Strona 1 z 1

Re: Pierogi

: 09 paź 2011, 10:25
autor: babka cukrowa
Czy znacie przepis na dobre pierogi??Tak aby się nie rozpadły,nie z sklejały i nie były też za twarde!!!

Re: Pierogi

: 09 paź 2011, 11:39
autor: Lidka
Znam, babeczko, ale ja je robię 'na oko', wiec nijak nie potrafię powiedzieć, ile czego... Postaram się opowiedzieć, może się uda przekazać przepis :)

Powiedzmy, że na kilogram mąki (u mnie każda ilość zostaje pochłonięta bez mrugnięcia okiem, a jak się goście trafią, po pierwszym kęsie już są 'kupieni' ;)).

No więc mąka, szczypta soli, 2 żółtka, pełna łyżka masła i gorąca (ale nie gotująca) woda.

Wysypuję mąkę z solą przez sito, w środku robię dołek, wrzucam żółtka i masło i szybko 'kroję' nożem, żeby masło rozprowadzić w drobnych kawałeczkach na całość mąki.

Potem znów robię dołek w środku i wlewam po trochę gorącą wodę. Teraz już palcami szybko ugniatam (i ten początek jest nieprzyjemny, bo wszystko się klei, ale to sytuacja do opanowania, bo zaczynam lepić pierogi, zanim woda w garnku na nie się zagotuje).

Tyle wody potrzeba, żeby objąć w kulkę całą mąkę, żeby ciasto nie było za twarde, ani też zbyt miękkie, to trzeba wyczuć. Wyrabia się szybko na gładką masę, ma być dość miękka kula ciasta, które już nie przykleja się do rąk.

Trzeba oderwać kawałek, a resztę przykryć miską, żeby nie wysychało (a schnie bardzo szybko). Rozwałkować i jak będzie 'strzelało' pod wałkiem (dosłownie, pęcherzyki powietrza), znaczy dobrze wyrobione.

Wykroić kółka, resztki włożyć pod miskę i napełniać każde kółko farszem. Nie sklei się, jeśli farsz nie będzie na brzegach, czyli na tym połączeniu zamkniętego pieroga.

Oczywiście farsz dowolny, jak kto lubi, ja najczęściej robię z mięsem albo z kapustą i z grzybami (przygotowuje farsz poprzedniego dnia). Wrzucać do gotującej się, osolonej wody każdy po kolei sklejony i przy okazji wyciągać te, które wypłynęły na wierzch. One są gotowe do jedzenia (można je zamrozić, odgrzać na parze, odgrzać, wrzucając jeszcze raz do gotującej wody, albo obrumienić na patelni, jak kto lubi.

Smacznego! :)

Re: Pierogi

: 10 paź 2011, 9:08
autor: babka cukrowa
Diękuję Lidka za przepis -Wypróbuję jak dzieci przyjadą na 1 listopada

Re: Pierogi

: 10 paź 2011, 9:35
autor: Lidka
Ja też mam taki zamiar ;)

Na pewno wyczujesz tę odpowiednią twardość ciasta, żeby nie było zbyt twarde, ale też nie za miękkie.

Smacznego jeszcze raz! :)

Re: Pierogi

: 10 paź 2011, 12:38
autor: gorczyca
To kwestia wprawy,każdy sam musi dojść jak robić,żeby pierogi były super.Do nich potrzeba jak wiemy - mąka,jajko/jedno/woda i wyrabiamy,tak,aby ciasto nie kleiło się do rąk,jeśli będzie za rzadkie podsypujemy mąki i dalej wyrabiamy.A żeby tak się nie działo wody dolewamy po troszku i wyrabiamy.Potem wałkujemy na stolnicy,posypując mąką,aby nie przyklejało się do wałka,wykrawamy kółka garnuszkiem,szklanką,w zależności jak duże chcemy mieć te pierogi,wkładamy farsz z mięsa,lub sera,zawijamy,przedtem brzegi można posmarować lekko białkiem,dociskamy górną część i zawijamy palcami.Smacznego.

Re: Pierogi

: 12 paź 2011, 11:01
autor: Sailor
Ja do ciasta zamiast wody dodaję mleko :)

Nie jem pierogów z mięsem, ale wszelkie inne rodzaje uwielbiaaaam. Najbardziej ruskie ze skwareczkami, z kapustą i grzybami, z owocami (najlepsze z borówkami) etc. Poza tym wyrabianie ciasta, wałkowanie, wykrawanie i sklejanie działa na mnie niesamowicie relaksacyjnie i wyciszająco :) Jedna z najlepszych potrwa na świecie, choć dość czasochłonna i mnie osobiście z trudem przyszło opanowanie sztuki wyrabiania "akuratnego" ciasta, ale wszystko da się opanować :P

Re: Pierogi

: 12 paź 2011, 11:10
autor: Lidka
Tak, mleko też można :).

