Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

1
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=2219
Bifidobacterium (opis profesjonalny)
Działanie

Liofilizowana zawiesina żywych pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus, przywraca i pomaga w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej jelit lub pochwy (w zależności od preparatu). Niektóre preparaty doustne zawierają szczepy pałeczek opornych na penicylinę, ampicylinę, amoksycylinę, kloksacylinę, piperacylinę, cefradynę, cefuroksym, ceftazydym, imipenem, neomycynę, streptomycynę, gentamycynę, netylmycynę, tobramycynę, erytromycynę, doksycyklinę, kolistynę, klindamycynę, wankomycynę i kwas nalidyksowy. Chronią przed rozwojem grzybicy i drożdżycy przewodu pokarmowego, zwłaszcza w trakcie stosowania antybiotyków i sulfonamidów. Pałeczki kwasu mlekowego zawarte w preparatach dopochwowych rozkładają glikogen zawarty w nabłonku pochwy do kwasu mlekowego, zapewniając odpowiednią kwasowość wydzieliny pochwy. Kwaśne środowisko pochwy hamuje kolonizację bakterii chorobotwórczych.
Wskazania

Stosowany podczas systemowej antybiotykoterapii lub po jej zakończeniu w celu przywrócenia i regeneracji prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed nadkażeniami grzybiczymi, wirusowymi i wtórnymi niedoborami witamin. Znajduje zastosowanie we wspomagającym leczeniu biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych, występujących w czasie podróży. Zalecany w zaburzeniach czynnościowych jelit, zaparciach, zaburzeniach trawienia. Poprawia trawienie laktozy. Wspomaga odporność organizmu. Stosowany w postępowaniu dietetycznym w AZS. W postaci globulek dopochwowych: upławy, stany zapalne narządów rodnych.
Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Interakcje

Nie są znane.
Skutki uboczne

Brak danych.
Ciąża i laktacja

Może być stosowany u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Dawkowanie

Dawkowanie zależy od wskazania i rodzaju preparatu. Szczegółowe informacje – patrz: zarejestrowane materiały producenta. Zwykle stosuje się p.o. 1–3 kaps., tabl., sasz./d. Liofilizat stosuje się po rozpuszczeniu zawartości fiol. lub amp. w kilku mililitrach wody, mleka lub herbaty, najczęściej 2–4 amp./d. Dopochwowo 1–2 kaps. lub tabl. dopochwowe na dobę przez 6–12 dni.
Preparaty na rynku polskim zawierające bifidobacterium
Acidolac Baby
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 18:50 przez Ja?!, łącznie zmieniany 2 razy.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

2
żarło się antybiotyki ? zeżryj probiotyki
Lactobacillus acidophilus to względnie beztlenowa pałeczka Gram-dodatnia. Wraz z kilkunastoma innymi gatunkami bakterii rodzaju Lactobacillus powszechnie zasiedla środowisko roślinne i zwierzęce, a także wchodzi w skład naturalnej flory przewodu pokarmowego człowieka. Występuje w mikroflorze jamy ustnej, we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego, w układzie moczowo-płciowym, a szczególnie często kolonizuje pochwę u kobiet. W jamie ustnej uczestniczy w powstawaniu próchnicy zębów i być może innych chorób. Może też wywoływać zakażenia o innej lokalizacji; coraz częściej izolowana jest od pacjentów hospitalizowanych, którzy mają obniżoną odporność, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego. Najczęściej identyfikowane gatunki oprócz Lactobacillus acidophilus to: Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum. Bakterie te powszechnie nazywane bakteriami kwasu mlekowego (LAB-Lactic Acid Bacteria) są również wykorzystywane w przemyśle spożywczym do przeprowadzania fermentacji mleka i produkcji jogurtów czy kefirów. Pośrednio to dzięki tej właściwości odkryto bakterię Lactobacillus acidophilus i jej szczególnie korzystne działanie. Ponad 90 łat temu laureat nagrody Nobla, Ilia J. Mieczników zauważył, że w niektórych częściach południowej Europy ludzie żyją dużo dłużej niż gdzie indziej. Przeprowadziwszy badania stwierdził, że pożywienie tamtejsze zawiera dużą ilość zsiadłego mleka, w którym znajduje się pewna bakteria. Ponieważ mieszkańcy tych okolic regularnie spożywali zsiadłe mleko, w ich układzie trawiennym bakteria ta była stale obecna. Była to właśnie pałeczka kwasu mlekowego. Również współczesne obserwacje potwierdzają, że zarówno ludzie jak i zwierzęta nie posiadające w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego są bardziej podatne na zakażenia jelitowe, powodujące w konsekwencji zaburzenia równowagi drobnoustrojowej przewodu pokarmowego gospodarza.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 19:20 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

4
ale jest zdrowy tylko wtedy gdy są w ogórku żywe bakterie kwasu mlekowego. A w sklepach są martwe albo ogórki są zalewane sztucznie kwasem mlekowym i taki produkt to o dupe rozbić.

