Takie nie wiem nawet jak je nazwać
roladko-paszteciki
Przepyszne z filiżanką barszczu, grzybowej, ale i ze smażoną rybką
ok 1 kg ziemniaków
ok 1/2 kg pieczarek
20 dkg startego zółtego sera
ok 1/2 szklanki mleka
2-3 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka przyprawy do ziemniaków KAMIS
1 jajko, mąka i bułka tarta
1 duży wafel tortowy
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować
Pieczarki obrać, pokroić drobno, usmażyć
Ugotowane ziemniaki z mlekiem, masłem i przyprawą utrzeć na gładką masę
Gorącą masę rozsmarować na waflu, na wierzch gorące pieczarki i starty ser
Wafel z masą zwinąć jak rolade i pozostawic do wystygnięcia
Wystudzona pokroić skośno na nieduże kawałki
Kawałki opanierować w mące, jajku i bułce i smazyć na oleju na rumiano.
Zapiekanka ziemniaczana
1 kg ziemniaków
2 jaja
1 szkl mleka
4 duże prostokatne serki topione
2-3 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do foremki
Ziemniaki obgotować, pokroić w plastry, połową wyłozyć dno wysmarowanej foremki
Pokroić serki i wyłożyć na ziemniaki
Na ser wyłozyc reszte ziemniaków
Mleko, jajka i przyprawy dobrze rozbić i polać po ziemniakach
Na wierzch połozyć masło
Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok 20 min w temp 200 st