czosnek można gotować zwierzętom zwłaszcza młodym np pisklakom
jak zaczęliśmy dawać czosnek to żaden pisklak nie zdechł
czosnek wzmacnia organizm mozna to odczuc jak sie jest chorym i się jest osłabionym
W czosnku znajdują się też witaminy: C, PP, B1, B2, B3, prowitamina A, a także sole mineralne pierwiastków: wapń, potas, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź i rzadkie pierwiastki jak nikiel, kobalt, chrom, selen, german. Chociaż selen i german występują w ilościach śladowych, ich obecność w czosnku ma duże znaczenie w ograniczaniu podziału komórek nowotworowych, zahamowaniu rozwoju czy nawet ich wydalaniu. Z tego też powodu czosnek jest coraz bardziej doceniany w zapobieganiu chorobom nowotworowym i układu krążenia.
http://www.swiat-zdrowia.pl/artykul/czo ... antybiotyk
german
Pozwala podnieść poziom aktywności wielu narządów przez umożliwienie im przyswojenia większej ilości tlenu oraz pozbycia się szkodliwych substancji.
Organiczny german może działać korzystnie przy cukrzycy, nadciśnieniu, chorobach krążeniowych, nerkowych i wątrobowych (marskość), białaczce, rozmiękczeniu mózgu, neuralgii i chorobach kobiecych.
Dzienne pobieranie germanu przez człowieka wraz z pożywieniem wynosi 866-3200 µg, przy czym dieta jarsko-nabiałowa jest większym źródłem tego pierwiastka. Najlepszymi źródłami germanu dla człowieka są; czosnek, żeń-szeń, aloes, żywokost i glony.