Strona 1 z 3

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 9:59
autor: victoria
napisano o nim wiele, a tu nikt nawet nie wspomina ;) a moim zdaniem ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a Wy jak myślicie?

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 10:59
autor: Sailor
Ja go nie przyswajam w żadnej postaci, więc nawet jeśli jest tak cudowny, jak o nim mówią - dziękuję, nie skorzystam:) Mnie po prostu pachnie i kojarzy się z czymś zgniłym, zepsutym, niejadalnym po prostu, ohyda...

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 11:07
autor: Highlander
Sailor pisze:Ja go nie przyswajam w żadnej postaci, więc nawet jeśli jest tak cudowny, jak o nim mówią - dziękuję, nie skorzystam:) Mnie po prostu pachnie i kojarzy się z czymś zgniłym, zepsutym, niejadalnym po prostu, ohyda...
Podobnie o czosnku myślą wampiry... .

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 14:58
autor: Ja?!
zależy jaki czosnek
ten z Chin to trucizna i może powodować choroby
ten Polski to lekarstwo i może leczyć z chorób
jak odróżnić ? poczekać aż puści pędy bo Chiński jest martwy więc niczego nie puści.
Można też poznać po zapachu, zdrowy i żywy ma zapach ale czasem to bywa mylące jeśli jest słabo wyczuwalny to też podejrzany

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 15:05
autor: Nutka
Czosnek jest bardzo zdrowy ,na wampiry jak raz ! :rotfl1:
Tylko bardzo śmierdzi ale dla vampirów jak raz :rotfl1:

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 16:34
autor: Crows
czosnek zabija niektóre bakterie , niestety w wielu organizmach stwarza dogodne warunki dla rozwoju niebezpiecznych wirusów ,
kiedyś kiedy ludziki mieszkali w wilgotnych zimnych chałupach i jedli dużo rożnych kasz z mlekiem łatwo popadali w zaflegmienie i robaczyce - wówczas czosnek był cudownym lekiem , ale nie teraz kiedy duży procent człowieków ma suchoty i silne alergie na wszystko co kojarzy sie z kurzem ( np pyłki),
po za tym zależy z czym sie ten czosnek łaczy , czy sie go gotuje , czy dodaje do mleka czy do pieczeni , to nie to samo ,
dla wielu ludzi ten " cudowny " produkt ( nie ważne czy polski czy chiński) jest bardzo niebezpieczny.

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 18:08
autor: Ja?!
z mlekiem zawsze jest niebezpieczny

Re: Czosnek

: 21 mar 2012, 18:10
autor: Ja?!
ale życie to loteria, tu błąd tam błąd i czy chodzi o to by zabronić ludzikom popełniania błędów ?
niech się uczą experymentują z czym żreć czosnek by im służył

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 0:09
autor: Katarynka
zaciekawił mnie ten wątek, bom wampirzyca nietypowa :D lubię czosnek-zapach, smak. Używam wręcz nagminnie, niekoniecznie tylko zdrowotnie. Zwyczajnie-czosnek i cebula mi pasują smakowo i zapachowo. Ergo- Katarynka samotnik - odstraszacz, ale to na marginesie :D
Kupuję czosnek granulowany-Kotanym najczęsciej (mam nadzieję, że nie usuniecie tego, bo rekalma(!)-za marna jestem ;)) I kupuję w "zieleniaku". I ten "chiński (na oko, bo metki nie miał)-puścił pędy. Zdrowy zatem????

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 15:58
autor: Ja?!
zdrowy :)
ten chiński zwykle jest pakowany po 3 szt i pisze że to chińska podróba czosnku ;)

Czosnek pozwala na rozwój bakterii i grzybów w organizmie ale tych korzystnych dla nas.
Nie należy zapominać że są też wirusy pożyteczne, nie tylko szkodliwe.
Jeśli nie ma wirusów pożytecznych to się namnażają te szkodliwe i dopiero wtedy jest problem.

