Re: Zioła pomocne w odchudzaniu

1
majeranek
anyżek
koper włoski
50 g
50 g
50g

Zioła wymieszać, kilka łyżek wsypać do czajniczka z sitkiem, zalać wrzącą wodą, zaparzyć pod przykryciem kilka minut. luzyskany koncentrat rozcieńczać gorącą wodą i popijać delikatną herbatkę w ciągu dnia


Herbatka Słoneczna — macierzanka i babka

ziele macierzanki 50 g
liść babki lancetowatej lub szerokolistnej 50 g
Zioła wymieszać i herbatkę przygotować według wyżej podanego przepisu.

Rozmaryn i macierzanka — herbatka młodości
Tę herbatkę polecam rano zamiast kawy,

przepis
ziele macierzanki ziele rozmarynu
50 g
50 g
Zioła wymieszać, kilka łyżek wsypać do dzbanka z sitkiem, ziIuć wrzącą wodą, zaparzyć 15 minut.

Koper włoski i cykoria podróżnik — oszuka głód
Najlepiej więc popijać ją „ godziny przed jedzeniem

korzeń cykorii podróżnika owoc kopru włoskiego
Zioła wymieszać, 3 łyżki ziół zalać 3 szklankami wody, zagotować, a następnie pod przykryciem zaparzyć t5 minut. Przecedzić, pić ciepłe przed posiłkami bardzo powoli, dokładnie przeżuwąjąc każdy łyk napoju. W ten sposób nasycimy organizm porcją szybkiej energii, która pozwoli oszukać głód.


Znamię kukurydzy i perz
— specjaliści od odchudzania
Znamię kukurydzy, inaczej wąsy kukurydzy, to niezwykle cenne zioło wspomagające odchudzanie. Najkorzystniej połączyć je z kłączem perzu. Wspólnie skutecznie pomogą organizmowi w redukcji tkanki tłuszczowej. Herbatkę z tych ziół warto popijać przez kilka tygodni, by w tym czasie dostarczyła przede wszystkim wątrobie substancji leczniczych odpowiadających za jej regenerację i oczyszczenie.
przepis:


znamię kukurydzy kłącze perzu
50 g
50 g

Zioła wymieszać, 4 łyżki wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 3 4 minuty. Przecedzić, pić ciepłe nj1epiej godziny przed posiłkiem.



Czarny bez i rumianek — bezbłędnie rażą chorobę
Ani owoce czarnego bzu, ani rumianek nie mają właściwości odchudzających, a mimo to warto popijać herbatkę z tych ziól wczasie odchudzania. Rumianek bowiem to ziołowy odpowiednik człowieka odrodzenia — wszechstronny i do tego perfekcjonista Działa skutecznie, razi chorobę bezbłędnie, przede wszystkim zaś poprawia trawienie. Zaś bez czarny to specjalista wysokiej klasy od ciepła, rozgrzewa skutecznie organizm, który dzięki temu sprawniej rozprawi się ze złogami i niepotrzebnymi tłuszczami.
owoce bzu czarnego kwiat rumianku
50 g
50 g

Zioła wymieszać, 5 łyżek wsypać do czajniczka z sitkiem, zalać wrząeą wodą, zaparzyć 15 minut. Herbatkę popijać w ciągu dnia, najlepiej rozcieńczać gorącą wodą.