A w tym moim przepisie myślę, że na tę miękkość ciasta wpływa właśnie gorąca woda. Nie mam pojęcia, na czym to polega, ale jak robiłam z zimną, ciasto potem było twardsze.

Re: Pierogi

: 12 paź 2011, 15:23
autor: Nebogipfel
Niestety dzisiaj tylko kupne.
Może kiedyś bym się zabawił..
A ile czasu to trwa?

Re: Pierogi

: 12 paź 2011, 15:35
autor: Lidka
W sumie dobrą godzinę trzeba liczyć.

Re: Pierogi

: 25 paź 2011, 13:07
autor: gorczyca
Ale dodając mleka,ciasto staje się twardsze,nie klejące,a o to chodzi,żeby brzegi się nie rozklejały.Dlatego przyjęło się,że do pierogów dajemy tylko wodę,jajko i mąkę.Nara!.

Re: Pierogi

: 26 paź 2011, 14:13
autor: Sailor
Mnie się nic nie rozkleja ani nie twardnieje, a dodaję mleko, odkąd pamiętam :)

A co do czasu trwania produkcji pierogów, to mnie schodzi zazwyczaj 2h albo i więcej, ale ja robię na zapas i powoli lepię... no i jeszcze obfalbankowuję brzegi, co by ładniej wyglądało :)

Re: Pierogi

: 06 gru 2011, 13:49
autor: twarde.ciacho
A podrzucicie jakiś super farsz? Bo mam ochotę na coś "innego" :)

Re: Pierogi

: 06 gru 2011, 14:57
autor: Lidka
A jakie lubisz? Mięsne? Warzywne?

Re: Pierogi

: 12 gru 2011, 12:51
autor: gorczyca
Lidka pisze:Tak, mleko też można :).

A w tym moim przepisie myślę, że na tę miękkość ciasta wpływa właśnie gorąca woda. Nie mam pojęcia, na czym to polega, ale jak robiłam z zimną, ciasto potem było twardsze.
Witam!.Ciasto dlatego jest twardsze,ponieważ dolewacie mleka,lub dajesz więcej niż jedno jajko.Jeśli chcemy mieć puszyste zamiast wody zwykłej,można nalać mineralnej.Sądzę,że przy gorącej wodzie robią się krupy i ciasto się "warzy",może zrobić się breja,zresztą zależy jak gorąca jest ta woda.Ja,podobnie jak i moja mama pierogi robimy z zimnej wody,jednego jajka i mąki.A farsz można zrobić wg własnego uznania.Nawet można włożyć do pieroga i boczek,jeśli jest takie nasze życzenie.Pozdrawiam.

Re: Pierogi

: 12 gru 2011, 13:43
autor: Lidka
Jeszcze mi się ani razu ciasto nie 'zważyło'... :) (a woda gorąca, ale nie na tyle, żeby parzyła w palce, rzecz jasna). Na ogół dodaję same żółtka. Mleka nie dodawałam ani razu, ale jadłam u kogoś takie robione z mlekiem i też nie były twarde.

Ja myślę, że każdy ma jakiś tam swój wypróbowany przepis i jak mu dobrze wychodzi, to już nie jest zainteresowany zmianami :) Ale początkujący w tej dziedzinie ma wybór, zanim wejdzie mu to w nawyk (albo sam z własnego doświadczenia coś 'wymodzi').

Re: Pierogi

: 15 wrz 2012, 18:55
autor: Bolaren
Też się pochwalę swoim sposobem:

Mąka, olej, wrzątek.

Proporcje to rzecz raczej niejasna - oleju tyle o ile kapnę w usypany kolisty wał z mąki, a potem traktuję to wrzątkiem.

Pierwsze mieszanie przeprowadzam narzędziem, bo ciut gorące toto, potem jak już mogę rąsiami to zagniatam do skutku - urwę sobie kawałek ciasta i sprawdzam jak się klei. Jeśli się nie klei to wodą go, a jak zbyt rozlazłe to mąką - i zagniotka aż się ciasto zrobi jednolite i znów próba.

Powiedziano mi że wrzątek zaparza mąkę, dzięki czemu szybciej się zagniata na jednolitą masę.

Jako że nie jestem płci pięknej, a pierogi mi wychodzą wyśmienicie - uważam ten przepis za dobry...

Pozdr.

Re: Pierogi

: 26 wrz 2012, 1:58
autor: Reiv
Polecam pierogi pieczone w piekarniku z kaszą i serem białym. :)