
http://www.naszdziennik.pl/mysl/16540,g ... wnosc.html
Nie wszyscy prof. żyją w złotych klatkach. Nie wszyscy premierzy nie wiedzą co myśli plebs.
Nie wszyscy Kaczyńscy byli bojownikami solidarności i byli internowani.


Ło monsantosceptyk
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 21:21 przez Łosiu, łącznie zmieniany 3 razy.
;)

....

Re: G MOrd

15
Temat GMO był kilka razy już poruszany, moze warto powrócić do niektórych wypowiedzi?
http://imladis.p2a.pl/viewtopic.php?pid=95819#p95819
Miałabym ochotę, przenieśc tu post asmaani, ze względu na ten link http://zbrodniarze.com/zycie_wymyka_sie_spod_kontroli myślę, że mało znany Polakom.
Na FB jest strona http://www.facebook.com/zbrodniarze wartobyłoby się z nią zapoznać :)
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 21:56 przez victoria, łącznie zmieniany 2 razy.
... Kiedy nie masz nic do podarowania, ofiaruj uśmiech ....

Re: G MOrd

16
Dla tych, którzy przeczytają, jeśli mają podane na "talerzu" :D
Żywność GMO – Udowodnione kłamstwa | Badania naukowe, dokumenty, źródła, fakty | Strona 1 z 2
1. GMO spożywamy od tysiącleci ?
Pierwszym argumentem naukowców popierających żywność GMO
jest twierdzenie, że GMO to nic nowego – to tylko nowe odmiany
roślin, że rolnicy od tysiącleci krzyżowali różne rośliny aby
uzyskać pożądane cechy, np. truskawka (krzyżówka dwóch
gatunków poziomki), czy pszenżyto. Często inżynieria genetyczna
jest porównywana do naturalnych zmian w DNA – rzekomo
ewolucja DNA ma być praktycznie tym samym co GMO. W
związku z tym GMO musi być bezpieczne.
Już art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach
genetycznie zmodyfikowanych1 pokazuje że to kłamstwo. GMO to
„organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał
genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w
warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej
rekombinacji”.
Ani truskawka ani pszenżyto nie podlega pod tę ustawę.
Ponadto prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki w opracowaniu
GMO - aspekty toksykologiczne2 dokładnie wyjaśnia jaka jest
różnica między GMO a krzyżówkami:
„Klasyczne metody produkcji nowych odmian roślin lub ras
zwierząt obejmują krzyżowanie i selekcję w celu uzyskania
korzystnych cech lub usunięcia cech niepożądanych. Działania
takie są jednak możliwe jedynie w obrębie jednego gatunku, tj.
wśród organizmów wzajemnie krzyżujących się. Barierą jest tu
zatem możliwość uzyskiwania organizmów potomnych. Metody
inżynierii genetycznej likwidują tę niejako „naturalną” barierę,
tworząc możliwości wprowadzania do organizmów cech,
których najprawdopodobniej nie nabyłyby one w drodze
klasycznego krzyżowania. „
Inżynieria genetyczna powstała w latach 70. XX wieku i w
ogólności polega na przenoszeniu fragmentu DNA między
gatunkami w warunkach laboratoryjnych.
Żywność GMO musi być czymś zupełnie nowym, skoro jest
opatentowana.3
2. Naukowcy popierają GMO ?
Są naukowcy popierający żywność GMO i właśnie oni są
pokazywani w mediach. Nie można jednak generalizować, bo są
też naukowcy przeciwni żywności GMO, którzy nie mają aż tak
dobrego poparcia mediów. Zdania są podzielone.
Na stronie internetowej
www.izba-ochrona.pl/naukowcy-przeciwko-gmo.html
zaprezentowane są opinie (w większości z nagraniami wideo) osób
z tytułami naukowymi będące przeciwko GMO. Można zapoznać
się z argumentami takich osób jak:
1. prof. dr hab. Katarzyna Lisowska (biolog molekularny)
2. prof. dr hab. Tadeusz Żarski
3. dr Zbigniew Hałat (lekarz medycyny, epidemiolog)
4. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
5. prof. dr hab. Ludwik Tomiałojć
6. prof. dr hab. Mieczysław Chorąży (biolog molekularny,
onkolog)
7. prof. dr hab. Jan Szyszko
8. prof. dr hab. Stanisław Wiąckowski
9. prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko
Jest grupa naukowców będących przeciwko żywności GMO, w
tym specjaliści z tej dziedziny.
3. GMO jest dobre bo służy do produkcji leków ?
Zwolennicy chcąc pokazać jakie GMO jest dobre używają
argumentu, że przecież bez GMO nie byłoby wielu leków
1 isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20010760811
2 Roczniki Państwowego Zakładu Higieny: Rok 1998, Tom 49,
Nr 3, strona 253 – Wersja online: http://goo.gl/6IoPH
3 Np. patent Monsanto: PL 199928 B1 - http://goo.gl/x57V5
ratujących ludziom życie, co jest prawdą. W domyśle ma to
oznaczać: skoro jesteś przeciwny GMO, to jesteś przeciwny
ratowaniu ludziom życia.
GMO w lekach to zupełnie co innego niż GMO w żywności.
Leki tworzone są w laboratorium poza które nie wydostają się,
leki nie rosną na polach. Żywność GMO jest uprawiana w
otwartym środowisku, gdzie rozmnaża się, rozprzestrzenia,
