7
autor: gossa3
Przekładaniec kawowy
Składniki:
Biszkopt:
50 dkg mąki pszennej
25 dkg mąki ziemniaczanej
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
3 białka
10 dkg migdałów
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
Masa:
1 margaryna
4 łyżki kawy instant
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Biszkopt: Żółtka utrzeć z połową cukru. Ubić pianę z białek, dodając pozostały cukier. Migdały zemleć lub drobno posiekać. Ubite białka wymieszać z żółtkami, dodać połączone obie mąki i migdały. Ciasto przełożyć do prostokątnej blachy i piec około 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Placek wystudzić i przekroić na trzy części.
Masa: Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i kawą, dodać budyń, wymieszać do zagotowania. Odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, połączyć dokładnie z budyniem. Masa powinna być gładka i puszysta. Przełożyć kawałki ciasta kremem, posmarować wierzch i boki.
Tort serowo-jabłkowy
Składniki:
75 dag jabłek
50 dag sera twarogowego
3 jajka
1/2 margaryny
1 galaretka owocowa
3 łyżki żelatyny
rodzynki
cynamon w proszku
1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania:
Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, dodać trochę wrzątku i zagotować mieszając, aż do rozpuszczenia. Galaretkę rozpuścić. Jabłka obrać, pokroić w paski i lekko obgotować w wodzie z cukrem. Ser zemleć, masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ucierać dalej dodając ser i cynamon, a także rodzynki. Galaretkę podzielić na 2 części. Do jednej dodać żelatynę, dobrze rozmieszać, wlać do masy serowej. Ponownie dokładnie wszystko wymieszać.
Masę przełożyć do formy, wyrównać, na wierzchu położyć odsączone jabłka i zalać resztą galaretki. Dobrze ochłodzić, podawać gdy galaretka się zetnie.
Przekładaniec kremowy
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie ciasta biszkoptowego w proszku
3 jajka
2 łyżki kakao
Masa:
1/4 litra czerwonego wina
3 żółtka
3 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 litra śmietany
200 g wiśni z kompotu
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Ciasto biszkoptowe wymieszać z kakao. Dodać jajka, 5 łyżek wody, ucierać, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gładka masa.
2. Piekarnik rozgrzać do 180oC, blachę wyłożyć pergaminem, rozłożyć równomiernie ciasto. Piec 12-15 minut, jeszcze gorące ciasto wyłożyć na wilgotna serwetkę. Odstawić do wystygnięcia.
3. Wystudzone ciasto podzielić na dwie części. Na jednej rozłożyć krem, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie docisnąć.
4. Po dziesięciu minutach za pomocą ostrego noża zanurzonego w gorącej wodzie, wykroić z ciasta trójkąty, posypać cukrem.
Wykonanie kremu:
Żelatynę namoczyć. Czerwone wino połączyć z żółtkami i cukrem. Ucierać w ciepłej kąpieli. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wiśnie osączyć, usunąć pestki. Wymieszać z masą, rozłożyć na cieście.
Przełożyć placki, na nie włożyć na ciasto wiśnie i posmarować 1/2 kremu, zostawić trochę na wierzch wiśni do ubrania. Po zrobieniu wstawić ciasto do lodówki.
Ciasto z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie ciasta kruchego w proszku
250 g masła
2 jajka
starta skórka z cytryny
Syrop:
50 g syropu z buraków
50 g masła
Kruszonka:
250 g masła
275 g mąki pszennej
75 g płatków owsianych
150 g cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
50 g zmielonych migdałów
Sposób wykonania:
1. Ciasto w proszku połączyć z masłem, jajkami i skórką z cytrynową, zagnieść na gładką masę.
2. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Piekarnik rozgrzać do 180oC. Mocno schłodzone ciasto rozwałkować. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i ponakłuwać widelcem.
4. Roztopić masło, dodać syrop z buraków, wymieszać i polać ciasto. Posypać równomiernie kruszonką. Piec 20 minut.
Wykonanie kruszonki:
Masło roztopić na wolnym ogniu. Nie doprowadzić do wrzenia. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sól, cukier waniliowy i migdały, wymieszać. Składniki kruszonki zagnieść, aż powstaną charakterystyczne grudki. Kruszonkę rozsypać po cieście.
Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
220 g mąki pszennej
20 g drożdży
80 g cukru
125 ml letniego mleka
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Dekoracja:
1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych
150 ml śmietany
1 budyń waniliowy
1 jajko
3 łyżki miodu
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać do miski. W pryżmie mąki zrobić zagłębienie. Wrobić do niego drożdże, dodać odrobinę cukru i mleka, wymieszać z mąką i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
2. Roztopić masło na małym ogniu. Resztę cukru, mleka, jajka rozpuszczone masło, sól i skórkę z cytryny dodać do zaczynu. Wszystkie składniki wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
3. Tortownice o przekroju 26 cm wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie dobrze wyrobić. Rozwałkować je posypując trochę mąką i nadać okrągły kształt. Wyłożyć ciasto na dno tortownicy, formować niewysoki brzeg. Po raz trzeci odstawić je na kolejne 10 minut aby wyrosło.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, odsączyć brzoskwinie, ubić śmietanę z proszkiem budyniowym, jajem, miodem. Rozgrzać piekarnik do 180oC.
5. Na ciasto wyłożyć brzoskwinie. Na owoce wylać masę śmietankową, piec około 30 minut.
6. Po upieczeniu pozostawić ciasto przez jakiś czas w formie, a potem ostrożnie wyjąc z formy.
Rolada biszkoptowa
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
150 g Nutelli
200 g masła
Krem:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
199 g Nutelii
250 g masła
kandyzowane wiśnie do dekoracji
papier do pieczenia
gęsta tkana ścierka
szpryca
Sposób wykonania:
1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Żółtka ucierać z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Dodać do niej Nutellę i stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć ciasto, piec około 10 minut.
2. Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia. Ciasto zrolować za pomocą ściereczki i pozostawić do ostygnięcia. Małymi porcjami dodawać ugotowany z Nutellą budyń, starannie ucierać.
3. Ostrożnie rozwinąć ostudzone ciasto. Odjąć trzy łyżki kremu i przełożyć do szprycy. Pozostały krem podzielić na dwie części, jedną rozprowadzić na cieście i ponownie je zawinąć, pomagając sobie ściereczką. Resztą kremu posmarować zwiniętą roladę. Ciasto udekorować kremem ze szprycy z wiśniami.
Torcik z borówkami
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
50 g cukru
1 cukier waniliowy
40 g maki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
25 g mielonych orzechów
Krem:
150 g masła
75 g cukru pudru
200 g twarogu
100 g musu z borówek
Do dekoracji:
świeże borówki
wiórki czekoladowe
listki melisy
Sposób wykonania:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175oC. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami, pianą z białek. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, piec 25 minut. Masło dokładnie rozetrzeć z cukrem pudrem. Do kremu stopniowo dodawać borówki i twarożek.
2. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Połowę przygotowanego kremu rozprowadzić na dolnej części ciasta. Przykryć ją drugim plackiem, lekko docisnąć, odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto posmarować pozostałą porcją kremu. Rozprowadzić go delikatnie. Gotowy torcik udekorować wiórkami czekoladowymi i borówkami. Wiórki czekolady nakładać na boki tortu i wierzch tuż przy krawędzi ciasta. Na środku tortu ułożyć owoce borówek lub siekane orzechy, bądź pistacje.
Egzotyczny tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 czubatych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki tortowej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 cukier waniliowy
3 łyżki likieru kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2,5 pojemnika śmietany kremówki (50 dag)
20 dag czekolady pełno mlecznej
10 dag czekolady gorzkiej
20 dag konfitury wiśniowej
7-8 łyżek likieru kokosowego
1 cytryna
6 dkg wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
1. Białka ubić z dodatkiem 4 łyżek wody na sztywną pianę. Wsypać cukier i cukier waniliowy nie przerywając ubijania. Kolejno dodać wszystkie żółtka. Połączyć mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy, dodać likier kokosowy. Całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć dno tortownicy (o średnicy 25 cm) pergaminem. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30-35 minut w 175oC.