Liście mniszka lekarskiego — W walce z nadwagą
Przy odchudzaniu bardzo pomocna jest herbatka z liści mniszka lekarskiego, czyli popularnego mleczu. Jest niezwykła w swoim działaniu, bowiem wzrnacnia i oczyszcza zarówno wątrobę jak i nerki


garść liści mniszka starannie umyć i wsypać do garnka, wlać
4 szklanki wody, zagotować, ogrzewać na małym ogniu około
2 — 3 minut, przecedzić. Herbatkę popijać cieplą w ciągu dnia
zamiast zwyklej herbaty


Mniszek, łopian — wymiatają złogi
Korzeń mniszka dzięki licznym składnikom odżywczym i leczniczym stwarza wątrobie lepsze możliwości do pracy. Następuje więc skuteczniejsze oczyszczanie organizmu ze złogów i niepotrzebnych tłuszczy. Łopian zaś to specjalista od wizerunku, Perfekcyjnie oczyszcza krew, by ta prawidłowo dożywiała wszystkie narządy, również skórę.
Do celów leczniczych wykorzystuje się przeważnie korzeń łopianu, aczkolwiek w niektórych krajach znane jest działanie lecznicze nasion łopianu ponoć doskonale przywracają gładkość skóry.


przępis — upiększająca herbatka
garść nasion łopianu (chodzi o te piękne rzepy) zalać 4 szklankami wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 2 —3 minuty, przecedzić.
Herbatkę należy popić ciepłą w ciągu dnia.

Jednak przy odchudzaniu skuteczniejsza będzie herbatka z korzenia łopianu i mniszka.
przepis
korzeń mniszka50 g
korzeń łopianu 50 g
Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki
wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać około
5 minut, przecedzić. Herbatkę należy popijać ciepłą, najlepiej
1//2 godz. przed jedzeniem.
Latem polecam także żuć łodygi łopianu — odświeżają oddech, ale przede wszystkim sok łopianu odnawia krew. Zdrowa zaś krew, to zdrowy organizm


Przetacznik — przetacza, ożywia krew


Przede wszystkim zaś oczyści z toksyn, poprawi trawienie i przyswajanie pokarmów. Zapewni zdrową, czystą krew.
Radzę więc nazbierać przetacznikib póki jeszcze zdobi polskie łąki i ogrody. Pomoże także ludziom przemęczonym pracą umysłową, ze słabą koncentracją, z zanikami pamięci, a także tym, którzy nie wytrzymują tempa cywilizacji, którym nerwy odmawiąją posłuszeństwa, którym sen zdrowy nie przychodzi, a koszmary senne straszą po nocach.


przepis
4 łyżki przetacznika wsypać do czajniczka z sitkiem, zalać wrzącą wodą, zaparzyć, przecedzić. Herbatka z powodzeniem zastąpi zwykłą herbatę.

Można też do sporządzenia takiej herbatki wykorzystać świeży przetacznik. Garść ziela wraz z kwiatami należy wrzucić do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, zaparzyć poci przykryciem 15 minut, przecedzić.


Fiołek trójbarwny
Herbatkę z niej mogą popijać wszyscy — i ci, co mają chore zatoki, i ci, co cierpią z powodu chorób krążeniowych, ci z reumatyzmem, także ci, u których krew traci swą moc, i młodzi z trądzikiem, starsi z różnymi zmianami skórnymi, i również odchudzający się. Przed wojną specjaliści od zdrowia do fiolka trójbarwnego dodawali liście orzecha włoskiego, by w ten sposób połączyć siły dwóch ziołowych bohaterów, dzielnie walczących o zdrowie człowieka.


ziele bratka polnego 50g
liść orzecha włoskiego 50g
Zioła wymieszać, 3 łyżki zalać 3 szklankami wody, zagotować, naciągać 15 minut, przecedzić, pić cieple w ciągu dnia najlepiej łykami.

