Masło czy margaryna dla dziecka?
Tłuszcze powszechnie są uważane za składniki odżywcze, które wpływają niekorzystnie na zdrowe zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Są jednak niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, pełnią wiele zróżnicowanych funkcji, a ich niedobór może prowadzić do poważnych chorób. Które tłuszcze są dobre, a które złe? I czym w końcu smarować kanapki - masłem czy margaryną?
Tłuszcze stanowią materiał zapasowy, który zgromadzony jest w postaci tkanki tłuszczowej. Chroni ona organizm przed nadmierną utratą ciepła oraz narządy wewnętrzne przed urazami. Tłuszcze dostarczają energii (1g tłuszczu = 9 kcal) i są wykorzystywane do budowy błon komórkowych oraz hormonów. Obecne we krwi transportują leki i witaminy. Niedobór tłuszczu w diecie spowalnia wzrost i rozwój dziecka, osłabia odporność organizmu, powoduje suchą, łuszczącą się skórę. Upośledza również rozwój układu nerwowego, zaburza pracę mózgu, może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób neurologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera.
A jednak masło
Prawidłowe odżywianie dziecka nie tylko warunkuje jego wzrost, ale stanowi punkt wyjściowy dla zdrowia w dorosłym wieku. Od dłuższego czasu trwa dyskusja - czym najlepiej smarować pieczywo przeznaczone dla dzieci, aby były zdrowe i prawidłowo się rozwijały. Optymalnym dla dziecka tłuszczem jest masło. Stanowi ono bowiem źródło naturalnej witaminy A, odpowiedzialnej za proces widzenia oraz witaminy D - koniecznej do wbudowywania wapnia w kości. W maśle znajdują się kwasy tłuszczowe, spośród których tylko kwas palmitynowy zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Z kolei margaryna będąca utwardzonym tłuszczem roślinnym wcale nie jest taka bezpieczna dla dzieci. Zawiera syntetyczną witaminę A oraz beta karoten, które charakteryzują się niższą aktywnością biologiczną. Margaryny to nie tylko tłuszcze, ale również konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu), mogące powodować alergie, wysypki, napady astmy oskrzelowej, bóle głowy, biegunki oraz zaburzania wzroku. Kaloryczność margaryny i masła jest taka sama, więc w równym stopniu zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi. Jednakże podczas procesu produkcji margaryn powstają tłuszcze trans.
Tłuszcze trans a zdrowie
Tłuszcze trans powstają w procesach utwardzania margaryny oraz w trakcie grillowania, smażenia i pieczenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe trans wbudowywane są w błony komórkowe, powodując zamiany ich właściwości. Następują wówczas zaburzenia funkcjonowania komórek, pojawiają się choroby układu krążenia, miażdżyca. Zwiększa się poziom szkodliwego cholesterolu LDL a ilość korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL spada. Biorąc pod uwagę powyższe fakty do smarowania pieczywa dla dzieci najlepiej używać masła lub oliwy z oliwek, którą można na wzór kuchni włoskiej nasączać pieczywo.
Re: MASŁO CZY MARGARYNA
1
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, 16:26 przez Crows, łącznie zmieniany 1 raz.
:
:
..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..
:
..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..