Re: Czarny bez sezon sie zaczoł

1
sam pije go
Badania naukowe wykazały, że kwiaty dzikiego bzu, bogate są w aktywne biologicznie związki, które działają napotnie, moczopędnie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz stanowią bogate źródło wymiataczy wolnych rodników. Silny efekt napotny wywołany jest pobudzeniem ośrodka regulującego wydzielanie potu i powoduje szybkie obniżanie podwyższonej temperatury.

Kwiaty czarnego bzu znajdują zastosowanie w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych przebiegających z gorączką. Są one skutecznym antidotum na przeziębienia, grypę i zapalenia gardła. Napar z kwiatów czarnego bzu, zażywany regularnie w początkowym okresie infekcji wirusowych, łagodzi dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres choroby. Z moich obserwacji wynika, że zapobiega on nawrotom pokataralnych zapaleń zatok. Używa się go również miejscowo, do płukania gardła. W sezonie gryp i przeziębień czarny bez stanowi znakomitą alternatywę dla aspiryny.

Napar z kwiatów

1 łyżkę suchych kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, po 15 minutach odcedzić, pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako środek napotny. Napar można także stosować do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 22:09 przez merkaba, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/img]

Re: Czarny bez sezon sie zaczoł

3
merkaba pisze:sam pije go
Badania naukowe wykazały, że kwiaty dzikiego bzu, bogate są w aktywne biologicznie związki, które działają napotnie, moczopędnie, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych oraz stanowią bogate źródło wymiataczy wolnych rodników. Silny efekt napotny wywołany jest pobudzeniem ośrodka regulującego wydzielanie potu i powoduje szybkie obniżanie podwyższonej temperatury.

Kwiaty czarnego bzu znajdują zastosowanie w leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych przebiegających z gorączką. Są one skutecznym antidotum na przeziębienia, grypę i zapalenia gardła. Napar z kwiatów czarnego bzu, zażywany regularnie w początkowym okresie infekcji wirusowych, łagodzi dolegliwości, obniża gorączkę i skraca okres choroby. Z moich obserwacji wynika, że zapobiega on nawrotom pokataralnych zapaleń zatok. Używa się go również miejscowo, do płukania gardła. W sezonie gryp i przeziębień czarny bez stanowi znakomitą alternatywę dla aspiryny.

Napar z kwiatów

1 łyżkę suchych kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, po 15 minutach odcedzić, pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki jako środek napotny. Napar można także stosować do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych.
Jeżeli jestem przeziębiony to tylko pije sok z bzu dodając go do herbaty.
Tylko jest problem że nie każdy umie robić taki sok.
Moji rodzice mają Mama 80 lat a Tata 87 lat i gdy zbliża się sezon na bez zrywają po 20-25 wiaderek 15L i potem jest obieranie tych czarnych kulek.Następnie płukają to pod zimną wodą dwa razy i wrzucają do sagana na gotowanie przez 3-4 godz.
Potem biorą gazę i oczyszczają z nieczystości.
Potem jest zaprawianie w małe słoiki ale tzw 100mil.
Nie ma lepszego lekarstwa jak to.
Przedtem wymoczyć nogi w gorącej wodzie i napić się soku i do łóżka
Ostatnio zmieniony 23 cze 2010, 23:45 przez Prof House, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawy niemożliwe załatwiam od ręki a na cuda czeka się u mnie 14 dni

http://www.susya.ru/flash/fvp.swf

Re: Czarny bez sezon sie zaczoł

6
Prof House, ja robię to podobnie, jak Twoi rodzice. To stara receptura, ale żadna inna się nie sprawdza. Ponadto zrywam kwiaty czarnego bzu, myję, zanurzam w cieście naleśnikowym, smażę i zjadam :) pycha.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, 10:06 przez Ishtar, łącznie zmieniany 1 raz.
When the Sun is cold and black, when you wanna scream and shout...
And the record plays "The dark side of the Moon"...

