Jak wiele z was zauważyło w mojej książce znalazło się (a także jeszcze znajdzie) kilka Łacińskich sentencji. Towarzyszą nam one od pokoleń jednak niestety z biegiem czasu przybierają coraz to nowszą formę, bardziej dosłowną przez co w niektórych przypadkach zagubiona została myśl filozoficzna.
Mam wiele ulubionych sentencji którymi staram się kierować w życiu takich jak:
"Per aspera ad astra" - Przez trudy do gwiazd (Przez ciernie do gwiazd) - wypowiedziane przez Rzymskiego filozofa Lucius`a Annaeus`a Seneca
"Praestat cum dignitate cadere, quam cum ignominia vivere" - Lepiej paść z godnością, niż żyć w hańbie. - Której autorem był jeden z najsłynniejszych historyków Rzymskich Cornelius Tacitus, czyli Tacyt.
Jak wiecie jest mnóstwo sentencji, pozostałości po czasach przeszłych. Niektóre są bardziej znane jak chociażby słowa Cezara "Veni, vidi, vici" - Przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem. Lub słowa które powtarza się w każdym kościele w oryginalnym języku (oprócz Polski, no ale też można usłyszeć) "Mea culpa, mea maxima culpa" - moja wina, moja bardzo wielka wina.
A jakie wy znacie powiedzenia, cytaty Łacińskie którymi kierujecie się w życiu, lub które zapamiętaliście i mają dla was jakieś znaczenie??
Re: Sentencje Łacińskie i nie tylko
1
Ostatnio zmieniony 08 sie 2011, 9:52 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.