Re: Czosnek
: 21 mar 2012, 9:59
napisano o nim wiele, a tu nikt nawet nie wspomina a moim zdaniem ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a Wy jak myślicie?
Imladis - Forum wielotematyczne dla świadomych ludzi. Ezoteryka, religia, duchowość, świadomość, medytacja, nowa ziemia
https://imladis.pl/
Podobnie o czosnku myślą wampiry... .Sailor pisze:Ja go nie przyswajam w żadnej postaci, więc nawet jeśli jest tak cudowny, jak o nim mówią - dziękuję, nie skorzystam:) Mnie po prostu pachnie i kojarzy się z czymś zgniłym, zepsutym, niejadalnym po prostu, ohyda...
Wymień , któreJa?! pisze:Czosnek pozwala na rozwój bakterii i grzybów w organizmie ale tych korzystnych dla nas.
http://www.janus.net.pl/probiotyki.htmPopulacja bakterii jelitowych jest dziesięciokrotnie większa niż liczebność naszych komórek w organizmie i składa się z 400 różnych szczepów. Łatwo więc zdać sobie sprawę z wagi i wpływu jaki mikroorganizmy mogą mieć na stan naszego zdrowia. W końcowym odcinku jelita grubego oraz w wydalinach - czyli kale, znajduje się około jednego biliona różnych bakterii w jednym gramie treści jelita grubego lub kału. Obliczono, że przeciętnie w jelicie grubym zdrowego człowieka znajduje się około 1 kilograma bakterii. Bakterie te należą do różnych gatunków, nie tylko takich, które szkodzą, ale i takich, które uzdrawiają. Pięćdziesiąt procent masy stolca jest uformowana z żywych mikroorganizmów. Czynnikami stabilizującymi prawidłowe rozmnażanie się bakterii w jelitach są - błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które stanowią szkielet budulcowy roślin.
Lactobacillus – rodzaj laseczkowatych bakterii Gram-dodatnich. Najliczniejsze spośród grupy bakterii kwasu mlekowego. Większość z nich posiada zdolność zamiany laktozy i innych prostych cukrów w kwas mlekowy. Bardzo powszechne, często wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka i zwierząt. Aktywnie przytwierdzają się do ścian jelita, tworząc mikroflorę konkurującą o składniki pokarmowe z innymi organizmami, także chorobotwórczymi. Swoją obecnością wpływają na zwiększoną produkcję przeciwciał klasy IgA, które są wydalane głównie do przewodu pokarmowego, oraz jamy ustnej w postaci śliny. U człowieka są obecne w przewodzie pokarmowym (są bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej) oraz u kobiet w pochwie.
Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki.
Często szczepy Lactobacillus są dodawane do jogurtów w celu wzbogacenia ich właściwości priobiotycznych. Wiele z nich do wzrostu nie potrzebuje żelaza i pozostaje bardzo odporne na dużą zawartość dwutlenku węgla.
To nie dowód ,Ja?! pisze:czosnek zabija pewne bakterie ale nie rusza tych potrzebnych i to samo w sobie jest dowodem
Kiedyś jak bywałem przeziebiony to kromka chleba, masełko, czosnek posiekany, troche soli i dzialała sobie natura. Potem dłuuuugo tego nie stosowałem, a ostatniej zimy znowu czosnek sobie podjadałem. Tydzien temu to nawet odpusciłem sobie chleb, masło i sół, tylko ząbek czosnku, drobno siekany zębami i przez usta, gardło, tam gdzie czeluść brzucha pusta... Nie wiem czemu tylko moja łajf marudzi, że coś jej nie pachni jak trzeba... Co jest dziwne, bo czosnek do potraw dodaje... Tak wiem, to inne zapachy :]victoria pisze:... a Wy jak myślicie?
Myślę sobie że za młody jesteś żeby pamiętać kiełbasę :/ To cóś co dzisiaj podszywa się pod kiełbasę ma się do owej jak wartburg do merca .Niby to i to samochód ,ale różnica jest:(. Kiedyś to mój pies testował kiełbasę,on też czosnku nie cierpiał,jak się odwrócił,ogon podkulił,widelczyk wziął i poszedł wydłubywać kit z okna to znaczyło że w psiej misce leżą wyrzucone pieniądze .Ja?! pisze:uprzedzenie do czosnku bo od dawna był dodawany do kiełbas
Tak sie składa że w kiełbasach bywało wiele ziół i przypraw i to one dawały smak, kiełbasa bez nich miała by smak wody z czymś miękkim.