ironova pisze:Masło 'śmietankowe' lub margaryna. Zwykłe masło mi nie smakuje.
Ludzie, ludzie
gdzie wy żyjecie.
1. Najzdrowsze smarowidko to oczywiście masło- dla dzieci/ dla dorosłych możemy bawić się w różne cuda ze sterolami (!)
- to nie przesąd, to uzasadnione naukowo ( właściwe proporcje omega 3 do omega 6, naturalne substancje biogenne... Vitaminki i w oóle prima sort)
2. Najzdrowszy olej – oczywiście rzepakowy- tu znowu proporcje omega 3 do omega 6 wzorowe... bije inne oleje na głowę
3. Najgorsze smarowitka to stety- niestety margaryny- czyli utwardzone oleje/w obecności katalizatorów ,,odnienasycane” są te kwasy tłuszczowe zawarte w tłuszczach roślinnych, co poprawia trwałość, opóźnia jełczenie... blebleble... i możemy się nimi uzupełniać niedobory niklu, miedzi, platyny, palladu ( magiczne słowo- KUT-..masa
http://www.ins.pulawy.pl/PL/dokumenty/k ... ow/KUT.pdf
4. Najgorsze oleje to bezdyskusyjnie olej słonecznikowy i kukurydziany, a najlepszy z najgorszych to oczywiście winogronowy( najwięcej ze wszystkich vit EEEEE- miłości młodości).
5. Oliva z olivek- to cieniasta przeciętniacha- pod względem zdrowotnym- w Polsce to raczej moda- owszem ma jakieś walory smakowe, ale i wódka ma walory smakowe a oprócz tego kopie, a oliwa niestety nie.
Doskonała tabela z możliwością sortowania wg zawartości
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-3
Podsumowanie: smalec przemysłowy jest zdrowszy od majonezu i tylko ciupinkę gorszy od oliwy z oliwek.
Oczywiście oleje rybne biją wszystkie inne na głowę.
omega 3 to zdrowie
omega 6 to niekoniecznie
Wybór należy do was. Czas na zmianę złych nawyków.
Łosiu łolejowy samozwańczy łautorytet