krzyżuje z odmianami tradycyjnymi.
Nadużyciem jest używanie argumentów dotyczących GMO w
lekach w odniesieniu do GMO w żywności. Większość naukowców
przeciwnych GMO zgadza się na zamknięte użycie GMO (w
laboratoriach), ale nie zgadza się na uwolnienie do środowiska,
gdzie tracimy kontrolę nad roślinami transgenicznymi GMO.
4. Rośliny GMO nie krzyżują się z odmianami
tradycyjnymi ?
Od dawna osoby przeciwne uprawom GMO ostrzegały przed
możliwością wydostania się GMO poza wyznaczone obszary oraz
przed krzyżowaniem się gatunków GMO z podobnymi gatunkami
tradycyjnymi. Osoby takie były wyśmiewane przez naukowców
twierdzących, że rośliny GMO nie krzyżują się z odmianami
tradycyjnymi.
Argument ten od 2010 roku przestał mieć znaczenie, bo
wydostanie się GMO i skrzyżowanie z odmianą
tradycyjną stało się faktem.
Fragment artykułu: USA: transgeniczny rzepak uwolnił się spod
kontroli hodowców4
„Rzepak GMO, który jest chętnie uprawiany w USA od lat 90-
tych nie tylko uwolnił się spod jakiejkolwiek kontroli,
ale i krzyżuje się między sobą, tworząc odmiany
nieznane w naturze - alarmują naukowcy w ostatniej edycji
miesięcznika Nature. Genetycznie modyfikowana uprawa
rozwija się w stanie dzikim . Badacze są zgodni, że zjawisko
krzyżowania się zmodyfikowanych genów rośliny świadczy o
braku kontroli i właściwego monitoringu upraw GMO w USA
- pisze Nature. „
„Uprawy GMO uwolniły się już do środowiska
naturalnego w kilku krajach m.in. w Kanadzie, Wlk.
Brytanii czy w Japonii, ale jak dotąd w USA nie
występowały w stanie dzikim. - Charakter tego wyjścia spod
kontroli jest bezprecedensowy - twierdzi Cynthia Sagers, ekolog
z Uniwersytetu w Arkansas, kierująca grupą badawczą, która
odnalazła rzepak GMO. Sagres i jej zespół odnalazł dwie
odmiany transgenicznego rzepaku w stanie dzikim.
Jedną z nich zmodyfikowano w kierunku odporności na
herbicyd Monsanto Roundup (glifosat), a druga jest odporna na
herbicyd Liberty firmy Bayer Crop Science (glufosynat).
Znaleziono także niektóre rośliny odporne na oba herbicydy, co
oznacza, że dwie różne rośliny GMO, mogą rozmnażać
się między sobą, tworząc mutanty o cechach
nieistniejących w naturze. „
Źródło naukowe: Artykuł na stronie Uniwersytetu Arkansas,
który przeprowadził badania: First Wild Canola Plants With
Modified Genes Found in United States5
5. Uprawy GMO i tradycyjne mogą koegzystować ?
Chodzi o współistnienie obu typów roślin: tych otrzymanych w
wyniku naturalnych krzyżówek i selekcji oraz odmian
transgenicznych GMO powstałych w laboratorium.
Biotechnolodzy wymyślili tzw. strefy buforowe mające rzekomo
pozwalać na koegzystencję.
Patrz punkt 4.: Rośliny GMO nie krzyżują się z odmianami
tradycyjnymi ?
4 http://goo.gl/UyZV9
5 http://newswire.uark.edu/article.aspx?id=14453
Żywność GMO – Udowodnione kłamstwa | Badania naukowe, dokumenty, źródła, fakty | Strona 2 z 2
Uprawy GMO i tradycyjne nie mogą koegzystować, skoro
skażenie upraw naturalnych przez GMO jest faktem, a strefy
buforowe okazały się w praktyce nieskuteczne.
6. Badania pokazują, że GMO jest bezpieczne ?
Tu jest podobnie jak z naukowcami popierającymi GMO. Są
badania pokazujące bezpieczeństwo (tak na prawdę są to badania
nie wykrywające niebezpieczeństw, a to nie jest dokładnie to
samo). Z drugiej strony są badania pokazujące
niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem GMO w żywności.
1. Włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem
podaje, że kukurydza GMO jest szkodliwa dla badanych
myszy. Głównie chodzi o zaburzenia odporności. GM Maize
Disturbs Immune System of Young and Old Mice6
2. Badania przeprowadzone w Rosyjskiej Akademii Nauk
wykazały, że soja GMO wpływa na wyższą śmiertelność oraz
zaburzenia wzrostu u badanych szczurów. Genetically
modified soy affects posterity: Results of Russian scientists’
studies7
3. Badania zlecone przez Austriacką Agencję ds. Zdrowia i
Bezpieczeństwa Żywności wykazują, że karmienie myszy
kukurydzą GMO przyczynia się do zmniejszenia płodności
oraz mniejszej masy.8
Nie ma tu miejsca aby wymienić wszystkie, pod tym adresem
http://goo.gl/yY5ep znajduje się lista 30 badań wykazujących
szkodliwość GMO.
7. Dzięki GMO zmniejsza się zużycie pestycydów ?
„Glufosinate ammonium and glyphosate are used with the
herbicide-tolerant transgenic crops that currently account for
75% of all transgenic crops worldwide.9”
75% wszystkich światowych plonów GMO ma cechę tolerancji na
herbicyd.
Dzięki tolerancji na herbicyd (pestycyd niszczący chwasty) plony
GMO są odporne na herbicyd (a dokładnie herbicyd Roundup
firmy Monsanto, takie odmiany GMO nazywane są Roundup
