Re: Adullam o filozofii i umyśle.

1
Umysł , wszystko dzieje się w umyśle i od tego zacznę ten filozoficzny wywód. Nie pomijam ignorancji , braku zrozumienia wynikających z urojonych poglądów nabytych lub niewiedzy. I tak zdarza się że pomyśleliście sobie np;

to światło mi przeszkadza, ten dźwięk mnie rozprasza, on mnie obraził, on się ze mnie śmieje, on jest taki przystojny, nie powinienem tego robić, jego zachowanie jest takie irytujące, ja zrobiłbym to o wiele lepiej, boje się ze inni pomyślą sobie o mnie...

Oczywiście przykładów można mnożyć całe mnóstwo , ale nie o to chodzi aby być ignorantem lecz świadomym.To są w rzeczywistości błędy,lub skazy. Lekceważenie tego to błąd.

Teraz idę dalej, bo to że to błąd to nie jest żadna tajemnica, raczej gdzie tkwi błąd. Zakładam ; myślenie to aktywnosć umysłu , a słuch - zmysł.

Alternatywny przykład; załóżmy że ktoś ma dobry słuch wiec słyszy dźwięki, to dobrze ( neutralnie).

Jeśli jesteś świadomy dzwięku to dobrze, ale jeśli dzwięk ciebie rozprasza lub jego osądzasz albo drażni ciebie to masz problem z nastawieniem, nic innego. Więc dzwięk , świadomość, umysł , nie jest tu problemem, raczej nastawienie typu: ten dźwiek nie rozprasza, dlaczego to tak hałasuje etc. Ale to tylko dźwięk!

Inne błędne nastawienie umysłu można się domyśleć wyciągając konkluzję z przyczyn które wymieniłem na początku. W końcu to tylko że tak nazwę ogólnikowo; "obiekty" waszych uwag.
(A forum dla samodzielnie myślących.

Łaska i pokój.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 8:37 przez adullam1, łącznie zmieniany 1 raz.

2
Masz rację..."Nic nie jest takie, jak nam się wydaje, przynajmniej na pierwszy rzut oka." Wszystko, bądź bardzo wiele, zależy właśnie od naszego nastawienia...
Kreując tu Swój obraz tym jak i co piszesz, powodujesz iż nasze nastawienie w stosunku do Ciebie będzie miało określoną barwę i wektor...
:brawo: :no: :brawo: :no: :brawo: :najl: :bye:
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 11:31 przez Krzysiek, łącznie zmieniany 2 razy.
"ŚWIADOMOŚĆ jest jak wiatr,
o którym można powiedzieć, iż wieje,
ale nie ma sensu pytać o to,
gdzie jest wiatr, kiedy n i e wieje."

3
Adullam, dzięki za Twoje rozważania filozoficzne! :)

Trochę to buddystyczne podejście do życia, ale znajduję w nim i tak co, co sama myślę, aczkolwiek z buddyzmem nic mnie nie łączy. Ale jeśli znajduję wspólne punkty, to dlatego, iż każda religia i filozofia zawierają ziarno Prawdy.

I cały czas tu powtarzam, że nie "nadanie" się liczy i ma wartość, a "odbiór". Dlatego prywatnie Twoje pierwsze "prowokatorskie" teksty nie dotknęły mnie w żaden sposób, bo ja sobie nie pozwalam na taki "odbiór", który byłby dla mnie "krzywdzący".

Ale żyjemy w społeczeństwie, które ustaliło określone normy współżycia i musimy się do nich stosować, nie przekraczać ich w założeniu, że wszyscy to wiedzą i będą reagować jak my. Zatem swoimi pierwszymi wypowiedziami dałeś wyraz tego, co Ci poprzednio napisałam. I z tym zgodzić się nie mogłam, inni członkowie tego forum również.

Na podstawie tego postu można wyciągnąć wniosek, że mógł to być taki "test" dla nas?... ;)
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 12:47 przez Lidka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!

Lidka

5
Risthalion pisze:Hej, może by przenieść temat do rozwoju duchowego? Jakoś mi tam bardziej pasuje niż do filozofii...
A mi pasuje do filozofii-bardzo ciekawe choć nie nowe spostrzeżenia.
W dodatku zgrabnie i czytelnie sformułowane.
A co najciekawsze zgodne z moimi zapatrywaniami.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 17:56 przez Grzegorz Wielki, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej siedzieć cicho i uchodzić za idiotę, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości!

6
Lidka pisze:Adullam, dzięki za Twoje rozważania filozoficzne! :)

Trochę to buddystyczne podejście do życia, ale znajduję w nim i tak co, co sama myślę, aczkolwiek z buddyzmem nic mnie nie łączy. Ale jeśli znajduję wspólne punkty, to dlatego, iż każda religia i filozofia zawierają ziarno Prawdy.