2. Drobno pokruszyć czekoladę, wlać śmietanę do rondelka, podgrzać stale mieszając (nie gotować). Roztopić pokruszoną czekoladę. Odstawić masę na 4 godziny do wystygnięcia.
3. Przekroić biszkopt na 3 warstwy. Wszystkie krążki ciasta nasączyć likierem. Posmarować nią dwie dolne warstwy tortu, posypać niewielką ilością wiórków kokosowych.
4. Masę czekoladową ubijać przez 3-4 minuty. Dwa krążki ciasta z konfiturą cienko posmarować kremem, złożyć i przykryć trzecim krążkiem. Przełożyć 5 łyżek kremu do szprycki. Posmarować tort resztą kremu czekoladowego. Posypać wiórkami kokosowymi, sparzyć cytrynę, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ułożyć 8 plasterków na torcie, udekorować czekoladowymi kleksami i posypać wiórkami kokosowymi.
Tort porzeczkowo-jogurtowy
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
5 dkg płatków migdałowych
1 cukier waniliowy
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz i mąka do formy
szczypta soli
Krem:
1 kg mrożonych czerwonych porzeczek
1 szklanka syropu malinowego
45 dag jogurtu naturalnego
40 dag kremówki
7 czubatych łyżek cukru
2 laski wanilii
6 płatków żelatyny
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cynamonu,lub kawałek cynamonu
Sposób wykonania:
1. Rozetrzeć tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Stopniowo ubijać jajka. Dodać cukier waniliowy, sól, mleko i skórkę z cytryny. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą. Napełnić ciastem nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką małą tortownicę. Posypać migdałami. Piec 40 minut w 175oC.
2. Zagotować 1/2 szklanki syropu z rdzeniem jednej laski wanilii i kawałkiem cynamonu. Dodać porzeczki, resztę syropu z mąką ziemniaczaną. Zagotować z 6 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Ostudzić.
3. Odciąć wierzch ciasta. Spód w tortownicy posmarować masą. Wstawić do lodówki. Namoczyć żelatynę. Wymieszać jogurt z rdzeniem drugiej laski wanilii i resztą cukru. Dodać żelatynę, wstawić do lodówki.
4. Ubić 30 dkg śmietany z cukrem waniliowym. Połączyć z jogurtem, rozsmarować na masie porzeczkowej. Pokroić wierzch ciasta na 12 części. Kiedy tort zastygnie, ozdobić 12 kleksami z reszty ubitej śmietany. Ozdobić ułożonymi pod kątem kawałkami ciasta, posypać cukrem pudrem.
Tort kawowy z wiśniami
Składniki:
65 dkg wiśni
4 pojemniki (80 dkg) kremówki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka soku wiśniowego
2/3 szklanki kawy
3/4 szklanki mąki (13 dkg)
8 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki żelatyny
skórka z 1 cytryny
1 laska wanilii
1 łyżeczka kakao
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno z 10 łyżkami cukru i cukru waniliowego. Dodać żółtka, mąkę, 6 łyżek mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy (o średnicy 26 cm.). Wygładzić wierzch. Piec około 30 minut w 160oC. Przestudzić, przekroić na trzy placki, dookoła spodu założyć brzeg tortownicy.
Wiśnie umyć,18 sztuk odłożyć, usunąć pestki, owoce zagotować z sokiem wiśniowym, skórką z cytryny, laską cynamonu i 3 łyżkami cukru. Resztę mąki ziemniaczanej rozprowadzić odrobiną wody, wymieszać z wiśniami, zagotować. Wyjąć cynamon, owoce przestudzić. Na pierwszym placku rozsmarować masę wiśniową, przykryć drugim plackiem. Wymieszać 2/3 gorącej kawy z 3 łyżkami cukru i połową rozpuszczonej żelatyny.
Ubić na sztywno 1 1/2 pojemnika śmietany, dodać do tężejącej kawy. Masą posmarować drugą część placka, przykryć ostatnim plackiem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Resztę żelatyny ubić z cukrem, wymieszać z gęstniejącą kawą. Tort posmarować połową masy, boki posypać posiekaną czekoladą. Wierzch tortu ozdobić resztą masy i wiśniami, posypać kakao.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2010, 15:17 przez
gossa3, łącznie zmieniany 2 razy.