Ready). Normalnie herbicydu używa się przed zasianiem pola, bo
inaczej mógłby uprawę zniszczyć. Ale dzięki temu że uprawa jest
odporna na herbicyd, można go używać wielokrotnie w czasie
wegetacji roślin. Ginie wszystko co żywe poza plonem GMO
odpornym na Roundup.
W efekcie zużycie pestycydów jest dużo większe niż
normalnie.
Pozostaje około 25% modyfikacji genetycznych innego typu (są
też rośliny mające obie cechy). Są to odmiany GMO odporne na
szkodniki. Przykładowo uprawiana w Europe (w Polsce również)
kukurydza MON 810 jest odporna na szkodnika kukurydzy.
Dzięki temu, że kukurydza sama wytwarza pestycyd (toksyna Bt
znajdująca się również w jadalnej części kolby), nie ma potrzeby
stosowania innych pestycydów.
W pewnych przypadkach GMO faktycznie zmniejsza zużycie
pestycydów, ale w większości przypadków jest odwrotnie. Ogólne
zużycie pestycydów w wyniku stosowania GMO rośnie, a nie
maleje.
8. Toksyny z GMO nie przedostają się do krwiobiegu ?
Chodzi o toksynę Bt, czyli pestycyd wytwarzany przez kukurydzę
MON 810 w celu niszczenia szkodnika. Przemysł
6 http://goo.gl/w3ZLX
7 http://www.regnum.ru/english/526651.html
8 http://goo.gl/eEQUh
9 Ho M.W, Lim Li Ching et al. 2003, A Case for a GM Free
Sustainable World. Independent Science Panel Institute of
Science in Society, Printed by Jutaprint 11600 Penang,
Malaysia. http://www.psrast.org/caseforGMfreeW.pdf
biotechnologiczny i naukowcy z nim współpracujący od lat
wmawiali, że wspomniana toksyna jest bezpieczna, bo nie dostaje
się do krwi, ale rozkłada w naszym żołądku. Okazało się jednak, że
to nieprawda.
„Toksynę Bt wykryto u 93% przebadanych matek i u 80%
noworodków, a także u 69% kobiet nie będących w ciąży.10”
Źródło naukowe: Maternal and fetal exposure to pesticides
associated to genetically modified foods in Eastern Townships of
Quebec, Canada. - Narażenie matki i płodu na oddziaływanie
pestycydowych środków ochrony roślin występujących w
żywności GMO, we wschodnich obszarach prowincji Quebec w
Kanadzie. Magazyn „Reproductive Toxicology” 11
9. Każdy może dobrowolnie nie spożywać GMO ?
Są opinie, że nie ma potrzeby zakazywania upraw GMO, bo jak
ktoś nie chce to niech nie je GMO. Niech rynek sam to
zweryfikuje. Skoro GMO jest takie złe, to ludzie nie będą
kupować.
Problem polega na tym, że nie można dobrowolnie nie spożywać
GMO, bo produkty zawierające GMO bardzo często nie są
oznakowane. Czytając etykiety tych produktów nie ma
możliwości stwierdzenia, czy produkt zawiera GMO czy nie
zawiera. Więc jak można mówić o dobrowolnym wyborze?
Kłamstwo.
Ponadto nie ma obowiązku znakowania mięsa pochodzącego od
zwierząt karmionych paszami GMO.
Źródła naukowe:
Polskie badania dobitnie pokazują, że produkty zawierające GMO
nie są znakowane lub są znakowanie nieprawidłowo, że
konsument jest wprowadzany w błąd.
1. Badanie kukurydzy i produktów z niej pochodzących z
rynku krajowego na obecność modyfikacji genetycznych
testem Elisa12
2. Badanie obecności białka zmodyfikowanego genetycznie w
przetworzonych produktach sojowych testem Elisa13
10. GMO uratuje świat przed głodem ?
Najczęściej używany argument. Nie wiadomo jednak w jaki
konkretnie sposób GMO ma uratować świat przed głodem. Czy
ktokolwiek używający tego argumentu wyjaśnił to? Owszem, są
odmiany GMO odporne na suszę, ale nie oznacza to od razu
uratowania świata przed głodem. Przyczyną głodu może być zła
dystrybucja żywności na świecie, czy wykorzystywanie biednych
krajów przez bogatsze.
Niedawno Rosja zakazała importu polskich warzyw. Wydaje się,
że dobrze, bo więcej zostanie dla nas. Jednak rolnicy nie byli z
tego zadowoleni, domagali się wysokich odszkodowań. Jedno jest
pewne: w Polsce mamy wystarczająco dużo żywności.
W Europie mamy nadprodukcję żywności14, w UE istnieją limity
produkcji rolnej15.
Opatentowana technologia GMO jest własnością korporacji takich
jak Monsanto i jest przeznaczona do uprawy na wielkich
obszarach. Trudno wyobrazić sobie przeciętnego rolnika z Afryki
uprawiającego GMO. Nawet gdyby argument głodu był
prawdziwy, to zupełnie nie dotyczyłby Polski.
Więc po co w Polsce GMO?
10 Żywność GMO: pestycydy we krwi ciężarnych i noworodków
http://goo.gl/iNA4q
11 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21338670
12 Roczniki Państwowego Zakładu Higieny: Rok 2003, Tom 54,
Nr 4, strona 345 – Wersja online: http://goo.gl/R10sR
13 Roczniki Państwowego Zakładu Higieny: Rok 2004, Tom 55,
Nr 4, strona 279 – Wersja online: http://goo.gl/UD8gi
14 http://goo.gl/Uc5vG
15 http://goo.gl/spq2d
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:18 przez victoria, łącznie zmieniany 2 razy.
... Kiedy nie masz nic do podarowania, ofiaruj uśmiech ....