Liście brzozy — wiosenna energia dla organizmu

garść wiosennych liści brzozy lub młodych pędów starannie umyć, wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na maleńkim ogniu ogrzewać około 3 minut. Przecedzić, herbatkę popijać ciepłą w ciągu dnia

Ślaz zaniedbany — likwiduje zaparcia
Ślaz zaniedbany, polski ślaz — roślina niewielka, wyglądem przypominająca baletnicę w ślicznej, zielonej sukni, przetykanej różowo — fioletowymi wesołymi kwiatkami.
To silne zioło, leczy nie tylko dolegliwości układu oddechowego, ale skutecznie pomaga w zapaleniu błony śluzowej ukladu pokarmowego, wspomaga także pracę jelit, a szczególnie polecane jest w zaparciach. Odchudzającym więc polecam herbatkę ze ślazu, może nie odchudza, ale pomoże w wielu schorzeniach, a zdrowszy organizm sprawniej rozprawi się z nadwagą.


przepis:
3 łyżki suszonego ziela zalać 3 szklankami zimnej, przegotowanej wody. Zostawić na noc. Rano lekko podgrzać, przecedzić, pić ciepłe w ciągu dnia, najlepiej łykami.
Ziele świeże przygotowujemy nieco inaczej. Garść ziela dokładnie umyć, wsypać do garnka. należy wlać 4 szklanki wody, zagotować Następnie pod przykryciem zaparzać 15 minut. Przecedzicdzić, pić cieple w ciągu dnia.


Przytulia — oczyszcza i krew, i limfę
Przytulia przede wszystkim stwarza warunki do odchudzania, bowiem oczyszcza nerki, wątrobę, trzustkę, śledzionę, jest więc niezwykle pomocna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

przepis:
3 łyżki ziela przytulii zalać 3 szklankami wrzącej wody, zaparzyć
15 minut pod przykryciem, przecedzić. Herbatkę popijać ciepłą
w ciągu dnia.

Kurdybanek — reguluje pracę wątroby
Bluszczyk kurdybanek to niezwykle urokliwe zioło o słowiańkirn, wesolutkim temperamencie przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy, ale również odnawia i ożywia wątrobę,
poprzez dostarczenie jej niezbędnych odczynników do wykonania skomplikowanych procesów życiowych. Herbatka z kurdybanka wspomaga więc odchudzanie.
przepis:
kilka łyżek suszonego ziela kurdybanka wsypać do czajniczka z sitkiem, zalać wrzącą wodą, zaparzyć. Otrzymaną herbatkę można rozcieńczać gorącą wodą i popijać w ciągu dnia zamiast zwykłej herbaty. Jest pyszna.
Bardziej aromatyczną herbatkę uzyskamy ze świeżego ziela kurdybanka — garść świeżego ziela należy starannie umyć, wrzucić do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 3 minuty. Przecedzić, ciepłą herbatkę popijać w ciągu dnia.


Pietruszka — skutecznie zadba o nerki
Pietruszka w walce z odchudzaniem — zarówno korzeń jak
i liście mają ogromne działanie lecznicze, bowiem oczyszczają
odnawiają nerki, a tym samym sprawiają że organizm zaczyna
szybciej powracać do zdrowia.
przepis
3 średnie korzenie pietruszki pokroić, wsypać do garnka, wlać
4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować około 20 minut. Otrzymany wywar popijać ciepły w ciągu
dnia, pietruszkę zaś można zjeść.

.
Latem, gdy korzenia braknie, wykorzystać natkę pietruszki. Garść natki wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, zagotować, a później na małym ogniu podgotować około 1O minut.
Herbatka z pietruszki likwiduje uczucie głodu, dlatego warto ją popijać przed posiłkami


Kończyna czerwona — specjalistka
od substancji toksycznych
Herbatka z kwiatów koniczyny czerwonej odnawia wątrobę i nerki, oczyszczu organizm z chemicznych substancji toksycznych, tym samym Poprawia jakość krwi i limfy, Wzmacnia też odporność organizmu.
garść kwiatów koniczyny wsypać cło garnka, wlać 5 szklanek wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać około 5 minut, przecedzić, Herbatkę pić cieplą W ciągLi dnia.

wszystkie przepisy pochodzą z książki Stefani korżawskiej
odchudzanie bez odchudzania
[img]http://images.chomikuj.pl/button/antubis12.gif[/img]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zielarstwo”

cron