Strona 2 z 2

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 11 lut 2012, 18:38
autor: Crows
wyjaśnij co to znaczy -pusta energia-

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 11 lut 2012, 19:24
autor: voltaren
Ludzie kiedyś w ogóle nie jedli cukru i żyli, a teraz wszędzie cukier, a później ludzie dziwią się że próchnica i inne tam.

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 11 lut 2012, 19:27
autor: Ja?!
pusta energia to puste kalorie takie jak alkohol i cukier rafinowany.
Cykier biały pusty - nie zawiera nic prócz czystego związku chemicznego, nie występuje w przyrodzie w takiej postaci, narkotyk o działaniu uzależniającym.
Pusty bo nie ma białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin, mikroelementów, nic nie zawiera po prostu nic.
Cukier złożony typu mąka jest pełnym cukrem o stężeniu kilkudziesięciu % zawierającym wszystko czego brak cukrowi białemu.
Cukier brązowy zawiera choć troche białka i minerałów w tym magnezu i to już nie jest pusty cukier.

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 11 lut 2012, 21:00
autor: Crows
zawiera sacharozy a sacharoza to związek organiczny z grupy węglowodanów, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 11 lut 2012, 21:19
autor: Ja?!
zerżnąłeś z wikipedii

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 7:22
autor: Crows
rżniecie to twój styl , na twe przekrety najlepsza odpowiedz to texst z naukowego źródła , brakło ci argumentów ? na wsparcie twego miedlenia filozoficzno -wahadlarskiego , opartego na twej fantazji i urojeniach ?

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 8:03
autor: Ja?!
Crows pisze:zawiera sacharozy a sacharoza to związek organiczny z grupy węglowodanów, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.
z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza Sacharoza – związek organiczny z grupy węglowodanów, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.


mówiłem że zerżnął z wikipedii a nie podał źródła i się wymądrza :black2:

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 8:16
autor: Crows
czy ja juz nie mam prawa napisać definicji ? robie to raz na 100 , chcąc dyskutować z toba jezykiem innym niż naukowy jest daremnym pieprzeniem o wszytkim i niczym , gdybym chciał udawać madrale jak ty to bym troche przerobił ta informacje , ale po co ?
jesteś zwykłym chamem czychajacym na to by sie do czegoś doczepić , a na 100% wtedy gdy ci jezyk usycha z braku argumentu , ustosunkuj sie do textu mówiacy o składzie cukru którym straszysz ludzi idioto .

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 8:46
autor: Ja?!
Crows pisze:...jesteś zwykłym chamem ...idioto .
pewnie codziennie sobie to mówisz w lustrze jako mantre na miły dzień :black2:

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 9:04
autor: Ja?!
dla porównania czym jest pusta caloria proponuje experyment

niech ochotnik czyli jakiś idiota spożywa tylko biały cukier w ilości 1000 kilo kalorii dziennie przez tydzień

a drugi ochotnik troche mądrzejszy niech spożywa 1000 kilo kalorii tylko w postaci cukru złożonego czyli skrobi mąki typu chleb.

W końcu i to i to ma 1000 kilokalorii - ciekawe jakby te osoby wyglądały po miesięcznej kuracji taką dawką energii
Obrazek

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 9:29
autor: Crows
napisałeś coś o pustej energii która w/g ciebie = pustym kaloriom , wytłumacz sie z tego głupiego porównania a nie pisz teraz o kaloriach ,
wyjaśnij co to znaczy => pusta energia i nie mąć ludziom w głowie
cukier biały zawiera energie która spowalnia metabolizm , jest "chłodny" i nawilża organizm , dla jednych jest lekarstwem dla innych trucizną . wszelkie uogólnianie jest cechą głupców.

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 9:57
autor: Ja?!
Crows pisze:CUKIER KRZEPI
Angelika pisze:Ja popieram.
Cukier, to energia.
Najpierw się z tego wytłumaczcie bo do tego się odniosłem i z tego gadka wynikła.
co to znaczy że cukier krzepi skoro twierdzisz że spowalnia metabolizm.
jakim cudem nawilża organizm skoro nie zawiera wody ani kremu nawilżającego ;)
czemu piszesz że wychładza skoro twierdzisz że cukier krzepi

Na tej stronie jest opisana historia sloganu reklamowego "cukier krzepi" za który autor Melchior Wańkowicz otrzymał honorarium 5000 zł przedwojennych http://www.signs.pl/slogan-reklamowy,-c ... tykul.html

zapomniał dodać że cukier krzepi iluzją :rotfl:

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 10:15
autor: Ja?!
Crows pisze:... dla jednych jest lekarstwem dla innych trucizną
aha, ciekawe więc kogo cukier wyleczył i z czego, na początku historii cukru uważano go za lekarstwo.
Narkotyki na początku też uważano za lekarstwo ale one faktycznie leczyły ludzi nawet psychicznie chorych i jest to udokumentowane w historii medycyny.
A cukier co takiego nawojował prócz uzależnienia od niego miliardów ludzi ?