I cały czas tu powtarzam, że nie "nadanie" się liczy i ma wartość, a "odbiór". Dlatego prywatnie Twoje pierwsze "prowokatorskie" teksty nie dotknęły mnie w żaden sposób, bo ja sobie nie pozwalam na taki "odbiór", który byłby dla mnie "krzywdzący".

Ale żyjemy w społeczeństwie, które ustaliło określone normy współżycia i musimy się do nich stosować, nie przekraczać ich w założeniu, że wszyscy to wiedzą i będą reagować jak my. Zatem swoimi pierwszymi wypowiedziami dałeś wyraz tego, co Ci poprzednio napisałam. I z tym zgodzić się nie mogłam, inni członkowie tego forum również.

Na podstawie tego postu można wyciągnąć wniosek, że mógł to być taki "test" dla nas?... ;)
Słusznie, nie ukrywam że przebija się tu "niesubstancjalność zjawisk",która jest nie tylko typowo budyjskim określeniem ,ale przede wszystkim moim poglądem. Taki ton miał być, dobrze zrozumiałaś.
Wiem że odbiór masz właściwy, za to masz moją estymę. To znaczy będziesz moim pupilkiem na tym forum , przez czas kiedy będę tu gościł. Tak , wątek kieruje dla was, bo samemu dawno go już zrozumiałem. Z tym że nie o zrozumienie intelektualne tu chodzi...

Łaska i pokój.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 18:56 przez adullam1, łącznie zmieniany 1 raz.

7
Risthalion pisze:Hej, może by przenieść temat do rozwoju duchowego? Jakoś mi tam bardziej pasuje niż do filozofii...
Wątek zostanie w filozofii. Przed napisaniem wyraźnie zwróciłem uwagę do jakiej sekcji tematycznej go dodać.
-Nie ma sensu zaprzątać sobie tym głowy. Być może wątek sprawdza się w obu dziedzinach , ale to sprawa drugorzędna.

Łaska i pokój.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 19:08 przez adullam1, łącznie zmieniany 1 raz.

8
Krzysiek pisze:Masz rację..."Nic nie jest takie, jak nam się wydaje, przynajmniej na pierwszy rzut oka." Wszystko, bądź bardzo wiele, zależy właśnie od naszego nastawienia...
Kreując tu Swój obraz tym jak i co piszesz, powodujesz iż nasze nastawienie w stosunku do Ciebie będzie miało określoną barwę i wektor...
Specjal 4 you mr K.;

http://www.dziennikzachodni.pl/zaglebie ... ,id,t.html

CZUWAJ!

Łaska i pokój!
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 19:30 przez adullam1, łącznie zmieniany 1 raz.

9
adullam1 pisze:
Krzysiek pisze:Masz rację..."Nic nie jest takie, jak nam się wydaje, przynajmniej na pierwszy rzut oka." Wszystko, bądź bardzo wiele, zależy właśnie od naszego nastawienia...
Specjal 4 you mr K.;

http://www.dziennikzachodni.pl/zaglebie ... ,id,t.html

CZUWAJ!

Łaska i pokój!
Nie bardzo wiem, czemu obdarowałeś mnie artykułem z przed 3 lat pt:["Świadkowie Jehowy przygotowują się na koniec świata"

Ale i za to dziękuję, ponieważ z tego leciwego newsa dowiedziałem się, po pierwsze, że Jehowa się żeni i potrzebuje Świadków..
Co do całej reszty, czyli końca świata jestem tradycjonalistą i obstaje przy dacie zakończenia świata podanej przez

Obrazek

Sir Izaak Newton w liście z 1704 roku przewidywał, że w roku 2060 nastąpi koniec świata. List pokazano na zorganizowanej przez Uniwersytet Hebrajski w Jerozolimie wystawie „Tajemnice Newtona”.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 19:58 przez Krzysiek, łącznie zmieniany 2 razy.
"ŚWIADOMOŚĆ jest jak wiatr,
o którym można powiedzieć, iż wieje,
ale nie ma sensu pytać o to,
gdzie jest wiatr, kiedy n i e wieje."

10
Ponieważ zapewne chcesz wiedzieć wymuszasz więc moją interpretację. No dobrze, to był prezent.
Skontrastuję wiec Św. J.
- O JAK TO DOBRZE BYĆ ŻYWYM!
ps
Te teistyczne teorie jak one są puste co do "końca"
każdy ezoteryk ich demaskuje, choć na ogół się nimi nie zajmują. Jeden się zajął i odburknął gasząc ignorantów.
Ta, też dobrze zrobił...
konstatacja- więcej nie pytali.

Łaska i pokój!
Ostatnio zmieniony 09 lip 2010, 22:36 przez adullam1, łącznie zmieniany 1 raz.

11
adullam1 - jaką filozofię preferujesz ? :)
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, 23:15 przez Abesnai, łącznie zmieniany 1 raz.
Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie, wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść. Porównując się z innymi, możesz stać się próżny i zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz lepszych i gorszych od siebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filozofia”