Re: G MOrd

17
Z ogromnym uznaniem i szacunkiem zapoznałem się z krótką i rzeczową wypowiedzią Księdza Arcybiskupa nt. GMO. W moim głębokim przekonaniu sytuacja jest właśnie taka jak zwięźle ujął to Ksiądz Arcybiskup „aby nie bali się żywności modyfikowanej genetycznie. Medycyna nie ma żadnej wiedzy, by żywność zmieniona genetycznie niosła jakieś zagrożenia” (PAP, 4.12.2007 r.)
Dziwna jest sytuacja, w której praktycznie nie znajdujemy żadnej „propagandy” i „reklamy” genetycznie zmodyfikowanych produktów (roślin, pasz, ich przetworów czy też innych preparatów, jak leków), a obserwujemy intensywną krytykę […]

http://zbrodniarze.com/kosciol_katolicki
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:27 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

18
Nie mamy nawet wiedzy na temat tego co jest w kraju, ale nie jest chyba tak żle

Niewiedza w tym może być najgorsza, Łosiu :D
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:41 przez Reiv, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

20
otwiera sobie możliwość do natychmiastowego wprowadzenia rozporządzenia zakazującego uprawy wszystkich linii modyfikowanych genetycznie kukurydzy i ziemniaków

Czyi dopiero możliwości i do tego wybiórcze. Ziemniak ok, ale kukurydza nie jest az tak wazna. Jestem ciekaw gdzie pozostala czesc zapisow. Juz samo to, ze calkowity zakaz jest zabroniony to ewidentny niezrozumialy przymus i wpierniczanie sie w wewnetrzna polityke panstw. Gmo zbawi ludzosc. Nie sadze, a poki konkurencja mala koncerny chca jak naszybciej zbic kase na nowych rynkach zbytu.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2012, 0:44 przez Reiv, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

21
No to co się dzieje dalej, co robi KE w sprawie GMO./ poniższe inf. pochodzą ze strony KE.

Interpelacje
28 września 2012 O-000166/2012

Pytanie wymagające odpowiedzi ustnej
do Komisji
art. 115 Regulaminu PE



"Przedmiot: Najnowsze badania podważają bezpieczeństwo organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) dla zdrowia ludzi i zwierząt

Nowy artykuł naukowy, opublikowany przez Séralini et al. w redagowanym i recenzowanym przez niezależnych ekspertów czasopiśmie naukowym „Food and Chemical Toxicology” zatytułowany „Długoterminowa toksyczność herbicydu Roundup i odporna na Roundup kukurydza zmodyfikowana genetycznie” przedstawia kilka niepokojących ustaleń na temat zdrowia, wykazujących nieadekwatność badań nad organizmami zmodyfikowanymi genetycznie prowadzonymi przez branżę.

Wyniki są wysoce niepokojące: zwiększona śmiertelność w grupach szczurów poddanych działaniu GMO lub herbicydów, wzrost liczby chorób nerek i wątroby oraz rozwój wielu nowotworów, w szczególności u samic. Skutki te pojawiają się najwyraźniej z upływem czterech miesięcy, co zupełnie unieważnia ustalenia na temat bezpieczeństwa z eksperymentów prowadzonych przez producentów w okresie do tylko trzech miesięcy, a badanie to jest pierwszym badaniem przeprowadzonym w ciągu dwóch lat.

Dwie rośliny zmodyfikowane genetycznie są dopuszczone do uprawy w Europie (kukurydza MON810 i ziemniaki Amflora), a ponad 40 jest dopuszczonych do przywozu i wykorzystania w żywieniu i paszach, wraz z NK603 (poddanym wspomnianemu badaniu) i siedmioma innymi zawierającymi gen NK603.

Co Komisja zamierza uczynić, by uwzględnić wyniki tego badania przy określaniu oceny ryzyka niesionego przez organizmy zmodyfikowane genetycznie? Czy Komisja uznaje, że obowiązkowe trzymiesięczne karmienie w warunkach laboratoryjnych jest niewystarczające, by śledzić możliwe skutki długofalowe?

Jakie pilne środki Komisja podejmie, by zapobiec spożywaniu GMO przez zwierzęta i konsumentów do czasu wprowadzenia nowych środków bezpieczeństwa?