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 16:28
autor: Crows
Ja?! pisze:Czosnek pozwala na rozwój bakterii i grzybów w organizmie ale tych korzystnych dla nas.
Wymień , które

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 18:11
autor: Ja?!
Populacja bakterii jelitowych jest dziesięciokrotnie większa niż liczebność naszych komórek w organizmie i składa się z 400 różnych szczepów. Łatwo więc zdać sobie sprawę z wagi i wpływu jaki mikroorganizmy mogą mieć na stan naszego zdrowia. W końcowym odcinku jelita grubego oraz w wydalinach - czyli kale, znajduje się około jednego biliona różnych bakterii w jednym gramie treści jelita grubego lub kału. Obliczono, że przeciętnie w jelicie grubym zdrowego człowieka znajduje się około 1 kilograma bakterii. Bakterie te należą do różnych gatunków, nie tylko takich, które szkodzą, ale i takich, które uzdrawiają. Pięćdziesiąt procent masy stolca jest uformowana z żywych mikroorganizmów. Czynnikami stabilizującymi prawidłowe rozmnażanie się bakterii w jelitach są - błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które stanowią szkielet budulcowy roślin.
http://www.janus.net.pl/probiotyki.htm

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 18:23
autor: Ja?!
To są pożyteczne bakterie jelitiwe może szlachetne bo pomagają żyć.
Bacteroides
Bifidobacterium
Eubacterium
Beztlenowe streptokoki
Lactobacillus
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita

Re: Czosnek

: 22 mar 2012, 18:28
autor: Ja?!
Lactobacillus są odporne na działanie czosnku - a nawet czosnek działa dla nich korzystnie dlatego do kiszonek dodaje się czosnek.
Lactobacillus – rodzaj laseczkowatych bakterii Gram-dodatnich. Najliczniejsze spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. Większość z nich posiada zdolność zamiany laktozy i innych prostych cukrów w kwas mlekowy. Bardzo powszechne, często wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka i zwierząt. Aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę konkurującą o składniki pokarmowe z innymi organizmami, także chorobotwórczymi. Swoją obecnością wpływają na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydalane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny. U człowieka są obecne w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej) oraz u kobiet w pochwie.

Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki.

Często szczepy Lactobacillus są dodawane do jogurtów w celu wzbogacenia ich właściwości priobiotycznych. Wiele z nich do wzrostu nie potrzebuje żelaza i pozostaje bardzo odporne na dużą zawartość dwutlenku węgla.

Re: Czosnek

: 23 mar 2012, 6:28
autor: Crows
Brak dowodów , że te bakterie sie namnażają pod wpływem czosnku , który w ogólnie krążącej opinii jest bakteriobójczy ,
kiedys ludziki pili kwasne mleko ( pełne) i nie mieli problemu z wypierdzeniem sie ;)

Re: Czosnek

: 23 mar 2012, 15:47
autor: Ja?!
czosnek zabija pewne bakterie ale nie rusza tych potrzebnych i to samo w sobie jest dowodem że wspiera rozwój pożytecznych bakterii bo tempi konkurencje. Gdyby czosnek niszczył wszystkie bakterie to nie możliwe by było ukiszenie ogórków bo zwykle w słoiku pływa kilka ząbków czosnku. Jakby tego było mało to czosnek zostaje skolonizowany przez te bakterie.
I tak powinien reagować dobry antybiotyk, niszczyć co złe, wspierać co dobre.

Niektóre dobre bakterie wytwarzają perhydrol czyli wode utlenioną która niszczy szkodliwe bakterie.

Niestety antybiotyki są jak bomba atomowa dla bakterii w jelitach chyba że się poda ludzikom bakterie probiotyczne odporne na antybiotyki. Podobno sa takie w aptekach.

Re: Czosnek

: 23 mar 2012, 17:33
autor: Crows
Ja?! pisze:czosnek zabija pewne bakterie ale nie rusza tych potrzebnych i to samo w sobie jest dowodem
To nie dowód ,
w ten oto sposób człowiek dzieli wszystko na dobre i złe ,
zapominając o tym , ze te bakterie które nazwał złe czasem mogą mu uratować zycie np w walce z rakiem lub rotawirusami , tak samo z tzw dobrymi bakteriami które gdy sie nadmiernie namnoża tez mogą być pośrednią przyczyna choroby ;)

