Re: Cukier rafinowany zabija mózg ?
: 11 lut 2012, 18:38
wyjaśnij co to znaczy -pusta energia-
Imladis - Forum wielotematyczne dla świadomych ludzi. Ezoteryka, religia, duchowość, świadomość, medytacja, nowa ziemia
https://imladis.pl/
z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacharoza Sacharoza – związek organiczny z grupy węglowodanów, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.Crows pisze:zawiera sacharozy a sacharoza to związek organiczny z grupy węglowodanów, disacharyd (dawniej: dwusacharyd), złożony z fruktozy i glukozy, będący zasadniczym składnikiem cukru trzcinowego i cukru buraczanego.
pewnie codziennie sobie to mówisz w lustrze jako mantre na miły dzień :black2:Crows pisze:...jesteś zwykłym chamem ...idioto .
Najpierw się z tego wytłumaczcie bo do tego się odniosłem i z tego gadka wynikła.Crows pisze:CUKIER KRZEPIAngelika pisze:Ja popieram.
Cukier, to energia.
aha, ciekawe więc kogo cukier wyleczył i z czego, na początku historii cukru uważano go za lekarstwo.Crows pisze:... dla jednych jest lekarstwem dla innych trucizną
1 Czemu mi mówisz Jezu ?victoria pisze:Jezu, czy w wikipedii czy w biochemii cukier będzie miał taki sam skład. Nie ma lepszego lekarstwa na błyskawiczne podniesienie poziomu cukru w organiźmie, jak cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie. A nie trzeba być lekarzem, zeby wiedzieć, ze spadki poziomu cukru są groźniejsze niz podwyższenie.
Poza tym Ja?! pomyliłeś chyba cukier trzcinowy z brązowym, ten drugi to rafinowany cukier, ewentualnie cukier biały plus melasa. Białko w cukrze znajdziesz jak go dodasz do mleka, chyba że mówisz o laktozie, ale to z cukrem brązowym nie ma nic wspólnego
http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier
Cukier jest niewątpliwie jedną z najbardziej niebezpiecznych substancji, jakie znajdują się dzisiaj na rynku. Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, co odziera ją z wszelkich witamin, minerałów, protein, włókien, wody oraz innych synergetyków, czyli substancji wzajemnie wzmacniających swe działanie. Biały cukier jest przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym, a nie naturalnym produktem żywnościowym, nie nadaje się więc do spożycia. Inne cukry: fruktoza (występująca w owocach i miodzie), laktoza (w mleku) i maltoza (w ziarnach zbóż) są substancjami naturalnymi o wartości odżywczej. Surowy cukier, melasa, jest gruboziarnistą, brązową, lepką substancją, która powstaje podczas najzwyklejszego gotowania soku z trzciny cukrowej, i także jest zdrowym produktem spożywczym, jednak na Zachodzie niezwykle trudno dostępnym. Tak zwany cukier brązowy, sprzedawany w supermarketach, nie jest niczym innym jak rafinowanym cukrem białym z niewielką domieszką melasy, nadającej mu smak i kolor. Nie jest to „zdrowa żywność".
Cukier tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Insulina pozostaje w krwiobiegu jeszcze długo po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą nienaturalną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu, jest dla niej jak miecz obosieczny.
Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę. Obydwie te przypadłości w zindustrializowanym świecie Zachodu nabierają cech epidemii. Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".
Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.
Cukier także uzależnia. W Sugar Blues William Dufty pisze: „Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią polega w znacznej mierze na stopniu". Nagłe zrezygnowanie z cukru nieodmiennie wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla bieżące jego spożycie w USA- średnia wynosi 130 funtów na głowę rocznie, czyli około 1/3 funta dziennie, co można już zakwalifikować jako „nadużywanie substancji". Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa, bo ukryty jest w różnych potrawach. Puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru.
Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych wywoływanych przez zgubny wpływ, jaki ma na ludzi cukier. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami (należą do nich między innymi wszelkiego rodzaju płatki, ciasta i herbatniki) a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką. W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.
Apetyt dzieci na łakocie można z łatwością zaspokoić, przygotowując smakołyki z miodu, melasy i słodu jęczmiennego.
Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ulr/cukier#ixzz1mA4COHJi
więcej kultury, czy to forum to burdel czy melina ?Crows pisze:.........................................
To Tobie cały czas chodziło o wygląd???Ja?! pisze:Popatrz sobie może coś Ci się przypomni
oddaj sobie do analizy trochę cukru białego albo rafinowanego i brązowego, a bedziesz musiał wyraźnie skorygować poglądyJa?! pisze:co do textu że cukier jest lekarstwem na podniesienie cukru we krwi:
1 przydatna rzecz dla już uzależnionych od cukru rafinowanego lub chorych na cukrzyce gdy im glukoza we krwi spada do niebezpiecznej granicy.
1 a. Niebezpieczna rzecz gdy ktoś poda cukier komuś kto osłabł z nadmiernego stężenia cukru we krwi - hiperglikemia grozi śmiercią.
2 Nie było cukrzycy gdy nie było cukru rafinowanego albo gdy było na niego stać tylko bogaczy.
3 narkotyk też jest lekarstwem dla uzależnionego od tego narkotyku, narkoman wciąż potrzebuje stałej dawki swego cennego lekarstwa
4 cukier rafinowany jest legalnym mega rozpowszechnionym narkotykiem i dlatego jest legalny bo się przyjął powszechnie jak papierosy i alkohol - skutki spożycia cukru rafinowanego są równie destrukcyjne co skutki używania papierosów i alkoholu.
5 cukier rafinowany jest 100% wyizolowanym chemicznie produktem czyli pół syntetycznym i identycznie robi się przy wuizolowywaniu kokainy z liści koki.
6 każda substancja psychoaktywna o stężeniu 100% wyizolowana z bazy roślinnej jest narkotykiem i jest uzależniająca.
7 Nie wierzysz ? to przez tydzień nie jedz cukru a dowiesz się jak to jest być na głodzie narkotykowym
dziekuje , ale moczu i tak nie pijesoulblue pisze:Co do Ciebie nadrabiasz rynsztokowym gadaniem,................ A jestes prymitywnym hipokrytą,