Strona 1 z 1

Re: Ryby

: 05 mar 2011, 16:53
autor: babka cukrowa
Czy znacie dobre przepisy na dania rybne?Muszę jeść dużo ryb ,znam wiele przepisów ale chętnie zobaczę nowe bo lubię w kuchni eksperymentować

Re: Ryby

: 05 mar 2011, 19:09
autor: Ja?!
Może na surowo ?

Re: Ryby

: 05 mar 2011, 19:12
autor: Lidka
To pewnie było najzdrowsze, ale nie próbowałam (poza tatarem z łososia, bardzo mi smakował).

Re: Ryby

: 06 mar 2011, 8:14
autor: Crows
jeśli masz cukrzyce to nie jedz ryb wędzonych

Re: Ryby

: 06 mar 2011, 9:48
autor: Ja?!
Ani pieczonych

Re: Ryby

: 06 mar 2011, 9:49
autor: Ja?!
Tylko gotowane w parowarze

Re: Ryby

: 12 mar 2011, 18:48
autor: babka cukrowa
Dzięki za rady !Mam naczynie do gotowania na parze ale czy znacie jakieś przepisy: jak przyrządzić rybę(jaką),aby się nie rozpadła?

Re: Ryby

: 12 mar 2011, 19:53
autor: Ja?!
zmiksój tą rybe, wtedy się nie rozpadnie. Albo obłóż ją folią ale to nie to. Lepiej smażyć na minimalnym ogniu na patelni lub w piekarniku z termoobiegiem na niskiej temp.

Re: Ryby

: 13 mar 2011, 7:53
autor: Crows
Tilapia sie nie rozpada

Re: Ryby

: 16 mar 2011, 12:07
autor: Senioritka56
Bardzo zdrowe są ryby duszone w foli aluminiowej z warzywami. np.dorsz

Re: Ryby

: 24 kwie 2011, 7:55
autor: Pentryt
Śledź w zalewie octowej jest pyszny.

Re: Ryby

: 24 kwie 2011, 18:24
autor: asmaani
ja niedawno odkrylam taki sposob:

1. kupic rybe z dobrego zrodla;
2. spryskac sokiem z cytryny;
3. przygotowac ciasto z maki besan /maka z ciecierzycy/ posolic- ciasto ma byc takie jak nalesnikowe
4. zanurzac kawalki ryby w ciescie, potem w bulce tartej
5. smazyc delikatnie, powoli.

nie wiem czemu ale taka panierka jest o niebo lepsza niz z jajkiem. maka besan tworzy naprawde chrupiaca skorupke wokol ryby, nie dopuszcza do niej tluszczu. no i ryba sie nei rozpada.

ale grunt to kupic dobra rybe, najlepiej w rybnym sklepie, nie w supermarkecie czy sklepie spozywczym.

Re: Ryby

: 24 kwie 2011, 18:26
autor: asmaani
aha, jeszcze jeden, wloski sposob.

do plaskiej formy do pieczenia wszypujemy sporo bulki tartej.
na warstwe bulki kladziemy rybe, solimy, pieprzymy.
na to lejemy sos pomidorowy, taki juz podgotowany, z bazylia, oregano.
na to znowu sypiemy tarta bulke.

calosc wstawiamy do piekarnika na powiedzmy ok 40 minut, zalezy jakiej wielkosci mamy rybe.

bardzo fajnie smakuje i prawie nie zawiera tluszczu.

Re: Ryby

: 30 kwie 2011, 10:05
autor: DziewczynaBezSerca
Akurat mam coś bardzo prostego a zarazem pysznego.

Surowy filet z łososia kroimy w dość dużą kostkę tak 3x3 lub 4x4cm. układamy te kawałki na formie do pieczenia lub jakiejś płaskiej blasze posypujemy łososia pieprzem i solą i pieczemy ale szybko żeby się nie stał suchy, upieczony - wyciągamy i ....
Potem posypujemy kukurydzianymi płatkami śniadaniowymi, starając się by płatki były na łososiu, polewamy całość dosyć rzadkim sosem śmietanowym z odrobiną czosnku (czosnku dajemy ile kto lubi) i zapiekamy to wszystko, żeby było gorące na talerzu.

Podawać możemy z sałatkami oraz ziemniaczkami opiekanymi.
Dla mnie pycha!

Re: Ryby

: 07 maja 2011, 22:36
autor: Nebogipfel
Bardzo proste wydaje się opanierowanie kostki rybnej..
Niby robię jak nalezy a skórka i tak schodzi i się jakoś neico topi..?
Na prawdę może się odechcieć ręczne panierowanie.
Co ciekawe z kotletami mi wychodzi.
Hmmm..

Re: Ryby

: 07 maja 2011, 23:41
autor: victoria
Jak rozmrozisz przed panierowaniem, będzie ok :D

Re: Ryby

: 08 maja 2011, 0:16
autor: Nebogipfel
Wielkie dzięki! Arigato! :thx: :moj:
;)