Re: Pierogi
1Czy znacie przepis na dobre pierogi??Tak aby się nie rozpadły,nie z sklejały i nie były też za twarde!!!
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 10:25 przez babka cukrowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!.Ciasto dlatego jest twardsze,ponieważ dolewacie mleka,lub dajesz więcej niż jedno jajko.Jeśli chcemy mieć puszyste zamiast wody zwykłej,można nalać mineralnej.Sądzę,że przy gorącej wodzie robią się krupy i ciasto się "warzy",może zrobić się breja,zresztą zależy jak gorąca jest ta woda.Ja,podobnie jak i moja mama pierogi robimy z zimnej wody,jednego jajka i mąki.A farsz można zrobić wg własnego uznania.Nawet można włożyć do pieroga i boczek,jeśli jest takie nasze życzenie.Pozdrawiam.Lidka pisze:Tak, mleko też można .
A w tym moim przepisie myślę, że na tę miękkość ciasta wpływa właśnie gorąca woda. Nie mam pojęcia, na czym to polega, ale jak robiłam z zimną, ciasto potem było twardsze.