W dłuższej perspektywie – jak Komisja zamierza zapewnić autentyczną niezależność od przemysłu biotechnologicznego odpowiednich agencji odpowiedzialnych za ocenę bezpieczeństwa organizmów zmodyfikowanych genetycznie? Firmy biotechnologiczne już przypuściły zwarty atak na tę publikację, tak jak systematycznie czyniły to w przypadku każdego badania kwestionującego bezpieczeństwo GMO.
"


Spróbuję wytropić ciąg dalszy ...czyli odpowiedź KE


Ło
Ostatnio zmieniony 03 gru 2012, 5:16 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: G MOrd

22
Wstępnie - co się dzieje i działo z GMO w UE- teksty dostępne na oficjalnej stronie:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/p ... #sidesForm
Rezultaty wyszukiwania GMO: 7
plenary.wai.documents :

Interwencja w w stosunku do rządu Rzeczpospolitej Polskiej w związku z regulacjami dotyczącymi GMO

Pytanie wymagające odpowiedzi pisemnej
do Komisji
art. 117 Regulaminu PE
Janusz Wojciechowski (ECR)
Data :
24-09-2012
plenary.wai.references :
E-008371/2012
plenary.wai.documents :

Stan prac nad rozporządzeniem ograniczającym lub umożliwiającym wprowadzenie zakazu GMO

Pytanie wymagające odpowiedzi pisemnej
do Rady
art. 117 Regulaminu PE
Janusz Wojciechowski (ECR)
Data :
24-09-2012
plenary.wai.references :
E-008370/2012
plenary.wai.documents :

Rozporządzenie zmieniające dyrektywę 2001/18/WE w zakresie umożliwienia państwom członkowskim ograniczenia lub zakazania uprawy GMO na swoim terytorium

Pytanie wymagające odpowiedzi pisemnej złożone przez: Janusz Wojciechowski (ECR) do Rady
Data :
26-03-2012
plenary.wai.references :
E-003212/2012
plenary.wai.documents :

Działania polskiej prezydencji w zakresie ustawodawstwa dotyczącego GMO

Pytanie wymagające odpowiedzi pisemnej złożone przez: Janusz Wojciechowski (ECR) do Rady
Data :
13-02-2012
plenary.wai.references :
E-001718/2012
plenary.wai.documents :

Działania rządu RP w zakresie ustawodawstwa dotyczącego GMO

Pytanie wymagające odpowiedzi pisemnej złożone przez: Janusz Wojciechowski (ECR) do Komisji
Data :
13-02-2012
plenary.wai.references :
E-001717/2012
plenary.wai.documents :

Uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych (GMO) zakładanych bez powiadomienia odnośnych władz krajowych

ZAPYTANIE PISEMNE złożone przez: Janusz Wojciechowski (ECR) do Komisji
Data :
09-04-2010
plenary.wai.references :
E-2244/2010
plenary.wai.documents :

Uprawa roślin genetycznie modyfikowanych (GMO) i reakcja Komisji na wprowadzanie zakazu tych upraw

ZAPYTANIE PISEMNE złożone przez: Janusz Wojciechowski (ECR), Adam Bielan (ECR), Tadeusz Cymański (ECR), Ryszard Czarnecki (ECR), Marek Józef Gróbarczyk (ECR), Paweł Robert Kowal (ECR), Jacek Olgierd Kurski (ECR), Marek Henryk Migalski (ECR), Tomasz Piotr Poręba (ECR), Mirosław Piotrowski (ECR), Konrad Szymański (ECR), Jacek Włosowicz (ECR) oraz Zbigniew Ziobro (ECR) do Komisji
Data :
09-11-2009
plenary.wai.references :
E-5664/2009
Ostatnio zmieniony 03 gru 2012, 5:55 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: G MOrd

23
>ministerstwo rolnictwa ogłasza, że 90-95% śruty sojowej dostępnej na krajowym rynku stanowi śruta sztucznie zmutowana, a „Wprowadzenie zakazu jej stosowania spowodowałoby drastyczny deficyt białka paszowego w kraju i pogorszenie konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej.” W tym samym czasie likwiduje się uprawy naszych polskich roślin strączkowych, które mogłyby być dochodową dla polskich rolników alternatywą dla importu toksycznej soi GMO z drugiej półkuli. Po cichu i bez rozgłosu w Polsce areał uprawy tych roślin dramatycznie się zmniejsza, o czym świadczą zbiory pastewnych roślin strączkowych (…). Co ważne, rośliny te oprócz dostarczania wysokobiałkowych nasion, spełniają jednocześnie niezwykle ważną funkcję w ekosystemach rolniczych – wzbogacają glebę w azot, wpływają na poprawę struktury gleby oraz na utrzymanie gruzełkowatej, korzystnej jej struktury.
Co ciekawe, podczas gdy polskie władze od lat robią wszystko by uzależnić Polskę od dostaw soi z Ameryki Południowej, kraje Europy Zachodniej starają się ograniczać jej import.<
http://ekologia.re.pl/artykul/45358.html
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 8:55 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

