Re: Reiv poleca :D
: 20 lip 2012, 18:03
Trzeba dział trochę odświeżyć, bo pokrył się kurzem! :fiufiu:
Będę zamieszczał tutaj przepisy oraz zdjęcia potraw, które akurat będę w domu (czy tez gdzieś indziej) przygotowywał.
Temat luźny, można komentować, pytać, prowadzić dyskusje. Generalnie co Wam się podoba.
Na pierwszy ogień idzie sałatka... z samych pomidorów! Prosta, tania, świetna jest na gorące dni, ale u mnie w domu tak tą potrawę polubili, że gości u Nas na stole zdecydowanie częściej
Składniki:
(mała porcja, tak jak na zdjęciu)
3 Pomidory (najlepiej średniej wielkości, ważne by nie były epicko twarde )
1 cebula
Olej/Oliwa z oliwek
Miód (do smaku, zwykle daję 1 pełną łyżkę)
Pieprz
Sól
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Pomidory oparzyć wrzątkiem. Potem należy zdjąć z nich skórkę. Pokroić w ćwiartki lub na ósemki. (Ja wolę ósemki). Włożyć do naczynia/miski.
Przygotowanie "sosu": Pokroić cebulę w kostkę drobną. Wlać olej/oliwę na patelnię. Zeszklić cebulkę na małym ogniu. Dodać pieprz i sól. Na dosłownie 10-20 sekund przed zdjęciem patelni z ognia - dodać miód. Wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
Zalać sosem pomidory, odstawić do lodówki na ~20-30 minut.
Przed podaniem udekorować.
To akurat stara fotka. ale mam ją na dysku, więc zamieszczę.
Będę zamieszczał tutaj przepisy oraz zdjęcia potraw, które akurat będę w domu (czy tez gdzieś indziej) przygotowywał.
Temat luźny, można komentować, pytać, prowadzić dyskusje. Generalnie co Wam się podoba.
Na pierwszy ogień idzie sałatka... z samych pomidorów! Prosta, tania, świetna jest na gorące dni, ale u mnie w domu tak tą potrawę polubili, że gości u Nas na stole zdecydowanie częściej
Składniki:
(mała porcja, tak jak na zdjęciu)
3 Pomidory (najlepiej średniej wielkości, ważne by nie były epicko twarde )
1 cebula
Olej/Oliwa z oliwek
Miód (do smaku, zwykle daję 1 pełną łyżkę)
Pieprz
Sól
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Pomidory oparzyć wrzątkiem. Potem należy zdjąć z nich skórkę. Pokroić w ćwiartki lub na ósemki. (Ja wolę ósemki). Włożyć do naczynia/miski.
Przygotowanie "sosu": Pokroić cebulę w kostkę drobną. Wlać olej/oliwę na patelnię. Zeszklić cebulkę na małym ogniu. Dodać pieprz i sól. Na dosłownie 10-20 sekund przed zdjęciem patelni z ognia - dodać miód. Wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
Zalać sosem pomidory, odstawić do lodówki na ~20-30 minut.
Przed podaniem udekorować.
To akurat stara fotka. ale mam ją na dysku, więc zamieszczę.