I tu jest pies pogrzebany by szukać tego co naturalne, by szukać jakości produktu a nie jego podróby bo podróba to sztuczność.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 2:31 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

5
wszystko jest w pewnym sensie kopią natury, albo kopią kopii i wtedy problem, jak chocby z chemią, która może ( podkreslam-może) bardziej szkodzić niż pomagać

a ogórki kiszone w domowej aurze zawsze są bez oszukaństwa, zresztą nie tylko ogórki kiszone
i posiadają wszystko, co potrzebne temu, kto ma na nie ochotę

nie trzeba wszak na siłę leczyć zdrowego, ani chorego wołami ku chorobie ciągnąć bardziej
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 18:05 przez harden, łącznie zmieniany 1 raz.
*Wiara jest połączeniem iskier, a wiedza jest siłą egoistycznego pragnienia, ponad którym pragniemy zbudować nasze połączenie.*

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

6
polecam ten temat obiecujące fagi
http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/med ... agami.html - źródło tekstu poniżej

Obrazek

Fagi kontra bakterie, czyli terapia fagowa (leczenie fagami). Jeszcze niedawno z bakteriami najlepiej radziły sobie antybiotyki. Teraz często są nieskuteczne. Co robić, by walka z nimi nie skończyła się przegraną?
Antybiotyki zwalczają bakterie (także pierwotniaki i grzyby) w rozmaity sposób. Niestety,antybiotyki coraz częściej zawodzą.bo ludzie nadużywają tego sposobu leczenia. Bakterie szybko poznają antybiotyk i uczą się przed nim bronić. Antybiotyki nie odróżniają wrogów od przyjaciół.Rozprawiając się z chorobotwórczymi bakteriami, niszczą przy okazji te dobre,które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej i chronią nas przed chorobami. Dlatego łatwo łapiemy kolejne infekcje i znowu zażywamy antybiotyk,a to prowadzi do uodpornienia się na dany lek. Aby tego uniknąć,antybiotyk należy brać tylko wtedy,gdy jest naprawdę potrzebny. Błędem jest branie antybiotyku "na zapas" albo po to,żeby szybko postawił na nogi.


Fagi-broń idealna
Wciąż narastająca odporność bakterii na antybiotyki skłania uczonych do poszukiwań nowych leków. Duże nadzieje pokłada się w bakteriofagach("pożeraczach bakterii"). To żyjące wszędzie (także w organizmie człowieka)wirusy, które często radzą sobie ze złymi bakteriami lepiej niż antybiotyk. Docierają one do ogniska zakażenia, przyczepiają się do bakterii wstrzykują do środka swój materiał genetyczny. Rozpoczyna się błyskawiczna produkcja cząsteczek bakteriofaga, które rozsadzają bakterię od wewnątrz.

Polski ośrodek terapii fagowej:
Jedynym w Europie ośrodkiem zajmującym się leczeniem fagami jest Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu. Dysponuje 300 gatunkami fagów, które potrafią pokonać 300 różnych bakterii. Rocznie z terapii korzysta kilkadziesiąt osób,ale na razie prace naukowców nie wyszły poza fazę eksperymentów.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 21:45 przez baabcia, łącznie zmieniany 1 raz.
przechadzam się pomiędzy [email protected]

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

7
Do Ja!, nie wiem ile łykasz sztucznych bakterii kwasu mlekowego i czy w ogóle ale : nawet te sztucznie połknięte jeśli przyjmiemy, że zostają po dopłynięciu przez żołądek i wchłonięciu do jelit w największym uproszczeniu to nie ZOSTANĄ tam dłużej i nie będą się namnażały bo warunki "wokół" muszą się zmienić. Jedząc ogórki kiszone, które masz rację najlepiej ukiśić samemu i kapustę kiszoną też ! bo w supermarkecie jest KWASZONA a to nie to samo co kiszone!!! można te bakterie sobie doprowadzić do stanu obecności w jelitach. I tutaj ważne: uczepienie się jedzenia tylko kiszonek przez ileś dni może spowodwać np. alergie w postaci swędzenia skóry, wysypki, nadwrażliwości na kiszonki podobnie jak na cytrusy. ! Wszystko więc w normie i z rozsądkiem. Lepiej po antybitykoterapii nie faszerować się chlebkiem i mleczkiem tylko przejść chocby na dietę bezglutenową i bezmleczną. O wiele szybciej można przywrócić sobie równowagę flory w jelitach . Tabletki, fiolki i połykanie wszystkiego nawet kwasu mlekowego jest mocno przereklamowane, a jak ktoś się uprze na leczenie dietą też niech nie przesadza bo tak zalecane mocno sfermentowane produkty mleczne do odbudowy bakterii kwasu mlekowego posiadają też cukry i laktozę i czasem można sobie zaszkodzić produktami mlecznymi mimo,że sfermentowanymi. Laktoza nadal jest w tych produktach choć dietetycy -ich większość mówi,że łatwiej strawialna- ja do nich nie należę- więc lepiej jeść tak by nie dorobić się np. grzybic i nie musieć leczyć się antybiotykami. Np. przestać używać cukier, jeść słodycze, codziennie pić mleko i jeść jego przetwory i jeść chleb, są bułki, pieczywo bezglutenowe, mąki nie ze zbóż: gryka, migdałowa itp. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, 1:07 przez VioletHill, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

