sirflinket pisze:zamierzam iść na studia filozoficzne i postanowiłem zadać nam wszystkim kilka pytań:
I. Co rozumiemy pod pojęciem filozofia?
II.Czy i jak filozofia powinna być zgłębiana powszechnie na każdym szczeblu naszej edukacji?
III. Jaki jest nasz stosunek do filozofii?
IV. Jakie jest a jakie powinno być miejsce dla filozofii we współczesnym świecie?
odpowiedzi proszę uzasadniać
ad i) Filozofia to w tej chwili nauka interdyscyplinarna - przynajmniej w tematyce mnie interesującej, czyli bardzo szeroko pojętej filozofii analitycznej włączając w to nauki przyrodnicze.
W tym wypadku ma dwie możliwe funkcje
1. Nauka pomocnicza, zadająca pytania o treść, tezy, jak i dlaczego w naukach przyrodniczych.
2. Budująca narzędzia dla konstruowania tez, czyli szeroko pojęta logika.
W przypadku filozofii praktycznej... to głównie etyka i ogólne problemy polityczno-społeczne, stricte polityczne i społeczne, estetyczne, etc.
ad ii) Jestem zwolennikiem powszechności wiedzy i uważam, że jak najbardziej, ale tylko pod warunkiem skupienia się na całości problemu, a nie na zatrzymaniu się wyłącznie na etyce. Ciężko konstruować problemy i sądy etyczne bez znajomości metodologii i logiki.
btw, masz bardzo idealistyczne podejście do dydaktyki tego przedmiotu gdziekolwiek - niektórych rzeczy nie przebolejesz bez wkucia, a całość wiedzy przedstawianej na uniwersytetach to i tak historia filozofii.
ad iii) Jest problematyczna, ludzie którzy uważają, że coś wiedzą są jeszcze bardziej irytujący niż kiedyś(-;
ad iv) Filozofia nadal jest obowiązkowym przedmiotem na każdym kierunku i nie ma się co bać, że ten stan się zmieni. Inna sprawa to nauczanie jej.
Ale zgodzę się z tezą, że filozofia jest zjadliwa póki mamy co dołączyć do niej. W innym wypadku zostajemy przy historii filozofii, ew. budowaniu systemów metafizycznych - a te dzisiaj, prócz teologom, nie są do niczego potrzebne.
Na uniwersytecie poznańskim mamy jeden z najlepszych zakładów logiki i metodologii nauk w ramach instytutu filozofii, wielu tamtejszych logików to uczniowie prof. B(at)oga /logiki/ (-; poza tym dochodzi możliwość wyboru fakultetu spoza kierunku, no i Pracownia Pytań Granicznych prof. Polaka.
Ale, tylko i wyłącznie, kierunek pod nazwą Filozofia Ogólna. KS i ŻP to żart jest a nie filozofia. Oni nawet semantyki logicznej nie mają. Ani ontologii. Ani innych fajnych rzeczy.
Jeśli miałbym polecać filozofię to albo Poznań, albo Warszawa.
Bo miłość do logiki to już chyba dewiacja.
Moje podręczniki nie mają posklejanych kartek;<