Re: Czosnek

: 26 mar 2012, 13:52
autor: babka cukrowa
Oj ,chciałabym pogryść sobie trochę czosnku bo nie tylko zabija wirusy ale też zmniejsza poziom choresterolu we krwi(szczególnie nalewka czosnkowa-taka własnej roboty)Niestety mój żołądek i trzustka nie toleruje tego śmierdziucha .Kiedyś czekałam na lekarza i przede mną wszedł facet który jadł czosnek .Gdy weszłam do gabinetu okno było otwarte na ościerz i jeszcze ten zapach był...Wiem ,że najzdrowszy jest surowy ,a nie ugotowany ale używam go tylko w zupach ,potrawach mięsnych

Re: Czosnek

: 27 mar 2012, 11:58
autor: Mahi
Cosik z tym czosnek na dwoje babka wróżyła i nie o babkę cukrową chodzi.

Czosnek ma działanie bakteriostatyczne (nie bakteriobójcze) i 'wirusostatyczne', bo jako roślina broni się przed bakteriami i wirusami, dlatego wytwarza substancje by ochronić siebie. Te substancje powodują zatrzymanie rozwoju bakterii i wirusów, a nie ich niszczenie, bo one same ze słabości swej giną, a wiedząc jaki jest żywot krótki i wrażliwość niektórych z nich, to zwyczajnie nie mają czasu na rozwój, więc mówicie o zabijaniu.
Rzeczywiście są i bakterie potrzebne do procesów życiowych - także i czosnkowi dlatego chroni on te i daje mi pożywkę do życia.

Re: Czosnek

: 31 maja 2012, 0:03
autor: merkaba
czosnek można gotować zwierzętom zwłaszcza młodym np pisklakom

jak zaczęliśmy dawać czosnek to żaden pisklak nie zdechł

czosnek wzmacnia organizm mozna to odczuc jak sie jest chorym i się jest osłabionym

W czosnku znajdują się też witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Chociaż selen i german występują w ilościach śladowych, ich obecność w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych, zahamowaniu rozwoju czy nawet ich wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia.


http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/czo ... antybiotyk


german
Pozwala podnieść poziom aktywności wielu narządów przez umożliwienie im przyswojenia większej ilości tlenu oraz pozbycia się szkodliwych substancji.

Organiczny german może działać korzystnie przy cukrzycy, nadciśnieniu, chorobach krążeniowych, nerkowych i wątrobowych (marskość), białaczce, rozmiękczeniu mózgu, neuralgii i chorobach kobiecych.
Dzienne pobieranie germanu przez człowieka wraz z pożywieniem wynosi 866-3200 µg, przy czym dieta jarsko-nabiałowa jest większym źródłem tego pierwiastka. Najlepszymi źródłami germanu dla człowieka są; czosnek, żeń-szeń, aloes, żywokost i glony.

Re: Czosnek

: 31 maja 2012, 9:14
autor: caly
victoria pisze:... a Wy jak myślicie?
Kiedyś jak bywałem przeziebiony to kromka chleba, masełko, czosnek posiekany, troche soli i dzialała sobie natura. Potem dłuuuugo tego nie stosowałem, a ostatniej zimy znowu czosnek sobie podjadałem. Tydzien temu to nawet odpusciłem sobie chleb, masło i sół, tylko ząbek czosnku, drobno siekany zębami i przez usta, gardło, tam gdzie czeluść brzucha pusta... Nie wiem czemu tylko moja łajf marudzi, że coś jej nie pachni jak trzeba... Co jest dziwne, bo czosnek do potraw dodaje... Tak wiem, to inne zapachy :]

Re: Czosnek

: 26 lis 2012, 17:33
autor: Crows
czosnek bardzo często jest przyczyną stresu oksydacyjnego w układzie oddechowym

Re: Czosnek

: 26 lis 2012, 18:11
autor: baabcia
skubańcy - macie wiedzę a cykacie każdy trochę :)

to jeden z wątków z najciekawszymi postami

po prostujcie mi to co wiem - przeczytam wszystko i ułożę z tego coś co potrafię zaakceptować

ja uważam, że zdrowieje i 'leczy się' organizm - reszta pomaga lub pomaga i szkodzi; albo tylko szkodzi

czosnek na zaziębienie - myślę, ze to pozwala również mniej zarażać ??? - nosze w ustach w cienkiej skórce , kaleczę zębem tylko i mam nadzieję, że olejki eteryczne coś utłuką - nie zakładam, że zjedzony czosnek w tym momencie lepiej pomaga;

wydaje mi się, że czosnek -plasterki -położony obok główki śpiącego niemowlaka ma sens; położony na klatkę - wypala dziury, po prostu jest żrący;

podpowiedzcie czy to, że po zjedzeniu czosnku śmierdzi skóra to objaw, że wątroba na przykład sobie nie radzi z nadmiarem?