24
"Z tymi rzekomymi staraniami zachodnio-jewropejskich baraków unijnych przeciwko soi manipulowanej genetycznie to jest jedna wielka ściema. Przed każdymi ważnymi “wyborami” marionetki polityczne na Zachodzie udają, że walczą o żywność wolną od GMO. A po cichutku i tak ją sprowadzają i produkują.
Sam czytałem “raport” ministerstwa rolnictwa Bawarii, które apelowało o masowe wprowadzenie pasz GMO, gdyż inaczej Niemcom rzekomo zagrozi głód.
Inna sprawa, że pasz może rzeczywiście powoli zacząć brakować, gdyż Zachód promuje i subsydiuje produkcję tzw. biopaliw – np. rzepaku na olej, który ma być dolewany do ropy naftowej jako paliwo do silników. Z tego też powodu areał ziemi uprawnej pod “paliwa” gwałtownie na zachodzie wzrasta.
GMO jest już od dawna na Zachodzie. Z tego powodu w Niemczech zakazano umieszczania na opakowaniach z żywnością napisu (w tłumaczeniu na polski) “Produkt wolny od GMO”."-opolczykpl
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 8:57 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

25
Mezamir pisze:>ministerstwo rolnictwa ogłasza, że 90-95% śruty sojowej dostępnej na krajowym rynku stanowi śruta sztucznie zmutowana, a „Wprowadzenie zakazu jej stosowania spowodowałoby drastyczny deficyt białka paszowego w kraju i pogorszenie konkurencyjności krajowej produkcji zwierzęcej.” W tym samym czasie likwiduje się uprawy naszych polskich roślin strączkowych, które mogłyby być dochodową dla polskich rolników alternatywą dla importu toksycznej soi GMO z drugiej półkuli. Po cichu i bez rozgłosu w Polsce areał uprawy tych roślin dramatycznie się zmniejsza, o czym świadczą zbiory pastewnych roślin strączkowych (…). Co ważne, rośliny te oprócz dostarczania wysokobiałkowych nasion, spełniają jednocześnie niezwykle ważną funkcję w ekosystemach rolniczych – wzbogacają glebę w azot, wpływają na poprawę struktury gleby oraz na utrzymanie gruzełkowatej, korzystnej jej struktury.
Co ciekawe, podczas gdy polskie władze od lat robią wszystko by uzależnić Polskę od dostaw soi z Ameryki Południowej, kraje Europy Zachodniej starają się ograniczać jej import.<
http://ekologia.re.pl/artykul/45358.html
Myslę, że szeroko rozpostarty krytycyzm zawarty w artykule z twojego linku ,,Ameryka Południowa - dziecięce ofiary produkcji paszy dla polskich świń?" jest niemerytoryczny. Nie jestem zwolennikiem GMO, ale skutki opisane w w/w żródle dotycz stosowania środków ochrony roślin, a nie GMO.
Szkodliwość dla ludzi spożywania GMO - to jest pytanie, na które na razie nie można udzielić merytorycznej odpowiedzi.
Istnieją uzasadnione podejrzenia o szkodliwości glifosatu / natomiast samo GMO to nie tylko soja.

A kto uratuje Banany:
,,Co zagraża bananowcom?
....
Naukowcy spieszą z pomocą. Wyjścia z sytuacji są dwa:
znalezienie środka, który zwalczy zarazę lub wyhodowanie nowej, odpornej odmiany bananowca.
Można to zrobić poprzez krzyżowanie międzygatunkowe lub badanie i modyfikacji genomu dzikich odmian.
Wiele z nich jest odpornych na zarazę Sigatoka i dodatkowo wytwarza nasiona.


Problemem może być brak pomocy ze strony wielkich koncernów, które obawiają się, że większość konsumentów nie zaakceptuje genetycznie modyfikowanych owoców. Przeciwnicy tego typu żywności stanowią prawdopodobnie większość konsumentów, szczególnie tych, którzy propagują zdrowy styl żywienia. Problem jest niebagatelny. Czas ucieka nieubłaganie, a wraz z nim znikają kolejne plantacje."
http://palmiarnia.info/content/banany-znikna-ze-stolow podają za BBC..wikipedią itd

Kwestionować można wiele wątków z twojego linku;
np. 90-95 % soji na rynku w Polsce jest GMO- nikt tego nie wie i nie bedzie wiedział. Obrót towarami po wejściu na rynek UE nie zna granic. Dopuszcza sie soje do obrotu w punkcie wejscia i potem hula ona po całej europie bez wiedzy rządów- niestety. Swoboda działalnosi gospodarczej, wolny obrót itd.....

Mimo wielu błędów merytorycznych uważam, że takie bicie piany w mediach robi dobra robotę- brak bezstronności mediów i pogoń za sensacja nakręca nienakręcalne wątki-

ale niestety czasami, żeby poznać skutki musimy wykonać ruch, który z perspektywy czasu okazuje się błędny.

Powiem przewrotnie :

Dodać należy, że soja jako taka ma właściwosci - superwłaściwości anyrakowe
wiped... ,,Białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, zaś izoflawony wykazują pewne działanie antyrakowe. Soja u niektórych ludzi może wywołać alergię i zawiera szkodliwe tioglikozydy, które mogą przy długotrwałym spożywaniu przyczynić się do powstania wola tarczycy. Dotyczy to głównie produktów surowych, bowiem podczas gotowania zawartość szkodliwych składników zmniejsza się o 30%[3]." Bardzo wysoko ceniona przez wegetarian...


