Japoński koncern AJINOMOTO jest głównym producentem glutaminianu sodu na świecie. Koncern produkuje ponadto zupy w proszku, koncentraty jarzynowe do których dodaje ten związek, o pięknie brzmiącej po japońsku nazwie "ajinomoto".
Znaczenie tego dodatku jest znamienne, gdyż tak poprawia on smak i zapach potraw, ze konsument podświadomie jedząc zupkę z torebki myśli już o następnej zupce. Efekt podobny do picia Coca Coli. No i łudząco podobny do działania narkotyków uzależniających.
Gdybyż był nieszkodliwy ...
To z przyjemnością byśmy spożywali dodatkowe setki ton glutaminianu na świecie.
Niestety są coraz liczniejsze doniesienia o fatalnym wpływie długotrwałego spożywania glutaminianu sodu tak na wątrobę, jak na nerki.
Osobiście też jestem jedną z ofiar przedawkowania tych zupek.
W sklepach pojawiły się unikalne zupki w proszku z dużym napisem "Nie zawiera glutaminianu sodu".
Nie próbowałem, jednak warto wypróbować, kto musi dużo takich zupek jeść.
Niestety są prawie dwa razy droższe, niż zupki "klasyczne".
Smacznego
Re: Glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) NARKOTYK
31
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2014, 23:02 przez maly_kwiatek, łącznie zmieniany 1 raz.