miałem ochote na drożdżowe ze śliwkami
Znalazłem przepis ale go zmodyfikowałem.
1 kg mąki białej.
4 jaja
5 dg drożdży
szklanka mleka
szklanka wody
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju lub pół kostki masła.
pół płaskiej łyżeczki soli
To co płynne wymieszać i dodać mąke.
Będzie na 2 brytwanki lub jedną dużą.
Na wierzch dodać śliwki połówki miąższem do góry.
Piec najpierw na 70°C żeby urosło
Następnie 140°C żeby się upiekło (czas nie wiem, wyjąłem gdy czułem ze pachnie i ze jest rumiane a temp dla termoobiegu mastercook )
Można dać posypke z mąki masła i cukru pudru wszystko po 4 łyżki, wyrobić i przetrzeć przez łyżke cedzakową o okrągłych dziurkach na początku pieczenia.
Ważna rzecz, nie czekaj az wyrośnie samo bo drożdże zjedzą to co wartościowe w mące.
Re: kuchnia intuicyjna ciasta placki wypieki
1
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, 0:33 przez Ja?!, łącznie zmieniany 1 raz.