Wnioski:

-jeżeli świnka je antyrakową soję to jej miesko musi być antyrakowe,
więc zabijmy ją i zjedzmy a bedziemy cieszyć się zdrowiem,

świńskim zdrowiem
Obrazek
Ło miłośnikfasoliolo z Poland GMOFREE :Polska:
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 12:58 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: G MOrd

26
Istnieje wiele dróg wymiany informacji ze środowiskiem.
Niektóre z nich wymagają jedynie konsumpcji jednej rośliny bądź wypicia wody ze strumienia
wzięcia głebokiego wdechu czy wygrzewania się w Słońcu.
Obecnie rozumiemy już że zjedzenie dojrzałego owocu zapewnia tkankom i komórkom
paliwo oraz dostarcza informacji o lokalnym środowisku
a napicie się z czystego strumienia gasi pragnienie i mówi naszemu ciału wiele na temat ekosystemu.

Ta kamunikacja z biosferą zachodzi również gdy metabolizujesz spożyte jedzenie.
Na Zachodzie możemy myśleć o chlebie jedynie jako źródłu kalorii
ale w rzeczywistości potrawy wprowadzają do naszych ciał również pewne informacje.

To źdźbło pszenicy z którego powstał konsumowany przez Ciebie chleb
ma pamięć biologiczną w której zachowane są informacje o otrzymanej przez nie ilości deszczu
i pielęgnacji a nawet o rękach które je ścieły.

Żywność roślinna i zwierzeca to nie tylko kalorie czy paliwo ale także źródło informacji dla naszych genów
Nowa dziedzina nauki Nutrigenomika,bada sposób w jaki pożywienie przekazuje Twoim komórkom
informacje dotyczące Twojego środowiska.

Podwaliny pod rozwój tej dziedziny zapewniło zrozumienie że choć nasze geny nie zmieniły się wcale
w ciągu ostatnich 10 000lat to nasze diety uległy drastycznej zmianie.

Tak więc rózne diety prowadzą do róznych ekspresji genetycznych
co skutkuje produkcją róznych białek a także zmianą w energetyce metabolizmu.

Informacje któe pobieramy ze środowiska przede wszystkim dotyczą jedzenia,odżywiania i samoobrony.
Jednak do poradzenia sobie z tymi umiejętnościami potrzeba nam jedynie niewielkiej objętości mózgu.
Możliwe że nasza kora przedczołowa umożliwi nam pobranie z natury zestawu całkowiecie nowych instrukcji.

Dawni mędrcy wierzyli że jest to możliwe.
Wierzyli oni że ich praktyki umożliwiały im sięganie do swych Świetlistych Ciał nowych instrukcji biologicznych
które pozwalały im uzdrawiać się i wieść długie życie.
Te nowe instrukcje podnosiły jakość ich Świetlistych Ciał i pomagały im uzdrawiać się z chorób.
Te instrukcje dotyczyły też przewidywania kierunku biologicznej ewolucji w przyszłości
(wiecie już dlaczego wrózbiarstwo itp,jest zakazane przez kk?)
uwalniania się od codzienności i czasu liniowego oraz nauki poruszania się w bezczasowości lub nieskończoności.

To te praktyki pozwoliły mędrcom zamieszkującym Amazonię odkryć formułę kurary
bez potrzeby wykonywania nieskończonej liczby prób i błędów
a mędrcom plemienia Osage umożliwiły zaprowadzenie swego ludu
na zapewniające dostatek tereny które innym wydawały się puste i jałowe.

Szamani odkryli że gdy nasze Ciało Świetliste uwolnione zostanie z traumy
to nasza świadomość może zostać tak udoskonalona
by rozpoznać zarówno korzystne jak i niebezpieczne zdarzenia z przyszłości.

Alberto Villoldo









"Brahma jest pożywieniem"-Rig Weda

Z pożywienia rodza się wszystkie stworzenia,które za życia karmią się pożywieniem
a po śmierci zamieniają się w pożywienie.

Pożywienie jest naczelną siła wszystkich rzeczy.
Uznaje się więc że jest ono lekarstwem na wszystkie choroby ciała.
Ci którzy uznają Brahmę za pożywienie,zyskują wszystko co niezbędne dla zdrowia materialnego ciała.
Z pożywienia rodzą się wszystkie istoty które po narodzeniu rosną dzięki pożywieniu.

Wszystkie istoty karmią się pożywieniem a kiedy umierają
pożywienie karmi się nimi.-Taittiraya Upanishad

Życie zaczyna się jako pragnienie.
Impulsy inteligencji które nazywamy miłością i pożądaniem,zostają zamienione przez naszych rodziców
w zjawisko połaczenia się mikroskopijnych ilości materiału genetycznego w wyniku którego powstaje embrion.

Zatem zostajemy począci w wyniku miłości i pożadania
a zaczynamy życie jako materiał genetyczny.
Bez względu na swój mikroskopijny charakter,DNA w którym znajduje się materiał genetyczny
zawiera w sobie kompletne informacje na temat naszego przeznaczenia.