13
Do VioletHill -
nie ma martwych bakterii w kapuście kwaszonej i ogórkach kwaszonych, tam ich wogóle nie ma lub prawie wogóle, jest to kwas sztucznie stworzony lub prawie sztucznie w fabryce.

Co do ilości to słyszałeś o zdrowym rozsądku ? jeśli w gębie coś przestaje smakować i ochota na kapuche kiszoną znika to znaczy że już ci jej wystarczy.

Może jesteś przyzwyczajony przez matke że lekarstwo trzeba zażywać mimo że niesmaczne i że to co niedobre w smaku to dobre dla zdrowia.
W naturze to tak nie działa, w naturze często lekarstwem jest to co smakuje pod warunkiem że zostało stworzone przez nature a nie przez człowieka. I jak wiadomo każdy ma inny smak bo i organizmy mamy troche inne więc i potrzeby organizmu są inne choć podobne.

Więc nie czaruj produktami bezglutenowymi osób które nie mają problemu z trawieniem węglowodanów złożonych.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, 14:47 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

14
Ja?! pisze:Więc nie czaruj produktami bezglutenowymi osób które nie mają problemu z trawieniem .
zgadza sie , panujaca ostanio moda na unikanie tego białka roslinnego przechodzi do fazy obłedu , gluten i złozone cukry sa szczególnym problemem dla ludzi z dysfunkcją jelita cienkiego .
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, 18:39 przez Crows, łącznie zmieniany 1 raz.
:
:

..PHZ - poza horyzontem zdarzeń ..

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

15
ja nie jem prawie w ogóle zbóż ani glutenowych ani bezglutenowych na długo wcześniej zanim coś przyszło do Polski w postaci książek , aha i jestem nią - czyli kobietą , a wiedza o diecie bezglutenowej jest na tyle "twarda", że wiadomo, że osobom chorym na celiaklię pomaga bezsprzecznie ale to forum nie po to jest bym chciała się rozpisywac
chciałam tylko zwrócić uwagę, że jest róznica pomiędzy nazwą kiszona a kwaszona bo wielu ludzi tego nie wie,
masz szczęście,że możesz jeść węglowodany złożone a złożoność problemu węglowodanów jest tak duża jak moja psychika, więc na to forum sobie daruję, wywnętrzam się w temacie jedzenia na innych forach, za dużo bym musiała tłumaczyć

naprawiam się dalej po swojemu i nie kieruję się modą bo bym już dawno trafiła na tamten świat bo lekarze nie potrafili mi pomóc

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 23:11 przez VioletHill, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

16
jak jem niektóre chleby to rzeczywiście pojawia sie myśl żeby przestać jeść węglowodany złożone, ale pojawia sie też inna myśl by kupić pszenice i gotować całe ziarna.
Ugotowałem w szybkowarze z odrobiną ziół i jest niebo w gębie a działanie na organizm o wiele lepsze niż chleb.

może gotowana pszenica podchodzi pod orzechy nasiona i owoce ;) a chleb pod produkty silnie przetworzone jako że pieczony w wysokich temperaturach i z dodatkami chemicznymi.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, 16:26 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: leczenie bakteriami (bifidobacterium Lactobacillus )

17
VioletHill pisze:... więc na to forum sobie daruję, wywnętrzam się w temacie jedzenia na innych forach, za dużo bym musiała tłumaczyć

naprawiam się dalej po swojemu i nie kieruję się modą bo bym już dawno trafiła na tamten świat bo lekarze nie potrafili mi pomóc

pozdrawiam
a dasz namiar gdzie piszesz więcej

w sumie to szkoda, ze tu nie poprowadzisz swojego kącika

ja bym poczytała

dla mnie jest oczywiste, że nie wszystko dla wszytskich
oczywiste i to, że są manowce
ale spokojnie powinno się pozwolić pisać innym co chcą - z prawem do wklejenia postu ze swoim votum separatum - zdrowy odruch obronny :)

ot normalne zasady

piszę Na zapleczu czasem coś sobie a muzom - dostałam prawo :) bo poprosiłam
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, 16:52 przez baabcia, łącznie zmieniany 1 raz.
przechadzam się pomiędzy [email protected]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Medycyna niekonwencjonalna”

cron