pix07 pisze: ↑25 gru 2021, 8:00
Czy linuks jest naprawdę prosty i bezpieczny oraz czy uniksowe systemy są godne polecenia ?
Otóż nie, nie jest naprawdę prosty. Znowu się powtórzę, że prosty jest tam, gdzie niewiele na kompie robisz. Jeśli chcesz coś więcej, musisz mieć biegłą znajomość basha, który wcale nie jest taki oczywisty i prosty, dopiero z czasem to staje się łatwiejsze i przyjemniejsze od klikania ikonek. Systemy są godne polecenia, ale dla nadal wąskiej grupy ludzi. Chociaż nowe systemy coraz bardziej nakierowane są na interfejs, w którym klika się coś i to już działa, są różne sklepy i wiele więcej, to wielokrotnie, nie jeden raz ale co najmniej dziesiątki razy miałem problem z tym, że instalowanie aplikacji z tych nowych sklepów z aplikacjami po prostu nie działało, wywalał błąd podczas instalacji i dopiero głęboka znajomość linuksa pozwoliła mi zorientować się jaki to w ogóle jest błąd i jak go naprawić. Parę razy także po prostu udupiłem system. Przypadkowo. Albo instalując jakieś pakiety albo stery do grafiki albo stery do jakiejś karty sieciowej czy też dłubiąc coś innego. Postawienie znów środowiska graficznego na nogi wymagało dużej wiedzy nt. linuksa oraz szukania w necie. Nigdy w życiu takie rzeczy nie zdarzyły mi się na windowsie.
O problemach z grubem i bootwaniem samego systemu po instalacji już nie wspomnę. Windows instalujesz na dowolnej maszynie i on działa. W przypadku linuksa, zdarza się, że po prostu nie i trzeba się zorientować o co chodzi, czemu tak się dzieje, grzebać w konfiguracji gruba czy innego oprogramowania startowego i wiele więcej.
No po prostu wspomnień po grzebaniu przy linuksie mam tyle, że nie moge się zgodzić, że jest Naprawdę prosty.
Naprawde prosty to jest wtedy, gdy jakiś wyjadacz ci go postawi i w razie czego znajdzie rozwiązanie na jakis problem, albo masz farta i po prostu wszystko działa jak trzeba. Ale do czasu