W skład DNA wchodzi cukier oraz złożona substancja chemiczna zwana kwasem nukleinowym.
Złożonośc kwasu nukleinowego jest ystarczająca aby jako częśc składowa DNA
mógł on zakodować kompletną inteligencję,która w wyniku miłości i pożądania
nasi rodzice przekazali pierwszej poczętej komórce naszego organizmu.

Jesteśmy karmieni miłością,pragnieniem oraz inteligencjąktóre łączą się w jeden rodzaj substancji
powszechnie nazywanej pożywieniem.

Przemienione,obdarzone świadomością pożywienie staje się nami.
Jeśli chcemy aby ziemniak lub ziarno kaszy gryczanej zyskało taką samą świadomość
jaką posiadamy my,zjadamy je.
Inteligencja która przenika KAŻDĄ komórkę ciała,karmi się tym kęsem pożywienia.

Z nim samym nie dzieje się nic strasznego tak naprawdę.
Chemiczne substancje składników pokarmowych zostają po prostu zamienione
tak aby mogły przeniknąc do komórek naszego organizmu.

Substancje składające się na pożywienie,stają się każdą częścią naszego ciała
oczami,włosami,mózgiem,jelitami itd.

Na tym polega akt tworzenia a sam akt konsumpcji i przyswajania pożywienia
obejmuje działanie nieskończonej inteligencji wszechświata
której najwyższym przejawem jest ten wyjątkowy akt stwórczy.

Natura stworzyła wszechświat dzięki tysiącom ogromnych eksplozji masy i energii
które doprowadziły do powstania niewyobrażalnie rozległych galaktyk i mgławic.

Jednakże kiedy rozwinęła się on ana tyle aby stworzyć naprawdę złożone struktury
nauczyła się konsumpcji.

Zastanów się nad następującym przykładem:
wypijam szklankę wody soku pomarańczowego.
Każd apojedyncza komórka mojego ciała (które zawiera ich wiele miliardów)
otrzymuje każdą cząstkę glukozy pochodzącej z tego soku,
Każda komórka mojego ciała przyjmuje pewną ilość soku pomarańczowego i w wyniku istniejącej
potrzeby zamienia go w samą siebie.

Złożone mechanizmy zjawiska które zaszło w komórce na tyle na ile znane są współczesnej nauce
wystarcza aby zapełnić ogromne przestrzenie w bibliotekach na całym świecie.

Jeśli masz świadomość złożoności i jednocześnie prostoty,niewinności oraz subtelności
z jaką organizacyjna moc inteligencji zamienia pożywienie w istoty ludzkie
oraz wszelkie stworzenia ziemskie,jesteśgotowy aby uczestniczyć w swoim przeznaczeniu.

Możesz uściąść i zacząć jeść.

Ludzie którzy nie okazują dostatecznego szacunku kwestiom żywieniowym
nie są wiadomi przepływu mocy organizacyjnej jaką kryje w sobie pożywienie.

Odzywianie się w nieprzemyślany sposób,jedzenie w biegu,chroniczne objadanie się
lub niedojadanie-wszystkie te działania stanowią naruszenie praw Natury,czyli procesów biologicznych
które musza zachodzić w ustalony z góry sposób
tak aby pożywienie mogło zamieniać się w nas.-Deepak Choopra
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 13:20 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: G MOrd

27
Jako komentarz: zaczynając od wiedzy kończysz na filozafii.
Może jest pewien racjonalny watek w twoim przesłaniu,
ale podparty zbyt wyszukaną filozofią umyka z pola widzenia.

Ło
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 13:31 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: G MOrd

28
Przeciwnicy uszlachetniania żywności (bo do tego sprowada się tworzenie GMO) widocznie nie rozumieją ile jest głodu na świecie. Wyzwaniem wspólczesności jest wyżywienie lawinowo rosnącej ilości ludzi. Chyba,że problem rozwiążemy tak, jak dotychczas rozwiazywała go historia: Wojna światowa i zagłada milionów istnień ludzkich. Tego chcecie "ekolodzy od siedmiu boleści"?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 20:07 przez t.oskar, łącznie zmieniany 2 razy.
Wesołe jest życie staruszka :)

Re: G MOrd

29
Przeciwnicy uszlachetniania żywności (bo do tego sprowada się tworzenie GMO) widocznie nie rozumieją ile jest głodu na świecie.
Kłamstwo propagandowe.
Co z tego że będziemy mieć więcej żywności
skoro żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminy
będziemy musieli w ciągu doby zjeść ich tonę?
Produkty genetycznie zmodyfikowane zaburzają pracę wątroby
pośledzają układ trawienny,ludzie jedzą i nie wchłąniają witamin.

[youtube][/youtube]

Polecam posłuchać prof. dr hab. Jana Narkiewicza
3:17,05:40

06:01 na temat bzdury o zlikwidowaniu głodu na świecie dzięki gmo.

16:00,21:29"kto panuje nad żywnością,panuje nad ludźmi"

22:14,23:27,23:58" artykuły niezależnych ekspertów o szkodliwości gmo są blokowane.
Do ludzi nie docierają te informacje.Politycy i dziennikaże wiedzą tylko to
co trafia do nich od przedstawicieli korporacji"

24:40
Ostatnio zmieniony 04 gru 2012, 21:01 przez Gość, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska polityka, polscy politycy”

cron