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 10:24
autor: victoria
Jezu, czy w wikipedii czy w biochemii cukier będzie miał taki sam skład. Nie ma lepszego lekarstwa na błyskawiczne podniesienie poziomu cukru w organiźmie, jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. A nie trzeba być lekarzem, zeby wiedzieć, ze spadki poziomu cukru są groźniejsze niz podwyższenie.
Poza tym Ja?! pomyliłeś chyba cukier trzcinowy z brązowym, ten drugi to rafinowany cukier, ewentualnie cukier biały plus melasa. Białko w cukrze znajdziesz jak go dodasz do mleka, chyba że mówisz o laktozie, ale to z cukrem brązowym nie ma nic wspólnego :D

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 11:25
autor: Ja?!
victoria pisze:Jezu, czy w wikipedii czy w biochemii cukier będzie miał taki sam skład. Nie ma lepszego lekarstwa na błyskawiczne podniesienie poziomu cukru w organiźmie, jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. A nie trzeba być lekarzem, zeby wiedzieć, ze spadki poziomu cukru są groźniejsze niz podwyższenie.
Poza tym Ja?! pomyliłeś chyba cukier trzcinowy z brązowym, ten drugi to rafinowany cukier, ewentualnie cukier biały plus melasa. Białko w cukrze znajdziesz jak go dodasz do mleka, chyba że mówisz o laktozie, ale to z cukrem brązowym nie ma nic wspólnego :D
1 Czemu mi mówisz Jezu ?
2 jest lepsze lekarstwo na błyskawiczne podniesienie cukru w organizmie bez skutków ubocznych - rodzynki, winogrona, sok z owoców - większość owoców ale głównie te bardzo słodkie.
3 nie pomyliłem, cukier nierafinowany jest brązowy i zwykle trzcinowy choć może być buraczany i zawiera mały procent białka i mikroelementów których cukier rafinowany nie posiada wogóle.
4 melasa to sok z buraka lub trzciny z którego się później rafinuje cukier więc nie jest to zbrodnia jeśli jest dodawany do cukru bo zwiększa jego wartość odżywczą i przydatność dla organizmu.
Popatrz sobie może coś Ci się przypomni
Obrazek
http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier
Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie jest to „zdrowa żywność".



Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.

Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".

Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.

Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.

Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.

Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier#ixzz1mA4COHJi

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 11:38
autor: Crows
edycja administracji wklejasz celowo wybrane texty z internetu unikając odpowiedzi na na twoje stwierdzenie że istnieje => pusta energia .............. wychodze z tego temat bo dyskuja z toba to rozmowa ze scianą .............
Crows cięty jezyk to nie to samo co wulgarny, czy chamski
victoria

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 12:24
autor: Ja?!
Crows pisze:.........................................
więcej kultury, czy to forum to burdel czy melina ?

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 12:37
autor: Ja?!
co do textu że cukier jest lekarstwem na podniesienie cukru we krwi:
1 przydatna rzecz dla już uzależnionych od cukru rafinowanego lub chorych na cukrzyce gdy im glukoza we krwi spada do niebezpiecznej granicy.
1 a. Niebezpieczna rzecz gdy ktoś poda cukier komuś kto osłabł z nadmiernego stężenia cukru we krwi - hiperglikemia grozi śmiercią.
2 Nie było cukrzycy gdy nie było cukru rafinowanego albo gdy było na niego stać tylko bogaczy.
3 narkotyk też jest lekarstwem dla uzależnionego od tego narkotyku, narkoman wciąż potrzebuje stałej dawki swego cennego lekarstwa
4 cukier rafinowany jest legalnym mega rozpowszechnionym narkotykiem i dlatego jest legalny bo się przyjął powszechnie jak papierosy i alkohol - skutki spożycia cukru rafinowanego są równie destrukcyjne co skutki używania papierosów i alkoholu.
5 cukier rafinowany jest 100% wyizolowanym chemicznie produktem czyli pół syntetycznym i identycznie robi się przy wuizolowywaniu kokainy z liści koki.
6 każda substancja psychoaktywna o stężeniu 100% wyizolowana z bazy roślinnej jest narkotykiem i jest uzależniająca.
7 Nie wierzysz ? to przez tydzień nie jedz cukru a dowiesz się jak to jest być na głodzie narkotykowym