miewam 'fazy' kiedy mam ochotę na świeży czosnek, mam również pyszny, suszony czosnek w płatkach z Grecji - pycha; ale ogólnie bardzo mało go jem;
dzieciom nigdy nie wciskałam niczego na co nie mały ochoty - więc lubią wszystko :) na wszystko przychodzi pora jeśli tylko cukier nie zajmie miejsca - nie wyprze wszystkiego;

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 13:18
autor: Małrycy
Czosnek fajna sprawa, jest bakteriobójczy a nawet grzybobójczy. Tylko lepiej sprawdza się w laboratorium, bo jak już wpadnie do naszej gardziejli, to za dużo tej jego mocy nie zostaje. ;) Także, ten czosnek to niestety mit, ale w potrawach fajny. :) Zwłaszcza pieczony z kurczakiem na blaszce. :D

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 17:54
autor: Ja?!
ten z chin to faktycznie bez mocy, polski se kup, a najlepiej sam uprawiaj. pieczony też już mocy nie ma nawet gdyby był polski

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 18:16
autor: mordotymoja
Mam uczulenie.W kiełbasie to nawet przez drzwi lodówki wyczuję .No nie mogę,od razu mnie nie jest dobrze.

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 19:29
autor: Ja?!
uprzedzenie do czosnku bo od dawna był dodawany do kiełbas :)
Tak sie składa że w kiełbasach bywało wiele ziół i przypraw i to one dawały smak, kiełbasa bez nich miała by smak wody z czymś miękkim.

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 19:40
autor: mordotymoja
Ja?! pisze:uprzedzenie do czosnku bo od dawna był dodawany do kiełbas :)
Tak sie składa że w kiełbasach bywało wiele ziół i przypraw i to one dawały smak, kiełbasa bez nich miała by smak wody z czymś miękkim.
Myślę sobie że za młody jesteś żeby pamiętać kiełbasę :/ To cóś co dzisiaj podszywa się pod kiełbasę ma się do owej jak wartburg do merca .Niby to i to samochód ,ale różnica jest:(. Kiedyś to mój pies testował kiełbasę,on też czosnku nie cierpiał,jak się odwrócił,ogon podkulił,widelczyk wziął i poszedł wydłubywać kit z okna to znaczyło że w psiej misce leżą wyrzucone pieniądze ;) .

Re: Czosnek

: 23 gru 2013, 19:52
autor: Ja?!
niewiele wiesz o moim wieku
radze zmienić sklep, mój pies nie testuje on pożera kiełbase, czasem sie trafi coś czego nie ruszy, to znak że tego produktu już nie wolno kupować.

Re: Czosnek

: 27 gru 2013, 12:44
autor: Małrycy
mordotymoja - dokładnie. Przed świętami zrobiliśmy jarskie zakupy, bo chyba w naszym carfie coś niestykało w wędlinach. Po prostu nie wyglądało to ciekawie. Już wolę politykę naszego osiedlowego sklepikarza. Kupi trzy wędliny i ludzie je kupują, bo są świeże. A w marketach są setki, wypełniają lady i po paru dniach zaczynają straszyć zamiast przyciągać - a wiadomo, że muszą zejść, bo z takich rzeczy chyba nie ma zwrotów do producenta. Kiełbasę kupuje już naprawdę rzadko.

Ja?! - no ale o jakiej mocy mówimy? :) Bo piszę, że nawet jak jesz czosnek, to on za bardzo ci nie pomoże. A jak ktoś ma chorobę wrzodową jak ja to jeszcze może zaszkodzić. :) Ale i tak lubię.
ps.
Święte słowa z pochodzeniem czosnku. Polski jest super. Ten z Chin jest jakiś dziwny. Potrafi jakoś tak zalatywać, że można sobie popsuć cały obiad.