Co z drewnianymi lalkami? Facet co stworzył firmę Lego miał drewniane klocki na początku. Co się stało? Klocki się spaliły. Jednak się nie poddał. Poza tym plastikowe klocki są lżejsze. Mniejszy ciężar, mniejsze koszta transportu. Jasne, że widzę różnice. Zatem inaczej. Porównajmy rozwój do wzrostu człowieka. Czy jako dorosłej kobiecie wystarczą tobie pieluszki? Teoretycznie powinny starczyć. Tylko jak byłabyś postrzegana? Ludzie to zwierzęta towarzyskie i akceptacja społeczna jest dla nich ważna.asmaani pisze:Nebo chodzi o to ile naprawde czlowiek potrzebuje. podstawowe potrzeby- jedzenie, dostep do czystej pitnej wody, dach nad glowa, ubranie, wyksztalcenie, bezpieczenstwo... dodalabym jeszcze sztuke. tak, te musza byc zaspokojone.
ale nie kurcze 30 par butow kazde na inna okazje i do innej torebki! nie szafy pekajace w szwach od ubran ktore nalozymy moze kilka razy w roku... albo i nie... a czego uczymy nasze dzieci kupujac im plastikowe zabawki importowane z Chin? przeciez
a. plastik jest produkowany z ropy naftowej jakbysmy tego nie wiedzieli i
b. jeden lot samolotem wytwarza tyle CO2 co pozar lasu.
po jaka cholere dziecku jest potrzebna kinder niespodzianka z plastikowym badziewiem w srodku, ktore to jednak badziewie tyle kosztuje nasza planete?
co sie stalo ze starymi drewnianymi zabawkami? z lalami szmaciankami ktore mama mogla swojej corce zrobic sama?
powiem tak ja mialam jednego misia ktory byl ukochanym misiem. jedna lalke, siostra druga ale jak my sie nimi bawilysmy!
a teraz dziewczynki maja cale stada barbie, ktore oczywiscie potrzebuja miec domy, samochody, zwierzatka, narzeczonych, nowe ubrania, akcesoria itp.
widzisz roznice?
Sorki, lecz jestem zdekoncentrowany, wszyscy naraz chcą ze mną pisać plus mama coś gada.Nassanael Rhamzess pisze:Nic już nie kapuję. Zostawmy tę Afrykę bo to inny, złożony problem.Nebogipfel pisze:Pisałem do Abesnaja, właśnie jakie limuzyny? I ja się o to pytam.Nassanael Rhamzess pisze:Co to za bzdury kolejne matko boska drylująca wiśnie uczyłeś sięhistorii w ogóle???Jakie limuzyny? Ja o wiatraku ty o pierniku...piczku materinu..nic nie kapejszyn z tego...zostwa tą afrykę bo nie o tym temat i zero związku z tym jak cywilizacja wpływa na nas, konsumentów.
Ps. Papuasi nie z Afryki tylko z Papui - Nowej Gwinei.
Co do Chin.Abesnai pisze:Tak na marginesie, ktoś słyszał o rokowaniach na najbliższe kilkadziesiąt lat dla światowej gospodarki ? Pewne już się spełniają Mam na myśli Chiny Do nich dołączą kolejno Indie , Rosja i ... Brazylia
PS
Ok Nass, teraz mi wyskoczył Twój post więc kończę offtop ze swojej strony i przepraszam.
http://tvp.info/informacje/biznes/chiny ... ce/5717230Wymiana handlowa między Afryką a Chinami wzrosła w minionym roku o 40 proc. I osiągnęła wartość 126,9 mld dol. – podaje AFP. W ubiegłym roku demaskatorski portal Wikileaks ujawnił, że Carson ocenił w dyplomatycznej depeszy Chiny jako „konkurenta ekonomicznego, który jest bardzo agresywny, niebezpieczny i pozbawiony moralności”.
– Mawia się, że Ameryce potrzebna jest nowa strategia wobec Chin (...) Myślę, że to Chiny potrzebują nowej chińskiej strategii – napisał na stronach internetowych CNN Zakaria, który jest również redaktorem naczelnym międzynarodowej edycji „Newsweeka”.
– Pekin powinien przyjąć do wiadomości, że został światową potęgą, każdy jego ruch jest analizowany i oczekuje się, że będzie on grał zgodnie z zasadami – konkluduje Zakaria.
Według danych PE od lat Chiny realizują w Afryce około 50 proc. inwestycji publicznych, przywożąc tam własnych pracowników. Unikają raczej zatrudniania lokalnej ludności.
Człowiek wyrosły bez cywilizacji w sumie ma problemy w świecie cywilizowanym i na odwrót.
Nass, myślę, że zmienianie wszystkiego na siłę nie ma sensu i jak ktoś nie może się obyć bez służbowej komórki to nigdy w dżungli nie zamieszka, co najwyżej wybuduje sobie willę pod miastem albo na wsi na starość. Miejska dżungla dla mnie jest o tyle lepsza, że znam zagrożenia i wiem jak na co reagować.