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 13:48
autor: victoria
Ja?! pisze:Popatrz sobie może coś Ci się przypomni
Obrazek
To Tobie cały czas chodziło o wygląd???
Ja?! pisze:co do textu że cukier jest lekarstwem na podniesienie cukru we krwi:
1 przydatna rzecz dla już uzależnionych od cukru rafinowanego lub chorych na cukrzyce gdy im glukoza we krwi spada do niebezpiecznej granicy.
1 a. Niebezpieczna rzecz gdy ktoś poda cukier komuś kto osłabł z nadmiernego stężenia cukru we krwi - hiperglikemia grozi śmiercią.
2 Nie było cukrzycy gdy nie było cukru rafinowanego albo gdy było na niego stać tylko bogaczy.
3 narkotyk też jest lekarstwem dla uzależnionego od tego narkotyku, narkoman wciąż potrzebuje stałej dawki swego cennego lekarstwa
4 cukier rafinowany jest legalnym mega rozpowszechnionym narkotykiem i dlatego jest legalny bo się przyjął powszechnie jak papierosy i alkohol - skutki spożycia cukru rafinowanego są równie destrukcyjne co skutki używania papierosów i alkoholu.
5 cukier rafinowany jest 100% wyizolowanym chemicznie produktem czyli pół syntetycznym i identycznie robi się przy wuizolowywaniu kokainy z liści koki.
6 każda substancja psychoaktywna o stężeniu 100% wyizolowana z bazy roślinnej jest narkotykiem i jest uzależniająca.
7 Nie wierzysz ? to przez tydzień nie jedz cukru a dowiesz się jak to jest być na głodzie narkotykowym
oddaj sobie do analizy trochę cukru białego albo rafinowanego i brązowego, a bedziesz musiał wyraźnie skorygować poglądy :D

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 18:26
autor: Ja?!
viki to zależy jaki cukier. Przykre że trafiałaś na oszustów oferujących cukier biały barwiony karmelem :)

spróbuj tego
Obrazek

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 12 lut 2012, 19:08
autor: soulblue
Nie jem cukru 3 lata, wyjatkiem byl ślub mojej siostry. Ostatnio zaczynał sporadycznie próbować

1.UZALEŻNIENIE od cukru to tylko to, że im bardziej oslabione nerki i watroba tym bardziej organizm domaga się slodkiego smaku.
Według medycyny Chińskiej ten smak własnie wspomaga regenerację tych narządów. Jedząc jednak cukier zamiast owoców czy innych całkowicie naturalnie słodkich produktów osłabiamy nerki z wątrobą jeszcze bardziej.

2 Własnie z tego powodu po spożyciu odczuwamy jeszcze większą jego ''potrzebę''. To takie oszukiwanie organizmu.

Ja?! pomylil stwierdzenie ''puste kalorie'' z pustą energią. Ale ogólnie chodzi o to, że coś nas zapycha daje złudzenie pokrzepienia, a tak naprawdę wykańcza i osłabia orgaznizm. Puste, bo gdyby zawieraly witaminy moglibyśmy powiedzieć, żę są pełne.

Poza tym Ja?! - gdzie ty wytrzasnąłeś, że obniża inteligencje? Nie słyszałam o czymś takim. CO najwyżej euforię mózgu po, której następuje znużenie i spowolnienie procesów organizmu (ospałości). To zapewne masz na myśli mówiąc o cukrowym kacu.

Crows- jesli ktos tu jest chamem to tylko ty. Tą definicję też mógłbyś sprawdzić w wikipedii. Ja?! czasem pisze popaprane historie, ale nigdy nie obraża nikogo. Zdaża się mu też pisać ludziom kontrowersyjne uwagi bez wyczucia sytuacji. ALe to bardziej komiczne czasem żenujące niż obrazliwe. Ma też sporo naprawdę cennej wiedzy i nie przejmuje się zdaniem innych na tyle by dać się stłamsić. Chwała mu za to.

Co do Ciebie nadrabiasz rynsztokowym gadaniem, dodajesz sobie pewności skrajnym chamstwem. Nigdy nie zrozumiem jakim cudem jeszcze Cię nie wywalili z tego forum. Za samo slownictwo powinienes być banowany codziennie. Pisałeś, żę Ja?! nie ma kultury. A jestes prymitywnym hipokrytą, który za chwilę pokazuje swoją ''kulturę''. Inteligentny człowiek potrafi szanować rozmówcę bez względu na jego poglądy. Od tego jest forum. Jak razi Cię ogólnie przyjęta forma dyskusji to co tu jeszcze robisz?

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 13 lut 2012, 3:37
autor: Ja?!
soulblue :tuli:

Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?

: 13 lut 2012, 6:35
autor: Crows
soulblue pisze:Co do Ciebie nadrabiasz rynsztokowym gadaniem,................ A jestes prymitywnym hipokrytą,
dziekuje , ale moczu i tak nie pije