Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam
Pragnę zwrócić uwagę, że w micie nie pytano o szkodliwość glinu na OUN, ani o jego wpływ na patogenezę otępień. Mit dotyczył twierdzenia, jakoby w trakcie parzenia herbaty i dodawania jednoczesnego cytryny uwalniały się szkodliwe substancje. I to jest prawda, dlatego mit potwierdzamy.
Istnieje wiele badać udowadniających, że aluminium może sprzyjać chorobom otępiennym, takim jak encefalopatia glinowa, choroba Alzheimera i inne typy tauopatii. Wiadomo to z badań na zwierzętach, jak i z obserwacji ludzkich (np. nadużywanie leków zawierających związki glinu, a zobojętniających kwaśną treść żołądkową, stosowanie związków glinu w objawowym leczeniu hiperfosfatemii w przebiegu niewydolności nerek). Wpływ glinu zawartego w wodzie w dużych ilościach w wodzie pitnej w niektórych regionach świata również może być niebezpieczny i koreluje z objawami otępienia u ludzi spożywających taką wodę.
Wiadomo również, że w liściach herbaty znajduje się aluminium (nieprzyswajalne lub słabo), które w środowisku kwaśnym (cytryna i zwłaszcza w wysokiej temperaturze) zamienia się w cytrynian glinu, związek przyswajalny. I to również jest niewątpliwie prawda. Natomiast średnie dobowe spożycie herbaty z cytryną, nawet dość ciepłej, zwłaszcza, gdy dodamy cytrynę do samego odcedzonego naparu (czyli bez fusów), w żaden sposób nie spowoduje przekroczenia dobowej, toksycznej dawki aluminium.
Pamiętajmy też, że nie przeprowadzono badań klinicznych porównujących spożycie herbaty z cytryną w znacznych ilościach versus placebo, trwających na przykład 20 lat, po przeprowadzeniu których pacjentom pobierano by próbki do badania his-pat z mózgu w celu oceny laboratoryjnej ewentualnych efektów pustoszących, a wywołanych przez jony glinu. Być może za 50 lat ktoś taki badanie takie przeprowadzi i wtedy herbaty z cytryną nie będziemy popijali. A na razie popijajmy.
Nie wyciskać cytryny gdy napar jest gorący i są w nim fusy.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2016, 16:24 przez
prosmake, łącznie zmieniany 1 raz.