Re: MASŁO CZY MARGARYNA

31
dobrze jesli masz na mysli panów , gorzej jeśli ta sztywność dotyczy pań , jakby to było - gietki i mietki pan a sztywna i twarda baba ;)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 21:17 przez Crows, łącznie zmieniany 1 raz.
:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

35
ironova pisze:Masło 'śmietankowe' lub margaryna. Zwykłe masło mi nie smakuje.
Obrazek
Ludzie, ludzie
gdzie wy żyjecie.

1. Najzdrowsze smarowidko to oczywiście masło- dla dzieci/ dla dorosłych możemy bawić się w różne cuda ze sterolami (!)
- to nie przesąd, to uzasadnione naukowo ( właściwe proporcje omega 3 do omega 6, naturalne substancje biogenne... Vitaminki i w oóle prima sort)

2. Najzdrowszy olej – oczywiście rzepakowy- tu znowu proporcje omega 3 do omega 6 wzorowe... bije inne oleje na głowę

3. Najgorsze smarowitka to stety- niestety margaryny- czyli utwardzone oleje/w obecności katalizatorów ,,odnienasycane” są te kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach roślinnych, co poprawia trwałość, opóźnia jełczenie... blebleble... i możemy się nimi uzupełniać niedobory niklu, miedzi, platyny, palladu ( magiczne słowo- KUT-..masa http://www.ins.pulawy.pl/PL/dokumenty/k ... ow/KUT.pdf

4. Najgorsze oleje to bezdyskusyjnie olej słonecznikowy i kukurydziany, a najlepszy z najgorszych to oczywiście winogronowy( najwięcej ze wszystkich vit EEEEE- miłości młodości).

5. Oliva z olivek- to cieniasta przeciętniacha- pod względem zdrowotnym- w Polsce to raczej moda- owszem ma jakieś walory smakowe, ale i wódka ma walory smakowe a oprócz tego kopie, a oliwa niestety nie.

Doskonała tabela z możliwością sortowania wg zawartości
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-3

Podsumowanie: smalec przemysłowy jest zdrowszy od majonezu i tylko ciupinkę gorszy od oliwy z oliwek.

Oczywiście oleje rybne biją wszystkie inne na głowę.

omega 3 to zdrowie
omega 6 to niekoniecznie

Wybór należy do was. Czas na zmianę złych nawyków.

Łosiu łolejowy samozwańczy łautorytet
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 17:38 przez Łosiu, łącznie zmieniany 2 razy.
;)

....

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

40
Masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż

Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie - szkodzą

http://www.igya.pl/przeglad-diet/makrob ... aryny.html
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014, 14:47 przez merkaba, łącznie zmieniany 2 razy.
[img]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/img]

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

41
baabcia pisze:margaryna :/
Hmmm..Półsyntetyczny produkt wytwarzana współcześnie głównie poprzez katalityczne ( najczęściej stosowanym katalizatorem jest Nikiel Raneya,którego drobne czasteczki powyzej 0,2 mikrona przedostaja sie do produktu) uwodornienie płynnych olejów roślinnych (rzepakowego, sojowego, palmowego, arachidowego i innych). Zawartość tłuszczu w margarynie wynosi 40-80%.
Jak tam nie przepadam ani za smakiem ani zapachem stacji benzynowej...
Ostatnio zmieniony 15 sty 2014, 15:08 przez egoista99, łącznie zmieniany 1 raz.
Siły by zmienić to, co można zmienić, pokory i cierpliwości by godzić się z tym, czego zmienić nie można i mądrości by odróżnić jedno od drugiego

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

44
Każda margaryna powodowała we mnie odruch wymiotny... Nie kupuję, nie tykam, nie używam. Sztuczny wyrób masło-podobny (choć z użyciem naturalnego oleju). I nie patrzę na opinie fachowców (od reklamy? :D). Jestem zdrowa ;)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2014, 15:21 przez Lidka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!

Lidka

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

45
nie jest dobrze jesli ktoś kieruje sie modami panujacymi w branży zywienia , nie dawno przygasła moda na łolej lniany , niebawem wybuchnie moda na łolej rydzowy , zapewne znowu ktos zrobi na tym nie złą kase :/
Ostatnio zmieniony 17 sty 2014, 15:47 przez Crows, łącznie zmieniany 1 raz.
:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

46
margaryna to plastik Czy posmarowałbyś grzankę roztopionym plastikiem? Nie? Przecież robisz to codziennie!

naukowcy sa innego zdania margaryna szkodzi
http://www.arkadia-klinika.pl/index.php ... ak-czy-nie


marcepan zastępuje się wytwarzanym z pestek moreli percepanem

Cysteina, środek dodawany do mąki, który jeszcze przed kilkoma laty pozyskiwany był głównie z włosów Azjatów, zwiększa elastyczność ciasta.


Unikaj produktów, które są reklamowane jako zdrowe

http://www.polityka.pl/swiat/tygodnikfo ... -jesz.read
Ostatnio zmieniony 17 sty 2014, 23:17 przez merkaba, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/img]

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

47
Zdecydowanie masło. Ale genralnie to staram się wogóle wyeliminować i jedno i drogie. Pije za to więcej herbatki i kanapeczki nie są tak suche. I w sumie już mi całkiem smakują.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 17:05 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

48
Crows pisze:nie jest dobrze jesli ktoś kieruje sie modami panujacymi w branży zywienia , nie dawno przygasła moda na łolej lniany , niebawem wybuchnie moda na łolej rydzowy , zapewne znowu ktos zrobi na tym nie złą kase :/
u mnie moda na olej lniany od wielu lat ale ostatnio myśle nad olejem konopnym, ten to tłuszcz nad tłuszczami :) tylko olej lniany jest mu w stanie dorównać jako tako
http://www.biokonopia.pl/olej-konopny/1 ... l-bio.html
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 17:34 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

50
tak sie zastanawiam , skoro amerykanie zdecydowali sie wycofanie produktów z tłuszczami trans to ciekaw jestem kiedy u nas to sie stanie
Ostatnio zmieniony 21 cze 2015, 16:08 przez Crows, łącznie zmieniany 1 raz.
:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Re: MASŁO CZY MARGARYNA

51
podpisali wyrok na sieć Macdonalda i jemu podobne, bo to one sprzedają największe ilości tłuszczów trans powstałych przy smażeniu mięsa i frytek w wysokiej temperaturze. Olej po wysmażeniu czyszczony filtrem ale nie wymieniany na nowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie”

cron