== pomieszane smaki to jak pomieszane myśli , wywołują problemy w naszym biosie ,
panująca moda na mieszanie wszystkiego ze wszystkim daje obraz chaosu w branży -żywienie , im bardziej proste żywienie tym lepiej ,
powszechne sałatki - breje , w których pomieszany smak kwaśny słodki ostry słony jest wprowadzanie do organizmu chaosu , przypomina to nabazgrany obraz olejny , którego nikt nie pojmuje ( poza jego stwórcą
)
kiedyś przyglądałem sie regałowi w markecie z soczkami dla dzieci , to istny misz - masz , przychodzi mamusia i myśli = ten miszong będzie najlepszy , ale skąd ta wiedza ? po wyglądzie etykietki ? ładnej buźki na butelce , albo reklamie w TV ?
ale zapewne o tym juz wiecie wiec nie bede tez mieszał
=
wróćmy do określonego smaku i jego źródła -
smak ostry o zimnej lub gorącej naturze ,
ostro-zimne => mięta , oregano ........rzepa, rzodkiew , kalarepa , biała kapusta , ryż brązowy
ostro-gorące => pieprz, ostra papryka , chili ........,chrzan , czosnek , cebula , por , .....
smak słodki tez może mieć rożne natury ;
słodki zimny => biały cukier , lody , słodkie desery mleczne , surowe mleko , jabłko , gruszka , banany , pomidor , burak ........ rumianek , kwiat lipy ..........
słodki ciepły => kwiat lawendy , imbir ( ten jest słodki i ostry jednocześnie ) ,..........morele, czereśnie , .................czekolada , słodkie orzechy......
podobnie kwaśny ;
kwaśny gorący => ocet , dziurawiec , suszona nać pietruszki........... wiśnie , pigwowiec , brzoskwinia ........kiszony ogórek
kwaśny zimny => pomarańcza , cytryna , porzeczka , agrest , kiszona kapusta , piwo pszeniczne .............szczaw.
gorzkie ;
gorące => gorzka kawa , gorzka czekolada , majeranek , kłaczę tataraku , żyto tymianek.....orzech włoski
zimne => piwo , herbata , grejpfrut,
,tak w skrócie , oczywiście wiele jeszcze jest takich pomiędzy tzn ani gorące ani zimne ,
człowiek posiadł zdolność świadomego działania w kierunku smaku i żywiołu danej treści ,
np taka cebula , kiedyś nasze babcie przypalały ją na rozgrzanej blasze by uzyskać w nie goryczkowego smaku , cebula jest ostra a gdy ją ugotujemy staje się słodka , na wszelkie sposoby jesteśmy w stanie zmieniać naturę i smak tego co nam do reki wpadnie , ale rodzi sie pytanie na ile ta zmiana jest dokonywana świadomie w celu osiągnięcia określonego rezultatu ,
przeglądałem kiedyś starą książkę kucharska z 1936 roku , byłem mile zaskoczony z jakim kunsztem dobierane były przyprawy i inne dodatki do podstawowego dania , nie było przypadków , wszystko miało sens i co ciekawe w zgodzie z harmonią żywiołów ...
...