Re: Czarny bez sezon sie zaczoł

10
Kwiaty bzu zawierają flawonoidy, kwasy wielofenolowe i organiczne,
garbniki, aminy, sole mineralne (do 9%) oraz nie poznany
dotąd związek zwiększający wydzielanie potu. W dojrzałych owocach
znaleziono cukry redukujące (około 20%), pektyny, garbniki, kwasy
wielofenolowe i organiczne, witaminę C i B, sole mineralne.
Kwiaty działają przede wszystkim napotnie i lekko moczopędnie.
Owoce zdecydowanie zwiększają wydzielanie potu, podobnie jak kwiaty
są moczopędne, a przede wszystkim należą do ziół skutecznie usuwających z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Wykazują
też zdolność zmniejszania bólu.
A oto przetwory z kwiatów i owoców bzu czarnego, które możemy
przygotować w naszym domu.
Napar z kwiatów. Łyżkę kwiatów zalewamy szklanką wrzącej
wody, pozostawiamy na 15 minut pod przykryciem, odcedzamy
i pijemy 3—4 razy dziennie po szklance w przeziębieniach jako
wspomagający środek przeciwgorączkowy i napotny lub dla zwiększenia
wydzielania moczu.
Odwar z owoców. 1—2 łyżki owoców zalewamy szklanką wody,
podgrzewamy do wrzenia, gotujemy przez 5 minut na małym ogniu,
odstawiamy na kwadrans i przecedzamy. Pijemy 1/3—1/2 szklanki
dziennie jako środek moczopędny, łagodnie przeczyszczający i wspomagający
w reumatyzmie, chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych
i niektórych schorzeniach skórnych.
Sok z owoców. Surowe owoce bzu czarnego od razu miksujemy,
przecieramy przez sito, słodzimy dodając 30 dag cukru na litr soku,
rozlewamy do starannie umytych butelek i pasteryzujemy, czyli
wstawiamy w butelkach do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy przez 20—30 minut. Sok pijemy 2—3 razy dziennie
po 1—2 łyżek w grypie, przeziębieniach, w migrenie, rwie kulszowej,
zapaleniu nerwu trójdzielnego i innych nerwobólach.
Powidła. Owoce gotujemy z miodem, aż zgęstnieją. Łyżkę powideł
możemy rozpuścić w szklance wody i pić codziennie przy objawach
złej przemiany materii. (We Francji do powideł dodaje się nieco
zagęszczonego soku z malin i czarnych jagód).
Wino z dojrzałych owoców. Do 7 1 wody dodajemy 2—2,5 kg
cukru, zagotowujemy, studzimy, wsypujemy 3 1 świeżych owoców bzu
czarnego, podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia, po czym
studzimy pod przykryciem, dodajemy 2 dag drożdży, dokładnie
mieszamy i przelewamy do gąsiora, postępując dalej jak z każdym
domowym winem. Wino z owoców bzu (im starsze tym lepsze)
reguluje trawienie, poprawia apetyt, usuwa zbędne złogi, a podgrzane
można podawać także w przeziębieniu.
Niegdyś sokiem z bzu wzmacniano barwę innych win, zwłaszcza
typu porto.
Kwiaty czarnego bzu wchodzą w skład mieszanki P y r o san,
owoce — N o r m o s a n , a wyciąg — płynu B e t a s o 1.
Bez czarny doceniany był przez ziołolecznictwo od najdawniejszych
czasów. Jeden z największych lekarzy starożytności — Hipokrates
(460—377 r. p.n.e.) zalecał korzeń bzu jako najlepszy środek napotny.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 13:25 przez merkaba, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/img]

Re: Czarny bez sezon sie zaczoł

12
Własności trujące czarnego bzu.We wszystkich częściach świeżej rośliny występuje sambunigryna i sambucyna, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Jednakże wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) usuwa ich własności trujące. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych owoców. Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności włącznie. Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka. Konieczna pomoc lekarza.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 17:43 przez Senioritka56, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://avatarek.pl/LlI6ODREs4_3.jpg[/img]
Ona i On zwariowali dla Siebie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zielarstwo”

cron