10
autor: merkaba
Kwiaty bzu zawierają flawonoidy, kwasy wielofenolowe i organiczne,
garbniki, aminy, sole mineralne (do 9%) oraz nie poznany
dotąd związek zwiększający wydzielanie potu. W dojrzałych owocach
znaleziono cukry redukujące (około 20%), pektyny, garbniki, kwasy
wielofenolowe i organiczne, witaminę C i B, sole mineralne.
Kwiaty działają przede wszystkim napotnie i lekko moczopędnie.
Owoce zdecydowanie zwiększają wydzielanie potu, podobnie jak kwiaty
są moczopędne, a przede wszystkim należą do ziół skutecznie usuwających z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Wykazują
też zdolność zmniejszania bólu.
A oto przetwory z kwiatów i owoców bzu czarnego, które możemy
przygotować w naszym domu.
Napar z kwiatów. Łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzącej
wody, pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, odcedzamy
i pijemy 3—4 razy dziennie po szklance w przeziębieniach jako
wspomagający środek przeciwgorączkowy i napotny lub dla zwiększenia
wydzielania moczu.
Odwar z owoców. 1—2 łyżki owoców zalewamy szklanką wody,
podgrzewamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu,
odstawiamy na kwadrans i przecedzamy. Pijemy 1/3—1/2 szklanki
dziennie jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający i wspomagający
w reumatyzmie, chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych
i niektórych schorzeniach skórnych.
Sok z owoców. Surowe owoce bzu czarnego od razu miksujemy,
przecieramy przez sito, słodzimy dodając 30 dag cukru na litr soku,
rozlewamy do starannie umytych butelek i pasteryzujemy, czyli
wstawiamy w butelkach do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy przez 20—30 minut. Sok pijemy 2—3 razy dziennie
po 1—2 łyżek w grypie, przeziębieniach, w migrenie, rwie kulszowej,
zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.
Powidła. Owoce gotujemy z miodem, aż zgęstnieją. Łyżkę powideł
możemy rozpuścić w szklance wody i pić codziennie przy objawach
złej przemiany materii. (We Francji do powideł dodaje się nieco
zagęszczonego soku z malin i czarnych jagód).
Wino z dojrzałych owoców. Do 7 1 wody dodajemy 2—2,5 kg
cukru, zagotowujemy, studzimy, wsypujemy 3 1 świeżych owoców bzu
czarnego, podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, po czym
studzimy pod przykryciem, dodajemy 2 dag drożdży, dokładnie
mieszamy i przelewamy do gąsiora, postępując dalej jak z każdym
domowym winem. Wino z owoców bzu (im starsze tym lepsze)
reguluje trawienie, poprawia apetyt, usuwa zbędne złogi, a podgrzane
można podawać także w przeziębieniu.
Niegdyś sokiem z bzu wzmacniano barwę innych win, zwłaszcza
typu porto.
Kwiaty czarnego bzu wchodzą w skład mieszanki P y r o san,
owoce — N o r m o s a n , a wyciąg — płynu B e t a s o 1.
Bez czarny doceniany był przez ziołolecznictwo od najdawniejszych
czasów. Jeden z największych lekarzy starożytności — Hipokrates
(460—377 r. p.n.e.) zalecał korzeń bzu jako najlepszy środek napotny.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 13:25 przez
merkaba, łącznie zmieniany 1 raz.