13
autor: merkaba
demony wiedzą jak zaszkodzić człowiekowi
SŁODKI — wzmacnia siły, ale dodaje nam kilogramów. Dostarcza energii przede wszystkim trzustce. Nadmiar powoduje otłuszczenie, zwiększone produkowanie śluzu, obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła. Nie przesadzajmy więc z cukrem, miodem, mlekiem i śmietanką, masłem, pieczywem pszennym. roślinami strączkowymi, orzechami, ziarnami słonecznika.
(uwaga! Jeśli w nasz m jadłospisie jest zbyt wiele produktów o słodkim smaku — stajemy się leniwi, obojętni
KWAŚ NY — działa orzeźwiają- co, pobudza apetyt, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie, reguluje procesy trawienne, wzmaga możliwości intelektualne. Poprawia pracę wątroby. Jego nadmiar wpływa negatywnie na skład krwi, prowadzi
do zgagi, a także owrzodzeń i podrażnień skóry. Dawkujmy więc sobie umiarkowanie owoce cytrusowe, kefir, żółte sery i twarogi (zależnie od
gatunków — bywają też sery ostre).
uwaga! jeśli w jadłospisie znajduje się dużo produktów kwaśnych, to
człowiek staje się nadpobudliwy. rozdrażniony i wybuchowy.
SŁONY — oczyszcza, ułatwia
trawienie, powoduje usuwanie śluzu i soków żołądkowych, pleśni, poprawia apetyt ale też zatrzymuje płyny w Organizmie. Sól rozpal-a ogień trawienny ” — poprawia działanie wszystkich fermentów. Dostając się do krwi razem
z sokiem żołądkowym, rozchodzi się po całym organizmie rozpuszczając stare, chore komórki i wszelkie ciała” chorobotwórcze, nie ruszając przy tym młodych i zdrowych: robi dla nich miejsce. Dlatego warto jeść naturalne produkty o słonawym smaku. Doradzam ponadto ssanie — wzorem starożytnych Greków — 2-3 kryształków soli po jedzeniu, by potem wypluć je razem ze słoną śliną. Lepiej jej nie przełykać, bo nadmiar często szkodzi. Przyspiesza pracę nerek -. mogłaby je więc przesadnie uaktywnić.
GORZKI — oczyszcza, reguluje wydalanie płynów z organizmu,
rozrzedza krew, poprawia apetyt
i trawienie. Sprzyja chudnięciu i pracy serca. Zawierają go np. ogórki
i cykoria. Ale nadmiar gorzkiego powoduje utratę sił, rozdrażnienie, po
czucie strachu.
CIERPKI — posiada właściwości wysuszające (wysusza np. ropę), sprzyja gojeniu się ran, poprawia stan skóry. Wspomaga jelito grube. Mają go m.in. kapusta i ziemniaki.
OSTRY — reguluje funkcjonowanie układu żółądkowo-jelitowego, poprawia pracę płuc. Mają go np. surowa cebula (po ugotowaniu czy smażeniu staje się słodka), czosnek, rzodkiewka, rzepa, ostra papryka strączkowa, większość przypraw.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2011, 6:51 przez
merkaba, łącznie zmieniany 1 raz.